Osnovno šta treba da se uradi prilikom rezidbe mladih stabala krušaka je da se jednogodišnje grane ne prikraćuju, iako na sebi ne nose rodne pupoljke.
Rezidbom stabala kruška u prvim godinama nakon sadnje utičemo na formiranje uzgojnog oblika i buduće plodonošenje. Ostavljanje većeg broja grana u gornjem delu stabla nepovoljno se odražava na vitko vreteno, koje je najbolji uzgojni oblik za stabla krušaka.
Osnovno šta treba da se uradi prilikom rezidbe mladih stabala krušaka je da se jednogodišnje grane ne prikraćuju, iako na sebi ne nose rodne pupoljke. Iz njih će iduće godine da nastanu cvetni, odnosno, rodni pupoljci.
Kratke rodne grančice na provodnici, koje se na vrhu završavaju cvetnim pupoljkom, većinom se ostavljaju, samo se poneka odreže kako bi se podstaklo buđenje spavajućih pupoljaka i rast novih grančica. I sama provodnica prikraćuje se kako bi se podstaklo dodatno razgranjavanje stabla.
Ako pri vrhu stabla imamo četiri do pet tanjih grančica, potrebno ih je ostaviti, odnosno saviti pod ugao od 90 stepeni pomoću čačkalica ili tegova.
Najvažnije je da 15 do 20 cm ispod vrha provodnice nema grančica koje su deblje od 2/3 debljine provodnice. Takve grane uglavnom rastu pod oštrim uglom, brzo zadebljavaju, crpe hranljive materije i preuzimaju dominaciju nad provodnicom već nakon druge godine.
Zato je važno da se takve grane uklone kako bi provodnica mogla nesmetano da raste. U mnogim voćnjacima mogu se videti jake grane koje rastu pod oštrim uglom, stvarajući metlast izgled stabla. To se dešava jer vlasnici prethodne godine nisu izvršili povijanje grana.
Još jedna stvar od izuzetne važnosti za brži razvoj mladih stabala jeste da se u donjem i srednjem delu krošnje grane saviju pod ugao od 90 stepeni, kako bi se brže formirali rodni pupoljci za narednu sezonu.
Za razliku od šljiva, koje vole oštrije uglove grananja, kod jabuka i krušaka taj ugao bi trebalo da bude oko 90 stepeni.
Svako povijanje jače od 90 stepeni dovodi do ispupčenja i rasta letorasta na vrhovima luka, što usporava stupanje u rod. Povijanje grana u donjem i srednjem delu pomoći će da se lakše formira oblik vitkog vretena, koji podrazumeva širi donji deo krošnje i uži gornji deo.
Tagovi
Autor