Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj fazana
  • 25.07.2017. 16:15

Fazanerija - od hobija do posla

Lazar Grgurević iz Nove Gajdobre bavi se proizvodnjom fazanskih pilića, kao i uzgojem odraslih fazana. Ima matično jato od 300 komada, a tokom ove godine izleglo se oko 6.000 fazančića. Plasman nije problem.

Foto: Victor
  • 2.989
  • 206
  • 0

Lazar Grgurević iz Nove Gajdobre nakon 30 godina rada, ostao je bez radnog mesta. Ljubav prema fazanima pretvorio je u posao.

Pre 17 godina pokrenuo je proizvodnju fazanskih pilića, kao i uzgoj odraslih fazana. Na samom početku bio je svestan težine posla, a danas kaže da je svojim poslom zadovoljan.

6.000 fazanskih pilića

Grugurević je član Lovačkog društva u svom selu. Ima šest jutara zemlje, registrovano gazdinstvo, a proces registracije njegove fazanerije je u toku.

"Na početku sam imao manji objekat u dvorištu, ali sam ga vremenom izmestio na parcelu pored sela. Bilo je teško razviti posao, ali sam bio uporan, te je proizvodnja iz godine u godinu rasla. Osavremenjivao sam je prateći najnovija kretanja u ovoj oblasti. Izgradio sam volijere dimenzija 35 sa 17 metara, objekati su pokriveni. Ovo je težak i pre svega odgovoran posao, mora se voditi računa kako o kvalitetnoj ishrani, tako i o zaštiti fazanskih pilića. Na početku nije bilo ni malo lako, bilo je potrebno i vremena i strpljenja", kaže Grgurević.

Bezbednost i ishrana najvažniji

On objašnjava kako fazani, posebno dok su mali, imaju dosta prirodnih neprijatelja, lisica, tvorova, pasa lutalica, te je stalno prisutan u objektu, koji mora biti dobro obezbeđen i zaštićen žičanim ogradama. Podjednako je važna i dobra ishrana.

"Rod sa šest jutara koristim za ishranu odraslih fazana, koji jedu zrnastu hranu, dok fazanske piliće hranim koncentratom, koji kupujem. Trenutno imam matično jato od oko 300 komada, a tokom ove godine u mojoj fazaneriji izleglo se oko 6.000 fazančića", kaže naš sagovornik.

Plasman nije problem

Lazar kaže da nikada nije imao problema sa plasmanom, a nakon 17 godina ima stalne kupce, a to su lovačka udruženja iz cele zemlje. Oni kod njega mogu nabaviti fazanske piliće od 6, 8, 12 i 14 nedelja, kao i odrasle fazane.

"Sarađujem sa stručnjacima iz ove obalsti kao i sa veterinarskom stanicom. Sada imam dugogodišnje iskustvo, ali moram napomenuti da je početak bio težak, ali ja sam imao svoj cilj, tako da mogu reći da sam nakon ko zna koliko hiljada othranjenih fazana zadovoljan ovim poslom i zato se nadam da ću ga i dalje razvijati, ali i proširiti", kaže na kraju naš sagovornik.

Foto: Victor32 / Pixabay


Tagovi

Fazani Fazanerija Lazar Grgurević Nova Gajdobra


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.