Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sok od krompira
  • 25.11.2023. 07:30

Čemu služi sok od krompira i kako ga napraviti?

Osim što je namirnica koja lako zasiti, prema narodnoj medicini, krompir je veoma lekovit, posebno kod problema sa želucem.

Foto: Depositphotos/tycoon
  • 163
  • 52
  • 0

Namirnica koja se može pripremati "na milion načina" je krompir. Dobro zasiti, bez glutena, relativno jeftin, bogat nutritivnim materijama, može da se uzgaja u celom svetu. Nekada je nazivan sirotinjskom hranom, a danas je gastronomija nezamisliva bez ove povrtnice. Odlična je zamena za hleb i testeninu.

Prednost nad drugim namirnicama je što može da se koristi mlad, dok kora krtola nije očvrsla, a zrele se skladište tokom nekoliko meseci na prohladnom mestu.

Pored svega, našao je i svoju primenu u narodnoj medicini, naravno ako se uzgaja bez primene hemijskih materija, poput pesticida.

Bogat ugljenohidratima, kalijumom i vitaminom C

U 100 gr nalazi se 80 kcal, 16 gr vlakana i 18 gr ugljenohidrata. Ne sadrži gluten i odlična je hrana za sve one kojima smeta taj protein iz žitarica. Od vitamina najviše je vitamina C čiji se sadržaj termičkom obradom skoro prepolovi. Bogat je kalijumom, koji pomaže uklanjanje viška tečnosti iz organizma, ugljenohidratima, antioksidantima.

Ipak, pored brojnih pozitivnih osobina ne preporučuje se dijabetičarima, osobama sa manjkom želudačne kiseline i prekomernom težinom.

Kako se koristi lekoviti sok? 

Prema narodnoj medicini, ceđenjem sitno narendanog, svežeg krompira se dobija izuzetno cenjen sok koji se koristi kod problema sa želucem i za čišćenje jetre.

Kada se pije ujutro, naštinu, sa malo vode, smanjuje višak kiseline, sanira upalne procese na sluznici, ublažava bolove kod gastritisa. Pomaže u lečenju i oporavku celog organizma, snižava nivo holesterola u krvi. Kada ga konzumirate, izbegavajte hranu bogatu celulozom.

Preporuka je da se sveže pripremljen pije pre jela dva do tri puta dnevno u količini po pola čaše. To se radi u ciklusima od dve sedmice sa pauzama od jedne sedmice. Pozitivan efekat se oseća nakon 1,5 do dva meseca. Za upotrebu se konsultujte sa lekarom, jer se ne primenjuje za neka stanja i oboljenja, poput dijabetesa, akutnog pankreatitisa, gojaznosti i drugih problema.

I za kozmetičke tretmane

Može koristiti za kozmetičke tretmane, kao tonik. Licu daje svež, mladalački izgled, tonira kožu, smanjuje bore, ublažava crvenilo zahvaljujući sadržaju vitamina C i soli kalijuma.

Može da se koristi i za tretmane kose, jer doprinosi poboljšanju strukture i jačanju korena, aktivira njen rast zbog bogatog sadržaja vitamina B3 i B9 te eliminiše lomljenje i pucanje. 

Za masnu kosu se koristi sok isceđen iz dve do tri narendane krtole i pomeša sa jednom čašicom kefira. Nanosi se poput kane i drži do 30 minuta nakon čega se ispere.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Sok od krompira Krompirov sok Ribanje krompira Krompir za kosu Krompir za lice Lekovitost krompira Ceđenje krompira Rendanje krompira


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovom spektru nema banane kakvu sam danas ponijela za doručak ;)
Koji broj biraš?