Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Recikliranje
  • 08.02.2023. 07:30

10 praktičnih ideja za upotrebu plastičnih boca u bašti

Možda će vam koristiti kao oznake za gredice, setvene posude ili zaštita od mraza.

Foto: Depositphotos/Kris.Rad
  • 637
  • 49
  • 0

Plastične flaše možemo reciklirati na brojne načine koji mogu biti veoma korisni za bašte i vrtove. Neki od njih su veoma praktični, a drugi su više estetski.

Pre upotrebe potrebno ih je dobro oprati.

1. Najjednostavniji način je da se koriste za setvu semena raznih biljnih vrsta. Odseče im se gornji deo gde je čep ili se polože i odseče im se gornja trećina. Na dnu je potrebno izbušiti rupice za oticanje suvišne vode. Napune se supstratom i spremne su za setvu. 

Šta se sadi i seje u februaru?

2. Kada se pri vrhu ivice izbuše dve, odnosno više rupa u zavisnosti od zapremine, kroz njih možemo provući kanape i dobićemo viseće korpe za cveće i druge biljke.

3. Proleće donosi hladne noći, a mlade, tek iznikle biljke su veoma osetljive. Kako bismo ih zaštiti od kratkotrajnog, ali pogubnog mraza, dno plastične boce možemo odseći, a preostali deo poput zvona postavljamo iznad biljke. Pritisnemo da se straniceblago ukopaju u zemljište i dobijemo mini plastenik. Ako se desi da boca ostane kao zaštita nešto duže, onda tokom dana odvrnite čep zbog provetravanja, a uveče ga zavrnite kako bi sprečili izmrzavanje vršnih delova. Koristite one veće zapremine kako bi biljci obezbedili više prostora.

4. Koristimo ih za zalivanje. Možemo im izbušiti dno ili čep, u zavisnosti od zapremine i naših potreba. Takođe, od njih možemo napraviti rasprskivače kada na telu flaše napravimo mnogo rupica i povežemo je s crevom za vodu. Zbog pritiska, voda će prskati kroz rupice. Bocu s koje ste skinuli čep i odsekli dno možete delimično ukopati u zemlju. Prilikom zalivanja uspite vodu kroz dno koje je okrenuto prema gore. Voda će izaći kroz grlo. Ovo će sprečiti odnošenje zemlje i ogoljavanje korenja što je posebno značajno kod paradajza i patlidžana.

Voda ide direktno do korena (Foto: Depositphotos/i-am-helen)

5. Kako ih ima u raznim bojama, oblicima i veličinama možete se poigrati i napraviti zanimljive ograde za gredice povrća, cveća, začinskog i lekovitog bilja. U iskopani kanal postavljaju se flaše u redu jedna do druge. Zatrpamo i učvrstimo kako bi stabilno stajale uspravno.

6. Napravimo oznake za gredice. Telo boce možemo iseći na komade gde markerom pišemo nazive posejanih biljaka.

7. Od njih mogu da se naprave priručne kašike za supstrat ili đubriva koje su veoma praktične.

8. Koristite ih da napravite zamke za puževe. Nekoliko centimetara iznad dna isecite komad koji će biti dovoljno velik da uđu puževi, uspete pivo i nakon svega ispraznite sadržaj. Dakle, bocu sa zatvorenim čepom ukopajte u zemlju do donje granice otvora i ulijte pivo. Količina  treba biti dovoljna da se u njoj uguše puževi.

9. Ako imate veliki broj boca, iskoristite ih za pravljenje plastenika.

10. Koriste se i za pravljenje strašila za ptice, ali i krtice. Skalpelom zarežite nekoliko prozorčića na telu flaše kako biste dobili svojevrsnu vetrenjaču. Nataknite je na štap, teraće ptice, ali će zvuk i vibracije smetati i podzemnim štetočinama. 


Tagovi

Plastične boce Reciklaža plastičnih boca Zamka za puževe Zvono protiv mraza Zaštita od mraza Korisni saveti Flaša za zalivanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.