Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uređenje dvorišta
  • 07.12.2017. 12:15

Atraktivne bundeve kao ukras u dvorištu

Jarmila i Vladko Blažek iz Pivnica na originalan način su pokazali da bundeva ne mora uvek da završi u tepsiji ili šerpi. Oni četkicom, lakom i sa puno mašte dekorišu bundeve i tako ukrašavaju svoje dvorište.

Foto: Rada Milišić
  • 1.459
  • 55
  • 0

Bogatstvo plodova jeseni ne bi bilo potpuno bez jedne namirnice, koja svojim neodoljivim mirisom obeleži zlatnu jesen i hladnu zimu. To je upravo bundeva, tikva, misirača, belokorka, ludaja, dulek, bilo da je žuta, bela, zelena, obavezan je sastojak mirisnih pita, peciva, kolača, sokova, čorba. Iskusne domaćice znaju da od kriške bundeve mogu da se prave, kako slana, tako i slatka jela. Neodoljiva, mirisna i ukusna.

Ekspanzija zdrave hrane uvrstila je bundevu u gotovo sve svetske jelovnike: Irci od nje peku hleb, Kinezi je dodaju u rižoto, Danci prave čorbe, Italijani marmalade, dok Turci prave slatku alvu od nje.

Za jelo, ali za dekoraciju

Za sve ovo znaju Jarmila i Vladko Blažek iz Pivnica. Koriste je za jelo, ali i na svoj, mnogi će se složiti, originalan način. Osim što bundeve koriste u ishrani, sa njima ukrašavaju i svoje prostrano dvorište.

"Bundeve rastu u prostranim baštama oko kuće. Imamo raznih vrsta, a uglavnom sejemo one od kojih vadimo semenke. Svi znaju koliko su ukusne kao slane grickalice, te ih tako i pripremam, pakujem i imam svoje stalne kupce, koji obožavaju da ih jedu. Osim toga, imamo i one vrste bundeva koje su odlične za pite. Njih ne prodajem, iako znam da na pijaci koštaju oko 50 dinara po kilogramu, već kriške podelim komšijama i poznanicima, te svi zajedno uživamo u specijalitetima", kaže Jarmila.

Deca obožavaju ukrasne bundeve

Ona objašnjava da je njen muž došao na originalnu ideju - pre nekoliko godina počeo je da oslikava tikve. Tako su ukrašavali dvorište. Za to su im potrebne samo bundeve, boje, četkica, malo vremena i mašte.

"Imamo veliko prostrano dvorište prepuno zelenila. Tokom proleća i leta, puno je cveća i raznog dekorativnog bilja, ali kada dođe jesen, cvetnica više nema, tako da smo se dosetili i iskoristili to što nam donose hladniji dani. Jesen i zima ne moraju biti sumorni, mogu imati svoj originalan i neodoljivi šarm, a to je upravo potvrdio moj muž, koji već godinama crta po bundevama običnim emajl lakom, a najčešće koristi crvenu, belu i crnu boju", objašnjava Jarmila.

Atrakcija u dvorištu

Vlatko i Jarmila se sećaju kako je to bila atrakcija u selu, kada su prvi put poređali šarene bundeve po dvorištu i ispred kuće, te da su mnogi svraćali da vide kako je dvorište tokom sumornih jesenjih dana dobilo sasvim drugačiji, pre svega veseliji izgled.

"Najčešće su dolazila deca da se fotografišu pored naših bundeva. Ja sam uvek fotografisala i stavljala sam fotografije na internet, te sam imala brojnih poziva sa svih strana. Mnogi su želeli da im pošaljem semenke ovih bundeva, koje imaju neobičan izgled", otkriva Jarmila i objašnjava kako je ova godina bila veoma sušna, ali bundeve su dobro rodile, a bilo je i onih veoma neobičnih oblika.

Bundeve atraktivnog izgleda

"U travi smo pronašli nekoliko komada, koje su jednostavno podsećale na ptice, tako da je moj muž sa samo nekoliko poteza četkicom i bojama ovim tikvama dao veoma dopadljiv izgled, tako da su se ove kraljice jeseni, kako često nazivaju bundeve, šepurile u našem dvorištu", dodaje Jarmila objašnjavajući kako se sada, s obzirom na to da se približavaju božićni i novogodišnji praznici, ove lepe tikve, koje ne podnose niske temperature, zamenjuju novom zimskom, prazničnom dekoracijom, koja će, kao i ova biti jednako dopadljiva i originalna.

Foto: Rada Milišić


Povezana biljna vrsta

Bundeva

Bundeva

Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Bundeve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivisane vrste u toplim područjima sveta, a dozrevaju u kasnu jesen. Koren je vrlo razgranat i... Više [+]

Tagovi

Bundeva Pivnice Jarmila Blažek Dekoracija


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer