Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvetna oaza
  • 01.10.2019. 18:00
  • Brodsko-posavska, Okučani

Cvetna oaza Lončarević: Starim predmetima vraćaju vrednost i pune ih cvećem

Ljubav prema raznovrsnom cveću i zelenilu, supružnici Lončarević upotpunili su zanimljivim aranžmanima, odnosno idejama u kojima Nikola ukrašava razne stare istrošene upotrebljene predmete za sadnju cveća.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 322
  • 30
  • 0

Poslednjih nekoliko godina supružnici Ranka i Nikola Lončarević, penzioneri iz Okučana, najviše vremena provode uređujući svoje dvorište i okućnicu. Ljubav prema raznovrsnom cveću i zelenilu upotpunili su zanimljivim aranžmanima, odnosno idejama u kojima Nikola ukrašava razne stare istrošene upotrebljene predmete za sadnju cveća. Žao mu je, kaže, baciti ih u otpad, pa uz malo ideje, volje, strpljenja i rada nastaju nove zanimljive posude u koje njegova supruga Ranka sadi raznovrsno cveće.  

Tako se već pred njihovom kućicom u cveću, na ulazu u garažu, nalazi zanimljiv cvetni aranžman u staroj kosilici, a na ulazu u dvorište bicikl-vrt.

Rukotvorine pune cveća 

"Kada izlazim autom iz garaže, kosilicu gurnem u stranu i onda taj cvetnjak na točkovima opet vratim na staro mesto gde ukrašava prostor ispred kuće. Imam puno takvih improvizacija. Neke ideje same mi padaju na pamet, neke nalazim na internetu", kaže Nikola Lončarević iz Okučana. Dodaje da ga to zabavlja i da uživa provodeći penzionerske dane uz svoje rukotvorine pune cveća.

Stare predmete pretvara u posude za cveće 

Inače, osamnaest godina uspešno je vodio Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta“, pododbor Okučani, koje je za njegova mandata i njegovim radom dalo velik doprinos očuvanju kulturne baštine. Sada se potpuno posvetio novoj ljubavi.

"Po struci sam ekonomista, ali se snalazim u radu s drvetom, kamenom, betonom… Tako sam bez problema od obične stare drvene kace napravio bunarić, od starih panjeva, starih lonaca, lavaboa, vodokotlića pravim posude ukrašene kamenom i drugim materijalima, pravim ih i od betona i starih krpa i izgledaju vrlo dekorativno", priča Nikola dok obilazimo mali cvetni raj u njihovom dvorištu.

Supruga Ranka je veliki zaljubljenik u cveće. Poslednjih meseci se teže razbolela, ima problema s kičmom i reumom, pa je i briga o cveću pala na Nikolu. Ipak, tog dana kada sam ih posetio i ona je malo zalivala i obilazila cvetnu oazu u dvorištu.

Cvetna oaza u dvorištu

"Cveće volim od detinjstva, a sada kada smo u penziji tome sam se potpuno posvetila. Ispunila mi se želja da imamo puno cveća u dvorištu i kada me zdravlje služi najveći deo vremena provodim u tom lepom okruženju. Srećna sam što suprug ima puno volje i ideja za vrt i druge detalje u koje sam posadila raznoliko cveće. Svaki cvet ima svoju lepotu, a meni je sve cveće drago, pa imamo svega: ivančice, kadife, vodenjke, vrbene, razna vrste ruža, hortenzije, begonije, surfinije, čuvarkuće, više vrsta muškatla razne puzavce, rano prolećno cveće: zumbule, narcise, imamo i ruzmarin, lavandu i još drugog cveća", kaže Ranka. Dvorište im krasi i palma koju je posadila iz koštice.

"Supruga Ranka zaista jako voli sve cveće. Ona ni sama ne zna koliko vrsta imamo. Malo-malo ona posadi neki novi cvet, pa nam je sada dvorište prešareno, puno raznih boja. Ja bih više voleo da je manje vrsta i boja, međutim ona uživa u svakom cvetu, o svakom zna priču i sve ih voli, pa neka ostane ovako. Mi, ustvari, u dvorištu više i nemamo mesta za neku veću sadnju", kaže Nikola.

Predivno dvorište porodice Lončarević

Osim uzgoja cveća ovo dvoje penzionera deo vremena od proleća do jeseni provodi i u vrtu u kom uzgajaju sve povrće za svoje potrebe. Kažu, svakodnevni rad u dvorištu i vrtu za njih je svojevrsna radna terapija. Svakodnevno se kreću, na otvorenom su i uživaju u onome što stvaraju - u lepoti koja ih okružuje i u hrani koju sami proizvedu.


Foto prilog


Tagovi

Ranka i Nikola Lončarević Cveće Rukotvorine


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 35-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, svojevremeno saradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u porodičnom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorti jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.