Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đurđevdan
  • 05.05.2020. 14:00

Da li ste već nabrali đurđevak?

Kažu da ako je na Đurđevdan vedro to je predznak rodne godine, ako sutradan pada kiša - leto će biti sušno. Osim toga, koliko nedelja pre Đurđevdana zagrmi veruje se da će toliko tovara žita biti tekuće godine.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.860
  • 91
  • 0

Poznato je da se đurđevak bere uoči Đurđevdana (6.maja). Glavni običaji koji prate ovaj praznik su umivanje biljem i kupanje na reci, pletenje venaca od đurđevka sa božurom, zovom ili drugim cvećem koje služi kao dodatan ukras. Kasnije se ti venci kače na ulazna vrata, kapije, đeram, ali i na ulaze u štalu, obor, na traktore i na retrovizore automobila. Venci se stavljaju zarad zdravlja i berićetne godine i po pravilu treba da stoje okačeni do sledećeg Đurđevdana.

Sva agrarna značenja Đurđevdana?

Da li ste znali koja su sve narodna verovanja povezana sa sutrašnjim danom, a poljoprivrednog značenja? Kažu da ako je na Đurđevdan vedro to je predznak rodne godine, ako sutradan pada kiša - leto će biti sušno. Osim toga, koliko nedelja pre Đurđevdana zagrmi veruje se da će toliko tovara žita biti tekuće godine.

Stiže nam goveđa zima - šta raditi i kako zaštiti goveda?

Na Đurđevdan izvodi se stoka na ispašu, gde bi ostajala do kraja leta. Uobičajeno je i da se zakolje jagnje na Đurđevdan.

Dekorativna u cvetnom vrtu, koristi se i u medicini

Za jednu vrstu đurđevka (Convallaria majalis) veruje se da su se suze Bogorodice ispred krsta Isusa Hrista, pretvorile u ovaj cvet, dok drugo verovanje kaže i da je cvet nastao od Evinih suza kada je morala da napusti Rajski vrt. Inače, ova biljka je nacionalni cvet u Finskoj od 1967. godine. U Nemačkoj i Skandinaviji đurđevak u proleće je simbol dobre sreće.

Evine ili Bogorodičine suze? (foto: JumpStory)

Takođe, ova biljka predstavlja izuzetno dobar pokrivač zemljišta i može da se koristi za sadnju na senovitim mestima i na umereno plodnim zemljištima. Đurđevak se brzo širi i pokriva tlo zahvaljujući rizomu, kojim se razmnožava. Vrlo je pogodna za ivičnjake, kamenjare i može da bude dekorativan ukras cvetnom vrtu.

Osim kao cvetno bilje, koristi se u službenoj medicini za lečenje srčanih bolesti, a proizvodi se i veliki broj preparata na bazi đurđevka, gde se koristi cela biljka, od korena do cvetova. Međutim, sadrži otrovne glikozide i alkaloide i zbog toga ne smeju da ga beru trudnice i deca, a posle kontakta sa njim moraju se dobro oprati ruke.

Magijska svojstva

Veruje se da ima magična svojstva i povezuje se vilama koje žive u vrtu. Legenda kaže da njegov vrlo prepoznatljiv miris s proleća mami slavuja da pronađe svoju srodnu dušu.

Koje biljke donose sreću, a koje nesreću?

Podsetimo da je Đurđevdan i hajdučki sastanak, kada su se odmetnici sartivali u šume kako bi započeli borbu protiv Turaka.


Tagovi

Đurđevak Đurđevdan Branje bilja Branje đurđevka Evine suze Magijska svojstva Narodna verovanja Običaji Venac Venci od đurđevka


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer