• Psi čuvari
  • 20.03.2017. 16:15

Boseron: ovčar sa crvenim šapama

Čistokrvi boseron potiče iz Francuske. To je pouzdan pas, koji nikada ne spava. Spada u kategoriju - terači stoke. Ne voli zatvoren i skučen prostor, pa se retko sreće kao kućni ljubimac.

Foto: Darren Driscoll / Pinterest
  • 2.938
  • 319
  • 0

Na prvi pogled liči na lepog mešanca, međutim nije. Reč je o boskom ovčaru ili boseronu, pastirskom psu koji u kinologiji spada u kategoriju pasa - terači stoke. Ovaj pas je prava atleta, graciozan, ali ne baš na prvi pogled lep. Ipak, vrlo je šarmantan i drag pas. Veoma je terirorijalan, ne voli druge pse, pa se ne preporučuje ljudima koji već imaju neku rasu pasa ili neki drugu životinju za kućnog ljubimca.

Poreklo boserona

Njegovo poreklo je iz Francuske, gde ga najviše i gaje, a ono po čemu je neobičan u odnosu na ostale rase pasa jesu njegove crvene šape. Skoro da ih i nema na našim prostorima, a ukoliko ih neko i gaji, stručnjaci smatraju da nisu tog kvaliteta kao psi iz Francuske. Nisu čistokrvi, pa često oboljevaju od nekih naslednih bolesti.

U Francuskoj ga smatraju za najstariju vrstu pastirske rase pasa, a uzgajan je u ovoj zemlju isključivo radi čuvanja stada ovaca. Kasnije je ukrštan, pa su nastale prakično iz jedne dve rase: sa dugom dlakom, a to je briješki ovčar i sa kratkom dlakom boseron.

Vrtoglavnom brzinom postao je vrlo popularan ovčar širom Francuske, ali i u drugim evropskim zemljama zbog svog instikta kada je reč o čuvanju ovaca i stoke. Sem kao pastirskog psa, koriste ga i za čuvanje imovine i domaćinstva. I u ovim slučajevima se pokazao kao veoma dobar čuvar.

Osobe koje žele da imaju ovog psa, uvoze ga iz izvorne države, jer na ovim prostorima ne postoje psi koji su tog kvaliteta. Cena mu je od 300 evra pa naviše.

Karakter boserona

Njegova najveća vrlina je pouzdanost, hitrost i neustrašivost. Pomalo zvuči smešno, ali boseron je pas koji nikad ne spava. On i kada spava, zapravo gleda krajičkom jednog oka.

Vrlo je poslušan, ali mu je potreban "alfa" gazda kako bi ga ukrotio. Ipak, velika je maza, ali se po potrebi pretvara u pravu zver. Ne voli zatvoren prostor, pa ga ljudi retko uzimaju za kućnog ljubimca. Najviše voli ruralne predele sa puno livada, pašnjaka i prostranstva, kako bi mogao slobodno da trči, a tada je zapravo i najsrećniji.

Ishrana boserona

Poželjno je da se hrani mesom, kukuruzom i žitom. Meso treba da dominira u njegovoj ishrani, odnosno da sačinjava 80% porcije, a 20% bi trebalo da se raspodeli na voće i žitarice. Ne preporučuje se ishrana granulama. Ne treba mu davati puno hrane, jer je sklon prekomernom uzimanju hrane, nakon čega povraća. Preporuka je da se obroci podele u tri manja.

Boseron je pas snažanog tela, koje je prekriveno kratkom, gustom i vrlo tamnom dlakom. Oči su mu tamne, glava pomalo duguljasta, a uši su visoko nasađene na glavi. Dosežu visinu od 60 cm do 70 cm, teški su između 30 kg do 45 kg, a žive od 10 do 12 godina.

Nega boserona

Boski ovčar je vrlo inteligentan i zato treba sa njima da se radi kako na fizičkoj, tako i na psihičkoj pripremi. Ako nije fizički aktivan postaje anksiozan i depresivan, što zna da preraste u agresiju. Poprilično je zahtevan i ne podnosi samoću, pa onaj koji ga nabavi trebalo bi da zna da će morati dosta vremena da provodi sa psom.

Zdravlje boserona

Ova rasa ovčarskih pasa spada u kategoriju jakih i zdravih pasa. Retko se razboljevaju, a ono što ih muči jesu bolesti srca i problem sa želudcem. Bolest se uglavnom javlja genetski, što znači da ako je jedan od roditelja bolestan, moguće je da će i štene naslediti tu boljku.

Foto: Darren Driscoll / Pinterest


Tagovi

Boseron Ovčar Ovčarski Pas Terač stoke Francuska Crvene Šapa


Autorka

Ljiljana Milovanović

Ljiljana Milovanović

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.