Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bečej
  • 22.05.2019. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bečej

Arpad Kosoruš u porodičnom dvorištu napravio mini zoo-vrt

Arpad Kosoruš iz Bečeja porodično dvorište pretvorio je u mini zoo-vrt u kojem stanuje više od 50 vrsta pernatih životinja, afrički patuljasti ježevi, kukuruzni smuk, tarantula, vijetnamske svinje, zečevi, kornjače, patuljaste koze i psi. Sve to na površini od 324 metara kvadratnih.

Foto: Zorana Bogdanović
  • 767
  • 471
  • 1

Naš domaćin, po zanimanju trgovac, životinje je zavoleo od svoje pete godine, a pre jedne decenije ozbiljnije je počeo da se bavi ovim hobijem. Sve je krenulo od pernatih životinja za koje se odlučio iz praktičnih razloga.

Kao osmogodišnjak imao sam deset-petnaest vrsta životinja. Svake godine kupim nekoliko novih vrsta. Posedujem 12 vrsta pataka i 12 egzotičnih vrsta golubova, koji su retki na ovim prostorima. U Srbiji, a i u svetu, nema mnogo odgajivača ukrasnih golubova i živine. Njima treba ovakav prostor koji podseća na njihovo prirodno stanište. Nije dovoljno napraviti samo golubarnik ili voalijer”, pojašnjava Arpad Kosoruš.

Arpad poseduje 12 vrsta pataka 

Egzotika sa drugih kontinenata

Od egzotičnih pataka Arpad gaji mandarinske, karolinke, amazonke, čileanske krdže, ružičastokljune patke, lastarke, pištalice, crvenoramene i žutokljune.

U posebnim voalijerima stanuju i senegalske grlice, australijske ćubaste i cimetne grlice.

Posebnu pažnju privlače beli paun, dijamantski i zlatni fazani, sedlari, potom svilena kokoš čije čupavo i tanko perje podseća na dlaku. Patke uglavnom žive zajedno na otvorenom prostoru. Imaju obezbeđene kućice u kojima ležu jaja. Za vreme leta rashlađuju se u dve barice, u kojima stanuju i četiri barske kornjače.

Zimi posebna nega

U toku zime voalijeri u kojima borave osetljivije ptice treba zaštiti najlonom, a one koje ne mogu da izdrže niske temperature Arpad premešta u posebne prostorije. Takve su, na primer, grlice, dok su patke tokom zime u dvorištu.

One koje su malo osetljivije mogu da izdrže do minus pet. Paunovi i fazani su tokom čitave zime napolju, čak i na -20, ništa im ne smeta jer su navikli na ove klimatske uslove”, kaže naš sagovornik.

Paunovi i fazani su tokom čitave zime napolju

Na leto stižu rakuni i magarac

Da nije reč o običnom kolekcionaru, već o strastvenom hobisti, govori činjenica da se od svojih životinja teško odvaja. No, ipak, zbog rentabilnosti potomke ptica uglavnom prodaje kako bi novac uložio u hranu i opremanje njihovog staništa, ali i za nabavku novih životinja.

U junu nam stižu rakuni i magarac. Takođe, uzeo bih još neke retke vrste pataka. Voleo bih da nabavim i crne labudove, ali za njih nažalost nemamo mesta”, kaže Arpad.

Brigu o životinjama deli sa suprugom Gabrielom, koja se posvetila uzgoju afričkih patuljastih ježeva. Jednog je čak i pripitomila. Iako je zahtevno održavati ovu oazu, porodici Kosoruš to ne pada teško. Naprotiv. To je, kažu, rad koji odmara dušu i telo.  U fotoprilogu u nastavku pogledajte kako izgleda mini zoo-vrt. 


Foto prilog


Tagovi

Bečej Arpad Kosoruš Mini zoo vrt Pernate životinje


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.