Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baštovanstvo
  • 06.09.2018. 18:30

4 načina kako da iskoristite otpad iz domaćinstva u bašti

Svi znamo da se kuhinjski ostaci lako pretvaraju u biljnu hranu kroz kompost. Manje poznate su ostale stavke koje možete preusmeriti iz otpada domaćinstva i upotrebiti ih u bašti.

Foto: Gardenista / Justine Hand
  • 1.551
  • 122
  • 0

Svi znamo da se kuhinjski ostaci lako pretvaraju u biljnu hranu kroz kompost. Manje poznate su ostale stavke koje možete preusmeriti iz otpada domaćinstva i upotrebiti ih u bašti. Modern Farmer donosi četiri načina kako da ih iskoristite.

Ostaci piva = mamac za puževe

Imali ste slavlje i vaši gosti su ostavili nepopijena piva do kraja? Možete ih iskoristiti u svojoj bašti. Budući da puževe privlači kvasac, baštovani su dugo koristili pivo kao mamac, ali i zamku. Da biste ga napravili, jednostavno ispunite plitke posude sa pivom i ostavite ih u bašti. Puževi će naći put do njih i utopiti se.

Stare boce tečnog sapuna = organska zaštita od štetočina

Ponekad kupujemo više higijenskih potrepština nego što nam zaista treba. Ako vam je ostalo tečnog sapuna (organskog), a već ste kupili novi, možete ga iskoristiti u bašti, jer je izuzetno efikasan insekticid za štetočine kao što su lisne vaši, grinje, vunaste vaši, bela mušica. Jednostavno umešajte jednu kašičicu sapuna (samo prirodnih varijanti) u boci sa vodom i prskajte gde imate štetočine.

Karton i novine = kontrola korova

Imate površinu sa neuglednom korovnom travom koju želite da pretvorite u baštu? Zavirite u kantu za smeće i iskoristite stari karton ili novine. Raširite debeli sloj kartona i novina preko korova, a zatim ih pokrijte malčem (kao što su usitnjeno drvo ili slama), tako da ne izgleda ružno ili da se ne širi okolo dok duva vetar. Poznata kao "lazanje", ova tehnika smanjuje korov, ubija ih i kompostira u mestu. Nakon nekoliko nedelja možete rezati male rupe kroz slojeve kartona i novina kako biste posadili sadnice.

Kako da napravite "lazanja" baštu

Ljuske jaja = dodatak paradajzu

Možete dodati ljuske jajeta na kompostnu gomilu ako želite, ali možete ih iskoristiti i za biljke koje zaista imaju koristi od kalcijuma, koji one sadrže. Paradajz, na primer, često ima nedostatak kalcijuma kada se uzgaja u prosečnom baštenskom tlu. Mnogi baštovani rekli su da prskanje zgnječenih ljusaka od desetak jaja oko korena svakog paradajza tokom sadnje i rasta biljke pomaže u sprečavanju bolesti, kao što su vršna trulež, kao i to da su plodovi boljeg ukusa.


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Otpad Bašta Ljuska jajeta Karton Tečni sapun Pivo


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.