Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvar stoke
  • 01.03.2018. 18:00

Bernski planinski pas: nežni džin i odan prijatelj

Ova rasa pasa se isključivo držala na farmama, služeći za pomoć oko stoke, za vuču kolica na kojima su se prodavali proizvodi u obližnjim selima. Bio je idealan zaštitnik imanja, vlasnika i njegove porodice.

  • 3.725
  • 483
  • 0

Kao što mu i me kaže, bernski planinski pas je poreklom sa švajcarskih farmi, a stvoren je, kako za čuvanje stoke, tako i za vuču kolica. Takođe, idealan je pas za čuvara i pratioca. Ovo je rasa pasa jedna od četiri pasmine švajcarskih planinskih pasa, a jedinstven je po tome što jedini ima dugu dlaku. Velik je i snažan pas, s tim da ima mirnu narav i veoma je prijateljski nastrojen.

Ova rasa pasa se isključivo držala na farmama, služeći za pomoć oko stoke, za vuču kolica na kojima su se prodavali proizvodi u obližnjim selima. Bio je idealan zaštitnik imanja, vlasnika i njegove porodice.

Iako je veoma, vaspitan i poslušan, ova rasa je skoro izumrla početkom 20. veka. Na svu sreću, nekoliko odgajivača nastojalo je da sačuva ovu divnu rasu.

Temperament bernskog planinskog psa

Osim toga što je veoma lep i graciozan pas, sa lepim šarama na krznu, bernski pastirski pas ima divan temperament. Veoma je lojalan, ljubazan, inteligentan i u svakom momentu želi da udovolji svom vlasniku. Ukoliko odlučite da nabavite ovog psa, znajte da se veoma lako dresira, ali ako mu date dovoljno vremena da uvidi ono što želite da on uradi.  Ono što ga krasi je posebno karakter, jer nikada nije agresivan i ima pozitivan pogled na sve.

Ovaj pas je visine od 61 cm do 71 cm, težine od 36 kg do 50 kg, a životnog veka od šest do osam godina.

Pas koji obožava društvo

Izuzetno je miran, ali društven. Obožava da se igra sa svojom porodicom, u dubini zauvek ostaje štene, ali kada treba da izvrši neki zadatak, veoma lako i brzo se iz igre prebacuje na radne obaveze.   Obožava decu, a odlično se snalazi sa mališanima svih uzrasta, ali i sa odraslim osobama. Odličan je porodični ljubimac, ima puno strpljenja prema deci, ali pošto je glomazan, dešava se da slučajno udari ili obori malu decu. Međutim, njega ne treba kupovati, ukoliko živite u stanu ili ukoliko nemate prostrano i ograđeno dvorište za njega. Takođe, neki stručnjaci smatraju da nije pogodan ni za samce, jer je veoma društven pas, koji voli zajednicu. Najsrećniji je onda kada može da učestvuje u svim aktivnostima sa svojim članovima domaćinstva.

Bernski pas
Bernski pas je veoma društven pas, koji voli zajednicu (Foto: werner22brigitte)

Brojni zdravstveni problemi

Uprkos svom šarmu i lepoti, kao i odličnom temperament, bernski pastirski pas se danas bori da preživi. Razlog tome je što rasa ima malo gena, što je rezultovalo brojnim zdravstvenim problemima u vezi sa parenjem. Zbog toga su uzgajivači veoma oprezni. Razlog tome je što su se ovi psi uzgajali sa vrlo malo pažnje, što je uticalo na celu rasu. Oni koji razmatraju da kupe bernskog pastirskog psa kao radnog psa ili kućnog ljubimca moraju biti veoma oprezni i preporučuje se da kupe štene samo od renomiranih odgajivača.

Foto: may-jeanp / Pixabay


Tagovi

Bernski planinski pas Pas čuvar


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta