Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Psi goniči
  • 02.07.2017. 17:00

Alpski brak jazavičar - uporan i borben

Alpski brak jazavičar je pomalo tvrdoglav pas, ali u lovu je uporan i borben, a kod kuće umiljat i privržen. Kao "austrijska rasa pasa" priznat je 1975. godine.

Foto: Svenska M
  • 3.978
  • 95
  • 0

Alpski brak jazavičar (Alpenländische Dachsbracke) pripada goničima, a potiče iz Austrije. Niskog je rasta - kratkonog, snažne konstitucije i čvrstih mišića, gustog krzna-dlake.

Pomalo je tvrdoglav, ali u lovu uporan i borben, a kod kuće umiljat i privržen.

Izgled alpskog brak jazavičara

Odnos visine i dužine trupa je 2:3, a odnos njuške i lobanje je 9:10 . Oči su tamno smeđe boje, okrugle. Očni kapci imaju crni pigment - ako je krzno tamnije, oči su tamnije, ako je krzno svetlije, oči su svetlije. Uši su viseće, visoko usađene bez nabora, široke i glatke, srednje dužine (dosežu do očnjaka), lepo zaobljene i priljubljene uz obraze.

Vrat je mišićav, ne predugačak. Telo je snažno, mišićavo i izduženo. Greben je naznačen. Leđa su ravna, blago se spuštaju prema sapimam koje su blago koso položene. Slabinski deo je kratak i širok, blago pribran. Prsa su duboka i široka, bez izraženog predprsja.

Rep je visoko usađen, deblji pri korenu. Dlaka sa unutrašnje strane repa je četkasta, a nosi ga blago povijenog prema dole.

Kao "austrijska rasa pasa" ova rasa priznata je 1975. godine, na zahtev kluba brak jazavičara upućenog preko austrijskog kinološkog saveza Međunarodnoj kinološkoj federaciji (FCI) 1975.

Prednje noge glavna su karakteristika ove rase - kratke su, snažnih i debelih kostiju i potpuno ravne. Šape su okrugle, zbijenih prstiju, snažnih jastučića i crnih noktiju. U kretanju je izduženog koraka, a poželjan je kas.

Koža je elastična, snažna i bez nabora. Krzno se sastoji od dlake i poddlake, koja pokriva celo telo. Boja krzna je tamno jelenje crvena sa ili bez crnih dlaka. Crna boja sa jasnom oznakom crveno-smeđe boje tzv. "palež". Dozvoljena je bela boja dlake (tzv. "zvezda") na prsima.

Visina u grebenu ne sme biti manja od 34 cm i ne viša od 42 cm! Idealna visina za mužjaka je 37-38 cm, a za ženke 36-37 cm.

Radne osobine brak jazavičara

Odlične osobine pokazuje u lovu na divlje svinje i dlakave predatore, kao i na zeca. Lako se obučava da donosi manju divljač, kao i divlje patke iz vode. Urođene lovačke osobine potrebno je pravilno regulisati-obučiti, odnosno moramo ih pobuđivati ili uskraćivati.

Tekst: mag.ing.agr. Dražen Matičić

Foto: Svenska Mässan I Flickr


Tagovi

Alpski brak jazavčar Alpenlandische Dachsbracke Lovački psi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao