Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pelin
  • 27.06.2024. 07:30

Evo pet načina kako da koristite gorki pelin

Pelin nije samo pelinkovac, koristi se on i u lekovite, kulinarske, poljoprivredne, pa i druge svrhe

Foto: Shutterstock/Marta Jonina
  • 432
  • 41
  • 0

Ako imate gorki pelin (Artemisia absinthium) u bašti, možete da ga koristite na razne načine. U narodnoj medicini ističu njegovu lekovitost, koristi se u kulinarske, ali i poljoprivredne svrhe.

1. Lekoviti pelin

Prema narodnoj medicini, lišće gorkog pelina može se koristiti za pripremu čaja koji se koristi za poboljšanje probave, smanjenje nadutosti i ublažavanje probavnih smetnji. Takođe se koristi za čišćenje jetre i žuči.

Priprema se tako što se jedna kašičica čaja prelije sa dva decilitra kipuće vode i ostavi poklopljeno 15 - 20 minuta, a zatim procedi. Pije se tri puta dnevno pre jela po dva decilitra nezaslađenog čaja. 

I tinktura od ove biljke se takođe koristi za lečenje probavnih tegoba, ali i parazitskih infekcija i kao tonik za jetru.

2. Kulinarska upotreba

Kada kažemo pelin, odmah pomislimo na pelinkovac. Upravo je ova biljka ključni sastojak u pripremi tog omiljenog pića, ali i absinta i vermuta. Njegov gorak ukus podstiče apetit i probavu.

Lišće se može koristiti u malim količinama kao začin. Dodaje se u jela od mesa kao što su gulaši, kako bi dao dodatnu dubinu ukusa. Takođe, koristi se u marinadama za meso, posebno za divljač. 

3. Pelin u poljoprivredi

Ova biljka se može koristiti kao prirodni insekticid za odbijanje insekata i štetočina u baštama. Od njega se priprema čaj koji se koristi za prskanje. Jednu šaku suvog ili dve do tri šake svežeg pelina prelijte sa litrom kipuće vode i ostavite pokriveno 10-15 minuta. Nakon toga procedite i ostavite da se ohladi i špricajte biljke protiv vaši, grinja. Ponavljajte postupak svakih pet do sedam dana. 

Budući da je snažan insekticid, može biti štetan za korisne insekte kao što su pčele. Zato ga najbolje koristite uveče kada su oni manje aktivni. Primenjujte ga svakih pet do sedam dana.

Takođe, dodavanje lišća pelina u kompost može pomoći u kontroli štetočina i poboljšanju kvaliteta komposta.

4. Repelent

Listovi pelina mogu se osušiti i koristiti kao repelent za insekte. Osušite ga i njime napunite platnene vrećice i stavite u ormare za zaštitu od moljaca. 

5. Aromaterapija 

Eterično ulje gorkog pelina koristi se u aromaterapiji za ublažavanje stresa i anksioznosti

Napomena: Pelin treba koristiti sa oprezom, jer u velikim količinama može biti toksičan. Uvek se preporučuje da se konsultujete sa stručnjakom pre upotrebe ove biljke u lekovite svrhe. 

Da li ga vi imate u svom vrtu? Samo za ukras ili ga koristite na neki od navedenih načina?

Podelite sa nama svoja iskustva u komentaru ispod teksta. 


Povezana biljna vrsta

Pelen

Pelen

Engleski naziv: Wormwood | Latinski naziv: Artemisia absinthium L.

Pelen je višegodišnja biljka iz porodice glavočika (Compositae). Istorijska zanimljivost povezuje pelen s boginjom Artemidom, boginjom lova i ženskog zdravlja, po kojoj je biljka... Više [+]

Tagovi

Pelin Čaj od pelina Probavne smetnje Pelin kao začin Pelinkovac Prirodni repelent Prirodni insekticid


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.