Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meksički krastavac
  • 22.03.2024. 07:30

Da li ste čuli za čajotu? Evo 7 koraka za uspešan uzgoj

Ima blagi ukus sličan tikvici. Može se konzumirati sirova, kuvana, dinstana ili pečena. A kako ga proizvesti?

Foto: Depositphotos/KobchaiMa
  • 143
  • 8
  • 0

Čajota, poznata i kao meksički krastavac, egzotično je povrće koje potiče iz Srednje i Južne Amerike. Ali, danas se uzgaja i konzumira u mnogim delovima sveta, pa tako i kod nas. Sve je više onih u čijim vrtovima raste ova zanimljiva biljka. Kažu da se sadi kada i krompir.

Poput tikvice

Dok je plod čajota mlad, oblikom i teksturom podseća na krastavac. Ima blagi ukus sličan tikvici. Može se konzumirati sirov, kuvan, dinstan ili pečen. Koristi se u raznim jelima, od supa i salata do priloga i glavnih jela. 

Bogata je hranljivim materija poput vitamina C, vlakana i antioksidansa, a cenjen je zbog svoje niske kalorijske i visoke nutritivne vrednosti.

Za uzgoj vam je potreban zreli plod iz kog će izrasti korenje i stabljika. 

Evo 7 koraka za uspešan uzgoj

1. Odaberite sunčano mesto sa dobro dreniranim zemljištem. Čajota voli toplotu i sunce, pa je važno osigurati mu dovoljno sunčevog svetla za rast.

2. Pre sadnje, pripremite zemljište ripanjem i dodavanjem komposta ili stajnjaka kako biste poboljšali plodnost i strukturu tla.

3. Potreban vam je zreli plod koji će, nakon što je posađen, pustiti korenčiće i stabljiku. Ako su korenčići i stabljika već krenuli, ne brinite. 

Ova čajota je već "krenula" (Foto: M. C. Celić)

4. Važno je da ga posadite tako da je korenje uspravno usmereno prema dole. Ostavite razmak od oko 60-90 centimetara između svake posađene čajote kako biste im osigurali dovoljno prostora za rast. Posadite ih u trokut, dakle najviše tri ploda jedan uz drugi. 

5. Nakon sadnje, dobro zalijte zemljište kako biste podstakli ukorenjivanje. Redovno je zalivajte tokom suvog razdoblja, ali pazite da ne preterujete sa vodom jer višak vlage može uzrokovati truljenje korena. Vlagu možete sačuvati malčiranjem. 

6. Čajota je penjačica, pa će mu biti potrebna potpora za penjanje. Možete postaviti stubiće, rešetku i slično, ali pazite da su dovoljno čvrsti kako bi izdržali težinu plodova. 

7. Redovno uklanjajte korov i proveravajte stabilnost potpore. Takođe, možete ga orezati kako bi podstakli bočno grananje i bolji prinos plodova.

Jeste li već sadili čajotu? Opišite nam svoja iskustva u komentaru ispod teksta


Tagovi

Meksički krastavac Potpora Kako posaditi Uzgoj čajote Sadnja čajote


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]