Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovački psi
  • 27.09.2019. 18:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bečej

Biglovi šampionskog porekla traženi na tri kontinenta

Da je pas čovekov najbolji prijatelj svedoči porodica Klajić iz Bačkog Gradišta, u čijem dvorištu se čuje lavež veselih i razigranih biglova i prefinjenih kavalira.

Foto: Dejan Klajić
  • 670
  • 26
  • 0

Dejan i Gordana Klajić, roditelji dvoje dece šestogodišnjeg Nemanje i  jednoipogodišnjeg Strahinje, pored poslovnih i porodičnih obaveza vode odgajivačnicu "Ready for a party".

Glava porodice kaže da je ceo život živeo sa psima. U vreme kada je njegov otac gajio stoku imali su puno dvorište vojvođanskih pulina, sa kojima je, priseća se, uvek voleo da se druži. Ipak, za rasu bigl odlučili su se pre dvanaest godina, zbog toga što su ovi lovački psi veseli i energični.

Prvog bigla smo uzeli iz Mađarske 2007. godine. To je bila naša Lili. Ona je tada bila kućni ljubimac kog smo mnogo voleli. Te godine kada je stigla u naš dom nismo ništa veliko planirali. Mužjaka smo uzeli 2010. godine kako bi Lili imala društvo. Smatram da je upravo ta godina bila prekretnica u našoj priči ozbiljnog odgoja. Tada smo u roku od dve godine nabavili još tri kvalitetna psa, što iz inostranstva, što iz ozbiljnih srpskih odgajivačnica. Odgajivačnicu smo registrovali 2013. godine”, objašnjava Dejan Klajić.

Biglovi šampionskih titula

Danas odgajivačnica "Ready for a party" broji dvadesetak biglova. Psi iz njihovog odgoja nalaze se na tri kontinenta, a u svojim redovima imaju sedam internacionalnih šampiona, jednog evropskog juniorskog, tri multi-šampiona, a nisu im izmakli ni nacionalni šampionati za mlade i odrasle pse.

Išli smo po ozbiljnim inostranim izložbama, obišli smo sve okolne zemlje i tu su naši psi bili među prvima. Imamo nekoliko zvezda odgajivačnice, a najponosniji smo na našeg Country boy-a, koji je oštenjen u našoj odgajivačnici . U izuzetnim inostranim konkurencijama stizao je do najviših postolja u BIS programu, pobeđivao je gde god se pojavio - Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Bosna, Crna Gora," ponosno ističe naš domaćin.

 Psi iz Dejanovog odgoja nalaze se na tri kontinenta

Kavaliri zahtevni, ali izuzetno privrženi ljudima

Želja njegove supruge Gordane bili su Kavalirski španijeli kralja Čarlsa, psi za pratnju i razonodu koji su lepršavi, veseli i privrženi ljudima. Na njenu inicijativu 2010. godine porodični dom upotpunio je poslednji mondenski pas. Zbog majčinskih obaveza oko jednoipogodišnjeg Strahinje, za sada je brigu o kavalirima poverila suprugu Dejanu.

Prvu ženku smo kupili u Beogradu, a zatim je došao mužjak iz Mađarske. Trenutno imamo pet ženki i jednog mužjaka. Zahtevaju da im se posveti dosta vremena zbog dlake, veoma su osetljivi. Osim supruga Dejana, često u pomoć pritekne stariji sin Nemanja koji ih sa mnom zajedno kupa i češlja”, kaže Gordana Klajić.

Drugari uvek spremni za igru  

Najstariji sin ređa pehare u svoju vitrinu

Veliku pomoć imaju i od Dejanovog oca, koji brine o psima kada oni nisu kod kuće. Ova tradicija, kako sada stvari stoje, ostaće još dugo u porodici Klajić, jer najstariji naslednik Nemanja pokazuje sve veće interesovanje za pse. Na svoju prvu izložbu otišao je kada je imao samo četiri meseca.

Pehari za prvo mesto koje sam osvojio u Gradiški su mi veoma važni. Na svakoj izložbi sam predstavio kako radim sa mojom kucom Hani. Volim da pomažem roditeljima oko pasa, nije mi teško”, objašnjava Nemanja.

Da je porodici Klajić zdravlje pasa najvažnije govori činjenica da su u Češkoj testirani na genetske bolesti. Planovi su veliki i vezani su za proširenje kapaciteta, kao i za nastavak rada na kvalitetnom odgoju zdravih linija pasa, obe rase.


Foto prilog


Tagovi

Bačko gradšte Ready for a party Bigl Odgajivačnica Klajić Kavaliri


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]