Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jela od tikvica
  • 15.06.2024. 07:30

10 kreativnih načina za korišćenje tikvica u svakodnevnoj kuhinji

Ovo niskokalorično povrće bogato je vlaknima, vitaminima i mineralima. Mi vam donosimo deset jednostavnih recepata.

Foto: Shutterstock/Joeri Mostmans
  • 122
  • 9
  • 0

Stiglo je vreme u godini kada su nam na raspolaganju tikvice koje se u svakodnevnoj kuhinji mogu koristiti na razne načine. 

Zašto jesti tikvice? 

Ovo niskokalorično povrće bogato je vlaknima, vitaminima i mineralima. Pomažu u probavi, zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma i vitamina C zdrave su za srce, a zbog visokog udela vode doprinose hidrataciji. Takođe su bogate antioksidansima koji jačaju imunološki sistem. Redovna konzumacija tikvica može pomoći u održavanju zdrave telesne težine i poboljša opšte zdravlje. Njihova svestranost u kuvanju čini ih idealnim sastojkom za razna jela, od supa i salata do glavnih jela i deserata.

10 recepata za jela od tikvica 

Mi vam donosimo deset jednostavnih recepeta. Količinu sastojaka prilagodite svojim željama. 

1. Pečene tikvice s parmezanom

Sastojci: Tikvice, maslinovo ulje, parmezan, so, biber, beli luk u prahu.
Priprema:

  • Tikvice narežite na kolutiće;
  • Prelijte ih maslinovim uljem, pospite solju, biberom i belim lukom u prahu;
  • Pospite narendanim parmezanom ili kakvim drugim sirom; 
  • Pecite u rerni na 200°C oko 20 minuta dok ne postanu zlatno smeđe.

2. Špagete od tikvica

Sastojci: Tikvice, maslinovo ulje, beli luk, so, biber.
Priprema:

  • Tikvice narežite na tanke trakice ili pak koristite spiralizator ako imate;
  • U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte naseckani beli luk;
  • Dodajte tikvice i pirjajte nekoliko minuta dok ne omekšaju;
  • Posolite i pobiberite po ukusu. Poslužite s omiljenim umakom.

3. Pohovane tikvice

Sastojci: Tikvice, brašno, jaja, hlebne mrvice, so, biber, ulje za prženje.
Priprema:

  • Tikvice narežite uzduž, na filete; 
  • Uvaljajte ih u brašno, umočite u umućena jaja, a zatim u hlebne mrvice;
  • Pržite u zagrejanom ulju dok ne postanu zlatno smeđe;
  • Ocedite na papiru za pečenje, posolite i pobiberite.

4. Tikvice punjene pirinčem i povrćem

Sastojci: Tikvice, pirinčem, luk, šargarepa, paprika, beli luk, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema:

  • Tikvice prepolovite uzduž i izdubite sredinu;
  • Skuvajte pirinač;
  • U tiganju propržite naseckani luk, šargarepu, papriku, beli luk i izdubljeni ostatak, dok ne omekšaju;
  • Pomešajte povrće sa kuvanim pirinčem, posolite i pobiberite;
  • Napunite tikvice smesom i pecite u rerni na 180°C oko 20 minuta. Gore možete narendati sir. 

5. Tikvice na roštilju

Sastojci: Tikvice, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema:

  • Tikvice narežite na tanke filete;
  • Premažite ih maslinovim uljem, posolite i biberite;
  • Pecite na roštilju nekoliko minuta sa svake strane dok ne omekšaju. 

6. Supa od tikvica

Sastojci: Tikvice, crni i beli luk, bujon od povrća, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema:

  • U loncu zagrejte maslinovo ulje, dodajte naseckani beli i crni luk;
  • Dodajte narezane tikvice i pržite nekoliko minuta;
  • Prelijte bujonom, posolite i pobiberite;
  • Kuvajte dok tikvice ne omekšaju, zatim usitnite štapnim mikserom do kremaste konzistencije.

7. Pesto od tikvica

Sastojci: Dve šolje svežih tikvica, naseckanih na kockice, 1/4 šolje seckanih svežih listova bosiljka, 1/4 šolje narendanog parmezana ili drugog tvrdog sira, 1/4 šoljice tostiranih pinjola ili oraha, dva češnja belog luka, sitno seckana, 1/4 šolje maslinovog ulja. So i biber po ukusu.
Priprema:

  • Tikvice narendajte i ocedite višak tečnosti;
  • U blenderu pomešajte tikvice, bosiljak, beli luk, pinjole, parmezan, so i biber;
  • Postupno dodajte maslinovo ulje dok ne dobijete glatku smesu;
  • Poslužite sa testeninom ili tostiranim hlebom.

8. Mafini od tikvica

Sastojci: Dve šolje narendanih tikvica, dva jaja, 1/2 šolje ulja, 1/2 šolje šećera, vanilin šećer, 1 i 1/2 šolje brašna, 1/2 kašičice soli 1/2 kašičice sode bikarbone, 1/4 kašičice praška za pecivo, 1 kašičice cimeta (opcionalno), 1/2 šolje oraha ili narendane čokolade. 
Priprema:

  • Narendajte tikvice i ocedite višak tečnosti;
  • U posudi pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet i so;
  • U drugoj pomešajte jaja i ulje, zatim dodajte tikvice;
  • Spojite mokre i suve sastojke, dobro promešajte;
  • Nalijte smesu u kalupe za mafine i pecite na 180°C oko 20 minuta.

9. Palačinke od tikvica

Sastojci: Tikvice, brašno, jaja, mleko, so, papar, ulje za prženje.
Priprema:

  • Narendajte tikvice i ocedite višak tečnosti;
  • U posudi pomešajte brašno, jaja, mleko, so i biber, malo gušće nego za obične palačinke; 
  • Dodajte tikvice i dobro promešajte;
  • U tiganju zagrejte ulje i pecite manje palačinke dok ne postanu zlatno smeđe sa obe strane.

10. Salata od sirovih tikvica

Sastojci: Tikvice, maslinovo ulje, limunov sok, parmezan ili grčki sir, so, biber.
Priprema:

  • Tikvice narežite na tanke trakice;
  • Prelijte ih maslinovim uljem i limunovim sokom;
  • Pospite narendanim parmezanom ili komadićima grčkog sira, solju i biberom;
  • Lagano promešajte i poslužite.

Osim običnih tikvica, u ove se svrhe mogu koristiti i patišon te druge vrste tikvica. 

Kako ih vi pripremate? Podelite recepte s nama u komentaru ispod teksta. 

Takođe, od njih možete praviti variva ili ih dodati u povrtni umak, lazanje pa čak i picu. 


Tagovi

Jela od tikvica Recept Sirove tikvice Punjene tikvice Pesto od tikvica Palačinke od tikvica Supa od tikvica Mafini od tikvica


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.