Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Psi čuvari
  • 21.08.2017. 18:00

Anoreksija kod psa - kako je prepoznati

Za razliku od ljudi, anoreksija se kod psa javlja kao posledica neke bolesti. Važno je da ljubimca odvedete veterinaru, jer će u suprotnom uginuti.

Foto: Coberschneider / Getty images
  • 2.360
  • 94
  • 0

Psi, kao i ljudi, ponekad imaju slabiji, a nekad jači apetit. Ukoliko pas počne da odbija hranu, to je prvi znak da je pas bolestan. Ukoliko vlasnik primeti da pas danima neće da jede, pa čak ni omiljenu hranu, vreme je da ga odvede kod veterinara, jer najčešće se u ovom slučaju radi o anoreksiji.

Anoreksija - posledica bolesti

Kao što se već zna, anoreksija kod ljudi je vrlo ozbiljno zdravstveno stanje, koje traži hitno lečenje. Međutim, ovu terminologiju često koriste i veterinari, kada opisuju psa kojem se drastično smanjio apetit ili kada generalno danima odbija da jede i naglo gubi na težini. Za razliku od ljudi, kod psa je javlja anoreksija usled posledice neke bolesti.

Uzroci za gubljenje apetita mogu da budu razni, ali samo pojedine bolesti dovode do anoreksije. Anoreksija kod psa je javlja ukoliko on ima rak ili bilo koju bolest probavnog trakta, gde spadaju i problem sa pankreasom ili jetrom.

Često se ovo stanje javlja kada pas ima paradentozu ili visoku temperaturu, koju vlasnik zanemaruje. Bolovi kod psa takođe često uzrokuju naglo gubljenje apetita, a do anoreksije dovode i razni paraziti, kao i malokrvnost. Anoreksija se takođe javlja zbog psihološkog problema, kao što su stres ili promene u rutini, kao i promena životne sredine.

Ponekad pas odbija danima da jede, a pri tome je i dalje veseo i razdragan. U ovom slučaju nije reč o anoreksiji, već o psu probiraču. Pas najčešće postaje probirač zahvaljujući vlasnicima koji pse hrane kombinovano - malo granulama, malo domaćom hranom, a pri tome ga časte sa previše poslastica. Ovaj vid ishrane je pogrešan, jer kod psa podstiče odbijanje hrane koja mu se ne dopada.

Simptomi anoreksije kod psa

Kako biste u potpunosti bili sigurni da pas ima anoreksiju, trebalo bi da ga odvedete na detaljne analize, a ono što će se samo primetiti jeste:

  • groznica,
  • žutilo,
  • bolovi,
  • promene u veličini organa,
  • promene u očima,
  • kratak dah,
  • rad srca i pluća su skoro nečujni.

Kada primetite ove simptome, obavezno vodite psa kod veterinara, jer će u suprotnom uginuti.

Veterinar će u ovom slučaju uraditi temeljnu medicinsku istoriju psa, uključujući i promene u ishrani, životnoj sredini ili rutini. Pomoći će vam da otkrijete mogući uzrok. Zatim će odraditi različite testove, uključujući: oftalmološke, stomatološke, pregledaće mu detaljno lice i vrat, putem krvi uradiće analize na srčanog crva i moguće viruse.

Lečenje anoreksije kod psa

Nakon identifikovanja osnovnog uzroka pojave anoreksije od vašeg veterinara ćete dobiti instrukcije i dobro izbalansiranu ishranu za psa (dijetu), uz pomoć koje će se vaš pas oporaviti. To podrazumeva povećanje sadržaja masti ili proteina u hrani uz dodavanje aromatiziranog preliva. Ono što je važno napomenuti je da ćete hranu morati da grejete do temperature tela psa.

Ukoliko je došlo do ozbiljnog poremećaja u ishrani, veterinar će preporučiti intravensko hranjenje. Posebno ako pas nije jeo ništa od tri do pet dana i duže. Ukoliko je anoreksija posledica bola, veterinar bi mogao da prepiše lekove protiva bolove.

Praćenje stanja

Anoreksija je ozbiljno stanje, koje zahteva da pažljivo pratite i pazite na svog psa. Važno je da obavestite veterinara o svakom progresu ili njegovom nedostatku. Ako vaš pas ne počne da jede posle jednog ili dva dana, morate ga opet odvesti kod veterinara radi druge opcije lečenja.

Zdav pas je veseo, razdragan, odličan čuvar, često laje i raduje se svom vlasniku. Dlaka i koža zdavog psa je sjajna i čista, njegove oči su bistre bez krmenja, a njuška mu je vlažna i hladna. Redovno jede i raduje se kada vidi da vlasnik prolazi njegovoj činiji za hranu i vodu. Zdrav pas rado uzima hranu i pije umerene količine vode. Pun je kondicije i pokazuje svoj pravi temperament.

Foto: Coberschneider / Getty images


Tagovi

Pas Apetit Anoreksija Srčani crv Žutica Nema apetit Probirač Hrana Ishrana Temperatura Njuška Paradentoza Uzroci Veterinar Lečenje Krv


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.