Stiglo je vreme u godini kada su nam na raspolaganju tikvice koje se u svakodnevnoj kuhinji mogu koristiti na razne načine.
Zašto jesti tikvice?
Ovo niskokalorično povrće bogato je vlaknima, vitaminima i mineralima. Pomažu u probavi, zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma i vitamina C zdrave su za srce, a zbog visokog udela vode doprinose hidrataciji. Takođe su bogate antioksidansima koji jačaju imunološki sistem. Redovna konzumacija tikvica može pomoći u održavanju zdrave telesne težine i poboljša opšte zdravlje. Njihova svestranost u kuvanju čini ih idealnim sastojkom za razna jela, od supa i salata do glavnih jela i deserata.
10 recepata za jela od tikvica
Mi vam donosimo deset jednostavnih recepeta. Količinu sastojaka prilagodite svojim željama.
1. Pečene tikvice s parmezanom
Sastojci: Tikvice, maslinovo ulje, parmezan, so, biber, beli luk u prahu.
Priprema:
- Tikvice narežite na kolutiće;
- Prelijte ih maslinovim uljem, pospite solju, biberom i belim lukom u prahu;
- Pospite narendanim parmezanom ili kakvim drugim sirom;
- Pecite u rerni na 200°C oko 20 minuta dok ne postanu zlatno smeđe.
2. Špagete od tikvica
Sastojci: Tikvice, maslinovo ulje, beli luk, so, biber.
Priprema:
- Tikvice narežite na tanke trakice ili pak koristite spiralizator ako imate;
- U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte naseckani beli luk;
- Dodajte tikvice i pirjajte nekoliko minuta dok ne omekšaju;
- Posolite i pobiberite po ukusu. Poslužite s omiljenim umakom.
3. Pohovane tikvice
Sastojci: Tikvice, brašno, jaja, hlebne mrvice, so, biber, ulje za prženje.
Priprema:
- Tikvice narežite uzduž, na filete;
- Uvaljajte ih u brašno, umočite u umućena jaja, a zatim u hlebne mrvice;
- Pržite u zagrejanom ulju dok ne postanu zlatno smeđe;
- Ocedite na papiru za pečenje, posolite i pobiberite.
4. Tikvice punjene pirinčem i povrćem
Sastojci: Tikvice, pirinčem, luk, šargarepa, paprika, beli luk, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema:
- Tikvice prepolovite uzduž i izdubite sredinu;
- Skuvajte pirinač;
- U tiganju propržite naseckani luk, šargarepu, papriku, beli luk i izdubljeni ostatak, dok ne omekšaju;
- Pomešajte povrće sa kuvanim pirinčem, posolite i pobiberite;
- Napunite tikvice smesom i pecite u rerni na 180°C oko 20 minuta. Gore možete narendati sir.
5. Tikvice na roštilju
Sastojci: Tikvice, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema:
- Tikvice narežite na tanke filete;
- Premažite ih maslinovim uljem, posolite i biberite;
- Pecite na roštilju nekoliko minuta sa svake strane dok ne omekšaju.
6. Supa od tikvica
Sastojci: Tikvice, crni i beli luk, bujon od povrća, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema:
- U loncu zagrejte maslinovo ulje, dodajte naseckani beli i crni luk;
- Dodajte narezane tikvice i pržite nekoliko minuta;
- Prelijte bujonom, posolite i pobiberite;
- Kuvajte dok tikvice ne omekšaju, zatim usitnite štapnim mikserom do kremaste konzistencije.
7. Pesto od tikvica
Sastojci: Dve šolje svežih tikvica, naseckanih na kockice, 1/4 šolje seckanih svežih listova bosiljka, 1/4 šolje narendanog parmezana ili drugog tvrdog sira, 1/4 šoljice tostiranih pinjola ili oraha, dva češnja belog luka, sitno seckana, 1/4 šolje maslinovog ulja. So i biber po ukusu.
Priprema:
- Tikvice narendajte i ocedite višak tečnosti;
- U blenderu pomešajte tikvice, bosiljak, beli luk, pinjole, parmezan, so i biber;
- Postupno dodajte maslinovo ulje dok ne dobijete glatku smesu;
- Poslužite sa testeninom ili tostiranim hlebom.
8. Mafini od tikvica
Sastojci: Dve šolje narendanih tikvica, dva jaja, 1/2 šolje ulja, 1/2 šolje šećera, vanilin šećer, 1 i 1/2 šolje brašna, 1/2 kašičice soli 1/2 kašičice sode bikarbone, 1/4 kašičice praška za pecivo, 1 kašičice cimeta (opcionalno), 1/2 šolje oraha ili narendane čokolade.
Priprema:
- Narendajte tikvice i ocedite višak tečnosti;
- U posudi pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet i so;
- U drugoj pomešajte jaja i ulje, zatim dodajte tikvice;
- Spojite mokre i suve sastojke, dobro promešajte;
- Nalijte smesu u kalupe za mafine i pecite na 180°C oko 20 minuta.
9. Palačinke od tikvica
Sastojci: Tikvice, brašno, jaja, mleko, so, papar, ulje za prženje.
Priprema:
- Narendajte tikvice i ocedite višak tečnosti;
- U posudi pomešajte brašno, jaja, mleko, so i biber, malo gušće nego za obične palačinke;
- Dodajte tikvice i dobro promešajte;
- U tiganju zagrejte ulje i pecite manje palačinke dok ne postanu zlatno smeđe sa obe strane.
10. Salata od sirovih tikvica
Sastojci: Tikvice, maslinovo ulje, limunov sok, parmezan ili grčki sir, so, biber.
Priprema:
- Tikvice narežite na tanke trakice;
- Prelijte ih maslinovim uljem i limunovim sokom;
- Pospite narendanim parmezanom ili komadićima grčkog sira, solju i biberom;
- Lagano promešajte i poslužite.
Osim običnih tikvica, u ove se svrhe mogu koristiti i patišon te druge vrste tikvica.
Kako ih vi pripremate? Podelite recepte s nama u komentaru ispod teksta.
Takođe, od njih možete praviti variva ili ih dodati u povrtni umak, lazanje pa čak i picu.