• Uzgoj papagaja
  • 30.01.2019. 18:15

Da li biste ustajali na 45 minuta da hranite ptiće papagaja?

Zamislite da noću ustajete na svakih 45 minuta da hranite mladunce papagaja! Priča ima srećan kraj, jer se ispostavi da od toga može da se živi.

Foto: Biljana Nenković
  • 331
  • 48
  • 0

Odgovor na pitanje - ko je spreman da ustaje na 45 minuta da bi goludžrave ptiće papagaja, koji još nisu progledali, hranio špricem i to onim sa jednomilimetarskim otvorom je - Stefan Švabić iz sela Čepure kod Paraćina. On je apsolvent prava, koji se sa ljubavlju prema ovim pticama, izgleda, rodio. Još u detinjstvu, umesto igračaka birao je baš ove ptice. Novac od školske užine štedeo da kupi još koji primerak, a sa jednog vašara nije hteo da se vrati dok mu roditelji, umesto jednog, nisu kupili sva četiri preostala papagaja.

Ptičije jaslice i obdanište - celodnevna obaveza

Kaže da su se roditelji jedno vreme borili protiv ove njegove ljubavi i na kraju "digli ruke". Na svu sreću. Tako su se na njihovo imanje u Pomoravlju trajno uselile egzotične ptice, a on je sam, kao desetogodišnjak, vario kaveze. Objašnjava kako gaji papagaje kad se izlegu:

"Najpre ih premeštam u inkubatore. Imam posebnu prostoriju za to, gde su mi ujedno i kavezi za mladunce stare mesec- dva. Njihovo odgajanje od prvog dana je zahtevno. Jedina opcija je da se hrane špricom. Baš mali papagaji jedu bukvalno na 45 minuta. I danju i noću. To znači da 24 sata imam obaveze oko njih".

Egzotične ptice hrani plodovima Pomoravlja

Napominje da je veoma važno mladuncima obezbediti hranu koja u sebi sadrži dovoljno hranljivih materija, vitamina, soli, minerala, vode, oligoelemenata. Nedostatak bilo koje pobrojane stavke imaće teže ili lakše posledice po njihovo zdravlje. Sve nutricionističke savete za ishranu tek izgleglih ptica pronašao je uglavnom u stranoj literaturi, ali na svu sreću većinu namirnica za "ptičije obdanište" ima na imanju na kome živi sa svojom porodicom.

Stefan
Stefan je od malena zavoleo papagaje

"Pravim kaše od voća i povrća sa našeg podneblja, u kombinaciji sa klijavim semenom. Podrazumeva se da hrana mora da bude sveža, a pribor čist. Ove ptice više nego druge vole kontakt sa odgajivačima, odnosno pažnju. Potrebno je poštovati satnicu, jer vole da jedu u isto vreme. Već tri godine gajim 'bebe' papagaja, a ponekad ih imam i po 60 u isto vreme. Ali ja papagaje toliko volim, da mi zaista nije teško. Proizvodimo hranu na imanju za sopstvene potrebe, pa tako ima i za papagaje. I dobar deo zrnaste hrane je sa naših njiva", dodaje Stefan.

Potražnja dobra - izvoz koče propisi

Nekome bi to bila nezamisliva obaveza, ali Stefanova priča ima dobar obrt. Ispostavilo se da od te ljubavi može da se živi, te je on Novi Sad, gde je studirao prava, zamenio svojim selom na kome će i ostati. Od prva četiri papagaja došao je do ozbiljnog odgajivača.

"Potražnja za papagajima je zaista velika i od toga danas mogu da živim. Imam 15 vrsta papagaja. Trenutno je 100 ptica u kavezima, koje žive na svojih 200 kvadrata. Kada dostignu zrelost, otprilike sa četiri godine, papagaji biraju svog saputnika i tada dobijaju svoj kavez", kaže Stefan.

U njegovim kavezima baškari se nekoliko rasa papagaja iz porodice aleksandar, zatim braunouhi, senegalski, žako, are, albe, kakadu. Njihova cena varira od 80 do 2.000 evra u zavisnosti od rase, uzrasta, lepote. Velika je potražnja i iz inostranstva, ali zbog nedorečenih pravnih propisa uzgajivačima iz Srbije su vezane ruke.


Tagovi

Papagaji Ogajivač papagaja Hranjenje ptica Kavezi Kakadu Alba Stefan Švabić Paraćin Plodovi Pomoravlja


Autorka

Biljana Nenković

Biljana Nenković

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi