Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 21.10.2018. 17:00

Ekstra devičansko maslinovo ulje značajno utiče na zdravlje

Ekstra devičansko maslinovo ulje ima antikancerogeno delovanje, sprečava i preventivno deluje na kardiovaskularne bolesti, dijabetes, poboljšava rad mozga, ublažava procese starenja.

Foto: Pixabay/HomeMaker
  • 3.481
  • 209
  • 0

Vreme je branja maslina i izrade maslinovog ulja, čija je blagotvornost poznata od davnina. 

Proizvodnja maslinovog ulja odvija se u dve faze. U prvoj se zdravi plod masline drobi gnječenjem, zatim se u drugoj fazi smesa pritiska i cedi  čisto maslinovo ulje. Prema kvalitetu, maslinovo ulje se deli na:

  1. ekstra devičansko maslinovo ulje - dobija se prvim hladnim ceđenjem zdravih plodova masline, a kiselost mu ne prelazi 0,8%. Ne sme imati miris koji nije svojstven ulju. Npr. ulje obogaćeno grančicom ruzmarina gubi osobine ekstra devičanskog ulja;
  2. devičansko ulje je ulje koje se dobije takođe prvim ceđenjem, ali slabijeg ploda masline i kiselost mu je zbog toga nešto veća, a sadržaj masnih kiselina nije više od 2%;
  3. maslinovo ulje koje se dobije mešanjem rafinisanog ulja sa određenom količinom ekstra devičanskog ulja koje poboljšava boju i ukus, a kiselost ovog ulja je oko 5%;
  4. sansa ulje je ulje lošijeg kvaliteta i koristi se za prženje, dobija se hemijskim izdvajanjem iz čvrstih ostataka ploda masline nakon ceđenja.

Zahvaljujući prepoznatljivom ukusu i mirisu, kao i bogatim nutritivnim i lekovitim osobinama, ekstra devačinsko maslinovo ulje spada u kategoriju najcenjenijih i najpoznatijih ulja.

Navike je teško menjati, ali se isplati

Ekspanzija novih informacija i pristupačnost uticali su da se mnoge životne navike menjaju, pa tako i način ishrane. Jedna od izmena je i sve više korišćenje maslinovog ulja u našoj ishrani. Evo i zašto je to dobro!

  • Ono ima odličan ukus i može biti različitih karakteristika. Poboljšava ukus mnogim jelima, a naročito salatama.
  • Ima antikancerogeno djelovanje. Neka istraživanju pokazuju da najviše uticaja ima na lečenje raka dojke i organa za varenje.
  • Pomaže pri mršavljenju. Stručnjaci preporučuju da se više konzumira ekstra djevičansko maslinovo ulja jer ono pomaže pri uništavanju štetnih masnoća i rješavanju stomačnih naslaga.
  • Produžava životni vek. Pošto je ekstra devičansko maslinovo ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama i antioksidansima, može pomoći u sprečavanju i preventivnom delovanju protiv kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i određenih oblika tumora, kao i u njihovom lečenju i terapiji. A to znači da preventivno deluje na srčani i moždani udar, prevencija je i kontrola nivoa šećera u krvi i reguliše krvni pritisak.
  • Poboljšava rad mozga. Najnovija istraživanje ukazuju da prehrana bogata nezasićenim masnim  kiselinama, koje su u velikoj meri prisutne u ekstra devičanskom maslinovom ulju, može poboljšati rad mozga.
  • Podmlađuje i ulepšava. Ovo ulje sadrži vitamine A,D,K i E koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i oksidacije ćelija, što sve zajedno dovodi do prevremenog starenja. Uključujući u ishranu ovo ulje, procesi starenja se usporavaju.
  • Deluje povoljno na razvoj dece. Studije su utvrdile da ishrana u toku trudnoće može poboljšati psihomotorne reflekse deteta i uticati na mnoge druge prednosti u razvoju.
  • Umanjuje bol. Eksra devičansko maslinovo ulje u sebi sadrži oleokantal supstancu, koja ima protivupalno delovanje, koje umanjuje bolno stanje.
  • Podiže nivo energije. Prehrana bogata ovim uljem poboljšava cirkulaciju tj. poboljšava protok krvi i olakšava simptome raznih alergijskih bolesti i bolesti organa za disanje.
  • Povećava otpornost na infekcije. Sadrži u sebi visok nivo antioksidanasa, uključujući polifenole, vitamin E, hlorofil i karotenoide. Antioksidansi su glavni činioci za jačanje imuno sistema i zaštite organizma.
  • Deluje kao afrodizijak

Tagovi

Maslinovo ulje Ekstra devičansko maslinovo ulje Lekovitost Sansa ulje


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃