Da li bi ova zimska sorta trebalo više da se sadi?
Greni Smit jedna je od najpopularnijih sorti jabuka, naročito zbog svoje rodnosti. Imajući u vidu da ima sočno meso sa kiselkastim ukusom, nisu svi potrošači spremni da je konzumiraju. Odlična je za čuvanje u hladnjačama, potrošnju u svežem stanju, kao i za kuvanje, odnosno, pravljenje soka i rakije.
Plodovi su krupni, i do 250 grama, boje kao trava. Bere se u prvoj polovini oktobra, s tim što poslednjih godina počinje da se bere i u drugoj polovini septembra, a sve zbog vrućih leta, odnosno, klimatskih promena. Dužim stajanjem na granama dobija sve više šećera, a plodovi počinju da žute. Ono što najviše ide u korist ovoj sorti jeste činjenica da su naši voćari naučili na nju, a sve više i potrošači, kao i njena specifičnost po pitanju ukusa i mogućnost dužeg čuvanja u hladnjačama.
Nove sorte koje se sve više gaje u Evropi teže nalaze primenu u našim voćnjacima, ali ne zbog manjka kvaliteta, već najviše zbog navika domaćih potrošača. Novi zasadi koji se podižu ipak najviše imaju sorte Ajdared i Greni Smit.
Inače, sorta postiže dobru otpornost na čađavu krastavost i pepelnicu, a najviše se gaji na podlogama M 6 i MM 106 jer je bujna i pupoljke, osim na naboritim grančicama, može da obrazuje i na dužim rodnim granama. U poslednje vrijeme, upravo zbog povećane bujnosti, sadi se i klon ove sorte, Greni Smit spur. Dobar je oprašivač Ajdaredu, Glosteru, Zlatnom delišesu sa kojima se najčešće i sadi po voćnjacima.
Osetljiva je na skald ili posmeđenje plodova u periodu skladištenja kada se na pokožici pojavljuju sitne, smeđe pege, koje vremenom postaju veće. Ishrana kalcijumom u velikoj meri sprečava da jabuke dobiju smeđu boju. Takođe je ojetljiva na krvavu vaš jabuke do koje dolazi zbog preteranog đubrenja azotnim đubrivima.
Zahvalna je što se tiče letnje rezidbe, a sa zimskom treba početi kada opadne list, jer dugo zna da ostane na stablu zbog kasnijeg završetka vegetacije. To znači da na stablima sorte Greni Smit duže traje diferencijacija rodnog pupoljka za narednu godinu. Grane rastu pod oštrim uglom i najveći deo cvetnih pupoljaka formiraju na krajevima grana zbog čega je, kod ove sorte, najbolje raditi dugu rezidbu.
Tagovi
Autor