I jagode su poranile ove godine. Vreme im je pogodovalo, a ako ih imate viška, dobra je odluka sačuvati njihov ukus i miris te ih koristiti u kolačima, kao zdravu grickalicu ili napitak.
Nekoliko je načina kako ih konzervisati, a mi vam donosimo pet predloga.
- Zamrzavanje je najjednostavniji način konzervisanja. Operite ih, očistite i posušite. Rasporedite ih u jednom sloju na ravnu površinu, poput poslužavnika i stavite u zamrzivač. Nakon što se zamrznu, prebacite ih u vrećice ili posude te koristite po potrebi. Imajte na umu da će prilikom odmrzavanja gubiti vodu, a time i oblik pa je zamrznute najbolje koristiti u kremama, kašama, napicima i slično.
- Kompot od jagoda je takođe jednostavno napraviti. Za kilogram jagoda vam je potrebno 1,5 litra vode, 120 grama šećera te po želji limun (sok i korica), klinčići, cimet, vanilija. Pomešajte vodu sa šećerom, limunom i začinima, a kada prokuva, ubacite voće, prokuvajte najviše jednu minutu te vrelo sipajte u zagrejane staklenke. Čvrsto zatvorite sterilisanim poklopcima. Možete ih dodatno sterilisati na pari, dinstanjem. Čuvajte na hladnom i mračnom mestu.
- Mogu se skuvati s dodatkom šećera kako bi se napravio džem. Očistite ih te kuvajte sa šećerom prema osnovnom receptu - koliko jagoda, toliko šećera, dok ne postignu željenu konzistenciju. Ako želite marmeladu, izmiksajte ih u kašu. Nakon što ste postigli željenu gustoću, sipajte u vrele, sterilisane staklenke i zatvorite kako biste stvorili vakuum.
- Ovo se voće može i sušiti. Operite ih, osušite papirnim ubrusom i nasecite na tanke kriške. Možete koristiti dehidrator ili rernu. Posložite ih jednom sloju na pleh te stavite u rernu prethodno zagrejanu na 50-60°C. Vrata ostavite otvorena ili uključite ventilaciju kako bi vlaga mogla isparavati. Sušite ih najmanje šest do osam sati, a ako je potrebno i do 12 sati, zavisno od debljine kriške i vlage u rerni. Suve su kada ne ispuštaju vlagu nakon što ih pritisnite prstom. Ohladite ih na sobnoj temperaturi i skladištite u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu. Držite ih na hladnom i suvom mestu.
-
Za jagode u alkoholu možete koristiti cele plodove ili ih narezati. Poslažite ih u tegle te ostavite nešto prostora na vrhu. Dodajte alkohol po izboru - rakiju, rum, votku. Voće bi trebalo biti potpuno prekriveno alkoholom. Čvrsto zatvorite staklenku i stavite na tamno i hladno mesto. Biće spremno za konzumaciju nakon nekoliko dana, ali što duže odstoje, to će se više arome preneti u alkohol.
Šta vi radite sa viškom jagoda, pišite nam u komentaru ispod članka.