Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bobtejl
  • 05.11.2018. 18:00

Bobtejl: Stara ovčarska rasa, danas rado viđen kućni ljubimac

Iako spada u ovčarku rasu pasa, on je miran i ima blagu narav. Veoma je inteligentan, društven i prilagodljiv na razne situacije.

Foto: Flickr / DymphieH
  • 1.884
  • 68
  • 0

Za staru englesku rasu iz grupe ovčarskih pasa bobtejl ne zna se tačno gde je i kako je nastala, jer o njima nikada nije vođena evidencija. Postoje tri teorije. Prva je da su psi nastali ukrštanjem pudle i škotskog hrta, a po drugoj se smatra da su nastali ukrštanjem briješkog ovčara i bergamskog pastirskog psa. Po trećoj teoriji se smatra da pas ima odlike ruskog ovčara.

Bobtejla su najviše odgajali u zapadnom delu Engleske, a seljani su ga koristili za teranje stoke na pijacu. Tek u XVIII veku počinje da se koristi kao radni pas u poljoprivredi. Tada je krenula i praksa da im se skraćuju repovi, pošto su na taj način poljoprivrednici obeležavali radne pse, kako bi izbegli da plaćaju porez.  Zbog ovoga je ovaj englesnki ovčar i dobio ime bob tail.

Nekada čuvar stoke, danas ljubimac

Reč je o veoma brzom i snalažljivom psu koji se sem teranja stoke pokazao i kao odličan u čuvanju irvasa i ovaca. Zbog svoje guste dlake on vrlo dobro podnosi niske temperature. Zbog svog simpatičnog izgleda i blage naravi, pas se ubrzo našao in a izložbama, a prvi puz je prikazan 1873. godine u Engleskoj i 1888. godine u Americi.

Danas se skoro i ne koristi kao ovčarski pas, ali krasi domove mnogih domaćinstava, kako u selu tako i u gradu.

Karakteristike bobtejla

Reč je o veoma snažnom psu, simpatičnog i karakterističnog izgleda. Bobtejl ima mišićavo telo, prekriveno gustom, ostrom, dugom, blago kovrdžavom dlakom. Ima i poddlaku, koja je nepromočiva. Rep je ranije bio kupiran (sada je to zabranjeno), pa se činilo da je teško odrediti gde je psu glava, a gde zadnjica. Njegova glava, vrat, prednje noge i donji deo stomaka je čisto bele boje, a leđa i zadnje noge sivkaste su ili plavkaste boje. Rastu i zazvijaju se do 15 meseca.

Visina: mužjak 60 cm / ženka 51-56 cm

Težina: mužjak 32-45 kg/ženke 27-36 kg

Životni vek: (prosek): 10-12 godina

Odličan pas za porodice sa decom

Iako spada u ovčarku rasu pasa, on je miran i ima blagu narav. Veoma je inteligentan, društven i prilagodljiv na razne situacije. Skoro pa nikad ne pokazije agresiju i nervozu. Zbog svog temperamenta, odliča je pas za porodice sa decom. Naime, pažljiv je i osećajan prema deci, ali i prema drugim manjim životinjama.

Oni se preporučuju neiskusnim vlasnicima, pogotovo onima koji prvi put uzimaju psa za ljubimca. Lako se dresiraju, ali vlasnik mora da bude istrajan.  Potrebno im je dosta prostora za istrčavanje, pa se savetuje da u domaćinstvu postoji veliko dvorište.  Vrlo su aktivni, a zbog svog ovčarskog porekla vole da trče.  Veoma brzo se vezuju za vlasnike i pate ako su zapostavljeni.

Nega bobtejla

Ono što bi trebalo da znate jeste da je održavanje njihove dlake veoma zahtevno. Bobtejl mora da se češlja na svaki drugi do treći dan, kako se dlaka ne bi ućebala i umrsila. Psa bi trebalo još od šteneta navikavati na češljanje, da kasnije ne bi bilo problema, pošto se na njihovu dugu dlaku veoma brzo zakači trunje, grančice, čičkovi, zemlja, pokošena trava. Kupanje se preporučuje tri do četiri puta godišnje. Pošto mu upadaju šiške u oči, trebalo bi ih vezati ili češljati na stranu.  Ako nije izložbeni pas, (gde je neophodna duga dlaka), rešenje problema je šišanje. Najbolje je da šišanje prepustite profesionalcu.

Zdravlje bobtejla

U principu reč je o zdravoj rasi pasa, ali slaba tačka su im kukovi i katarakta. Najčešći uzrok smrti ove rase je rak. Takođe mogu oboljevati od kožnih bolesti, ali uz pravilno održavanje dlake, neće imati problema sa bolestima kože.


Tagovi

Bobtejl Ovčarski pas Pas za porodicu Češljanje dlake


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D