Osim što je namirnica koja lako zasiti, prema narodnoj medicini, krompir je veoma lekovit, posebno kod problema sa želucem.
Namirnica koja se može pripremati "na milion načina" je krompir. Dobro zasiti, bez glutena, relativno jeftin, bogat nutritivnim materijama, može da se uzgaja u celom svetu. Nekada je nazivan sirotinjskom hranom, a danas je gastronomija nezamisliva bez ove povrtnice. Odlična je zamena za hleb i testeninu.
Prednost nad drugim namirnicama je što može da se koristi mlad, dok kora krtola nije očvrsla, a zrele se skladište tokom nekoliko meseci na prohladnom mestu.
Pored svega, našao je i svoju primenu u narodnoj medicini, naravno ako se uzgaja bez primene hemijskih materija, poput pesticida.
U 100 gr nalazi se 80 kcal, 16 gr vlakana i 18 gr ugljenohidrata. Ne sadrži gluten i odlična je hrana za sve one kojima smeta taj protein iz žitarica. Od vitamina najviše je vitamina C čiji se sadržaj termičkom obradom skoro prepolovi. Bogat je kalijumom, koji pomaže uklanjanje viška tečnosti iz organizma, ugljenohidratima, antioksidantima.
Ipak, pored brojnih pozitivnih osobina ne preporučuje se dijabetičarima, osobama sa manjkom želudačne kiseline i prekomernom težinom.
Prema narodnoj medicini, ceđenjem sitno narendanog, svežeg krompira se dobija izuzetno cenjen sok koji se koristi kod problema sa želucem i za čišćenje jetre.
Kada se pije ujutro, naštinu, sa malo vode, smanjuje višak kiseline, sanira upalne procese na sluznici, ublažava bolove kod gastritisa. Pomaže u lečenju i oporavku celog organizma, snižava nivo holesterola u krvi. Kada ga konzumirate, izbegavajte hranu bogatu celulozom.
Preporuka je da se sveže pripremljen pije pre jela dva do tri puta dnevno u količini po pola čaše. To se radi u ciklusima od dve sedmice sa pauzama od jedne sedmice. Pozitivan efekat se oseća nakon 1,5 do dva meseca. Za upotrebu se konsultujte sa lekarom, jer se ne primenjuje za neka stanja i oboljenja, poput dijabetesa, akutnog pankreatitisa, gojaznosti i drugih problema.
Može koristiti za kozmetičke tretmane, kao tonik. Licu daje svež, mladalački izgled, tonira kožu, smanjuje bore, ublažava crvenilo zahvaljujući sadržaju vitamina C i soli kalijuma.
Može da se koristi i za tretmane kose, jer doprinosi poboljšanju strukture i jačanju korena, aktivira njen rast zbog bogatog sadržaja vitamina B3 i B9 te eliminiše lomljenje i pucanje.
Za masnu kosu se koristi sok isceđen iz dve do tri narendane krtole i pomeša sa jednom čašicom kefira. Nanosi se poput kane i drži do 30 minuta nakon čega se ispere.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka