Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dunavski vez
  • 10.10.2018. 08:00

Bačka Palanka: Vezilje pokazale svoje umeće

Vezeni i heklani stolnjaci, štrikani džemperi kape ili šalevi nikada ne izlaze iz mode, jer imaju svoju neprolaznu lepotu i vrednost.  

Foto: Rada Milišić
  • 640
  • 28
  • 0

Dobri poznavaoci i ljubitelji ručnih radova i ove godine imali su priliku da budu deo velike međunarodne  manifestacije "Dunavski vez", koja je proteklog vikenda održana u Bačkoj Palanci, u organizaciji Udruženja žena "Zlatne ruke". Šesti put za redom na najbolji mogući način  veličane su slava i lepota ručnog rada.

Ove godine u centru grada bilo je više od 50 izlagača iz zemlje i inostranstva, koji su predstavili svoje radove, tako da su posetioci imali priliku da tokom celog dana razgledaju i uživaju u lepoti besprekorne harmonije ženskih ruku, igle, konca, mašte i kreativnosti.

"Svoje ručne radove predstavila su udruženja žene, kako iz Dunavskog regiona, tako i iz mnogih drugih vojvođanskih mesta. Takođe, stigle su nam gošće iz Niša, Sarajeva kao i iz Bugarske, Makedonije, Crne Gore", rekla je predsednica bačkopalanačkog udruženja Zora Kajtez, dodajući da je osnovni cilj manifestacije prikupljanje narodne nošnje i otvaranje muzeja u Bačkoj Palanci, kako bi se na jednom mestu  čuvala tradicija. Ovu ideju već šestu godinu podržavaju svi učesnici, s obzirom na to da organizatorima na poklon donose nošnju ili pojedinačne delove nošnje iz svog kraja.  U tom duhu je gošća iz Bugarske Violeta Zlateva obukla haljinu ukrašenu tipičnim vezenim motivima iz njenog kraja.

Violeta
Haljina ukrašena motivima karakterističnim za Bugarsku

Nagrade za najbolje vezilje

S obzirom na to da manifestacija ima takmičarski karakter, kao i prethodnih godina, izabran je najbolji rad. Sve učesnice vezle su motiv dunavskog cveta. Originalna bačka nošnja, koju izrađuju žene iz udruženja "Zlatne ruke", bila je nagrada za najbolji rad ove godine. Ona je pripala članicama Udruženja "Zlatni klas" iz Vrbasa. Druga nagrada pripala je Kreativnoj radionici "Suncokret" iz Novog Bečeja, a treće mesto osvojila je Ljupka Ilišević iz Futoga.  

Marija Paroci, predsednica nagrađenog udruženja "Zlatni klas" objasnila je mnogobrojnim posetiocima da se članice tog udruženja bave gotovo svim vrstama ručnog rada, što se mnoglo i videti na njihovom štandu. Nakit, heklano cveća, raznobojni cvetovi od najlon čarapa, korpice pletene od pruća, ali i papira, dekorativni predmeti od pustovne vune, domaći sapuni u obliku neodoljivih  korpica, oslikane tikve, samo su deo onoga što su žene iz  Vrbasa predstavile na ovoj manifestaciji.

Tikva
Oslikana tikva

Čime se bave, predstavile su i članice "Suncokreta". "Kreativna radionica, pri  Gerontološkom centru Novi Bečej, aktivna je već 15 godina. Na početku nas je bilo četiri, a sada se svakog ponedeljka sastaje nas dvadesetak žena. Radimo sve ručne radove, a najčešće beli i šareni vez, poentles, rišelje, to su zahtevne tehnike. Često idemo na različite manifestacije i gotovo uvek se vratimo sa najboljim nagradama", rekle su Dragica Nikolić i Marija Vrebalo, pokazujući neodoljivo lep suncobran (naslovna fotografija), izrađen od svilenog konca namenjen savremenoj mladoj ženi, koja ume da prepozna lepotu ručnog rada, a koji svojom elegancijom nikoga nije ostavio ravnodušnim.    

Poentles jelek rađem godinu dana 

Na štandu vrednih žena koje su stigle iz Niša Nada Belović pokazivala je svim zainteresovanim kako se izuzetno zahtevnom tehnikom poentlesa može napraviti prsluk, jelek ili marama. "Prvo se hekla gajtan, pa se goblen iglom povezuje na platnu. Teško jeste, preciznosti treba u svakom pokretu ruke, ali zato je zadovoljstvo ogromno na kraju kada se rad završi", rekla je Belovićeva, pokazujući jelek koji je ovom tehnikom  radila gotovo godinu dana.

Jelek
Jelek koji je rađen godinu dana

Ručni rad cenjen i u Kuli

Da se raduju svakom dolasku u Bačku Palanku, potvrdile su nam članice udruženja "Ideja" iz Kule. One kažu da se u svom gradu trude da okupe žene koje umeju da rade ručne radove, te da redovno u Kuli organizuju Festival ručnih radova, težeći da pokažu da vezeni i heklani stolnjaci, štrikani džemperi kape ili šalevi nikada ne izlaze iz mode, jer imaju svoju neprolaznu lepotu i vrednost.  


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Tagovi

Bačka Palanka Zlatne ruke Festival Vez Zora Kajtez Suncokret Zlatni klas Ideja Nada Belović Jelek Poentles tehnika


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.