Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konzervisanje jagoda
  • 03.05.2024. 07:30

Evo pet predloga kako konzervisati jagode

Sezona im kratko traje. Zašto ih ne sačuvati u nekom obliku za čitavu godinu?

Evo pet predloga kako konzervisati jagode
Foto: Depositphotos/SergioG17
  • 135
  • 11
  • 0

I jagode su poranile ove godine. Vreme im je pogodovalo, a ako ih imate viška, dobra je odluka sačuvati njihov ukus i miris te ih koristiti u kolačima, kao zdravu grickalicu ili napitak. 

Nekoliko je načina kako ih konzervisati, a mi vam donosimo pet predloga. 

  1. Zamrzavanje je najjednostavniji način konzervisanja. Operite ih, očistite i posušite. Rasporedite ih u jednom sloju na ravnu površinu, poput poslužavnika i stavite u zamrzivač. Nakon što se zamrznu, prebacite ih u vrećice ili posude te koristite po potrebi. Imajte na umu da će prilikom odmrzavanja gubiti vodu, a time i oblik pa je zamrznute najbolje koristiti u kremama, kašama, napicima i slično. 
  2. Kompot od jagoda je takođe jednostavno napraviti. Za kilogram jagoda vam je potrebno 1,5 litra vode, 120 grama šećera te po želji limun (sok i korica), klinčići, cimet, vanilija. Pomešajte vodu sa šećerom, limunom i začinima, a kada prokuva, ubacite voće, prokuvajte najviše jednu minutu te vrelo sipajte u zagrejane staklenke. Čvrsto zatvorite sterilisanim poklopcima. Možete ih dodatno sterilisati na pari, dinstanjem. Čuvajte na  hladnom i mračnom mestu. 
  3. Mogu se skuvati s dodatkom šećera kako bi se napravio džem. Očistite ih te kuvajte sa šećerom prema osnovnom receptu - koliko jagoda, toliko šećera, dok ne postignu željenu konzistenciju. Ako želite marmeladu, izmiksajte ih u kašu. Nakon što ste postigli željenu gustoću, sipajte u vrele, sterilisane staklenke i zatvorite kako biste stvorili vakuum.
  4. Ovo se voće može i sušiti. Operite ih, osušite papirnim ubrusom i nasecite na tanke kriške. Možete koristiti dehidrator ili rernu. Posložite ih jednom sloju na pleh te stavite u rernu prethodno zagrejanu na 50-60°C. Vrata ostavite otvorena ili uključite ventilaciju kako bi vlaga mogla isparavati. Sušite ih najmanje šest do osam sati, a ako je potrebno i do 12 sati, zavisno od debljine kriške i vlage u rerni. Suve su kada ne ispuštaju vlagu nakon što ih pritisnite prstom. Ohladite ih na sobnoj temperaturi i skladištite u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu. Držite ih na hladnom i suvom mestu.
  5. Za jagode u alkoholu možete koristiti cele plodove ili ih narezati. Poslažite ih u tegle te ostavite nešto prostora na vrhu. Dodajte alkohol po izboru - rakiju, rum, votku. Voće bi trebalo biti potpuno prekriveno alkoholom. Čvrsto zatvorite staklenku i stavite na tamno i hladno mesto. Biće spremno za konzumaciju nakon nekoliko dana, ali što duže odstoje, to će se više arome preneti u alkohol. 

    Šta vi radite sa viškom jagoda, pišite nam u komentaru ispod članka


Tagovi

Konzerviranje jagoda Zamrzavanje jagoda Kompot od jagoda Džem od jagoda Sušenje jagoda Jagode u alkoholu


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.