Pretraživanje tekstova
Mnogi misle kako se radi o posebnoj sorti, no zapravo je reč o nedozrelim klasovima običnog kukuruza. Važno je ubrati ga u pravo vreme.
Mini ili bejbi kukuruz čest je sastojak azijske kuhinje, ali sve se više koristi i na našim prostorima. Obično se prerađuje i prodaje u limenkama ili teglama.
Mnogi misle kako se radi o posebnoj sorti, no zapravo je reč o nedozrelim klasovima običnog kukuruza, pišu na stranicama Sveučilišta u Oregonu, SAD.
Istina, postoje specijalne sorte koje se uzgajaju za mini varijantu, a razlika od običnih je jedino u tome što imaju više klasova po biljci. Ali, u ovu se svrhu može koristiti bilo koji, a sve što je potrebno je ubrati ga rano.
Klipići se beru pre oprašivanja, a njihov je ukus neutralan budući da još nisu skladištili šećer u zrnu.
Važno je pažljivo pratiti rast koji se odvija vrlo brzo i ako zakasnite dan, dva, klip neće biti mekan i prikladan za pripremu jela.
Savetuju berbu kada se na klipu pojavi svila, odnosno kada mu je dužina 5 do 10 cm, a prečnik 0,8 do 1,6 cm. Dakle, za ovu je procenu važna praksa.
Na jednoj biljci možete obrati mlade klipiće, a starije ostaviti za kuvanje ili pečenje.
Želite li da proizvodite kukuruz baš za ovu svrhu, možete ga posejati u gušćem sklopu nego obični, s razmakom od 10 cm u redu, a među redovima 75 do 90 cm, radi mehaničke obrade.
U slučaju da ga nećete odmah pripremati, stavite ga u frižider skupa s komušinom. Takođe, možete ga konzervisati kišeljenjem ili blanširati pa zamrznuti.
Budući da su klipići vrlo nežni, kratko se termički obrađuju. Dovoljno je ubaciti ga u ključalu vodu te kuvati 5 do 6 minuta. Takođe se može pržiti, za što je dovoljno četiri minute uz neprestano mešanje.
Možete ga i ukiseliti kao bilo koje drugo povrće.
Tikvice se mogu kiseliti jednako kao krastavci - evo 2 načina
Da li ste ikada koristili kukuruz na ovaj način? Imate li kakav savet ili recept, pišite nam u komentaru ispod teksta.
Tagovi
Mini kukuruz Kada brati Trikovi Kuvanje kukuruza Bejbi kukuruz Saveti
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!