Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jarkovci
  • 21.07.2016. 15:00

Ima 92 godine i ponovo bi na njivu

"Jesam umoran od teškog rada, ali kada bih morao", ponovo bih na njivu, kaže Stevan Paripović.

  • 1.219
  • 106
  • 0

Bilo je dana kada sam znao da pređem i 30 kilometara držeći plug u rukama. I nisam se žalio. Bilo je teško, a odmor je stigao kada sam kupio prvi traktor. Tada sam mogao da platim i nadničare, priseća se najstariji poljoprivrednik iz Jarkovaca Stevan Paripović.

Stevan ima 92 godine i poljoprivredom se, kaže, bavio od kada zna za sebe. "Nikada nisam ništa drugo radio u životu. Poljoprivreda je moj život i kada bih opet morao da biram izabrao bih isto. Rođen sam 1925. godine i sada sam najstariji meštanin u Jarkovcima. Pamtim dane kada smo se mi seljaci mučili. Sve smo radili ručno. Tada smo gajili kukuruz i pšenicu, a mi smo imali i stoke. U to vreme imali smo i vinograd i ceo dan smo imali posla. Od jutra do mraka bili smo na njivi", priča Stevan.

"Godinama smo zemlju obrađivali samo sa konjima. Prvi traktor smo kupili odavno, više se i ne sećam kada, samo znam da je posle toga bilo sve lakše i brže. Međutim, do tada, ja sam već bio umoran od teškog posla", priseća se deda Steva. Bilo je to drugo vreme, kada se od poljoprivrede na malim površinama moglo živeti. Postojale su i Zemljoradničke zadruge pa je poljoprivrednicima bilo lakše. Imalo se kome prodati, zadruge su organizovale otkup svih biljnih vrsta, a moglo se lakše doći i do potrebnog repromaterijala. "Sada je sve drugačije, mislim da bi se teško uklopio u ovaj način proizvodnje, ali sigurno ne bih odustao", tvrdi Paripović i dodaje: "sada je za poljoprivrednika sve drukčije, lakše i bolje, jer mehanizacija radi za njega. Ne mora da se muči, kao što smo mi morali."

Porodična tradicija se nastavlja

Deda Steva je dugo radio u polju. Prestao je sa 73. godine kada mu je preminula supruga. Na sreću, kaže tradiciju je nastavio njegov unuk koji sada obrađuje oko 66 hektara zemlje. "Drago mi je kada vidim ove mlade ljude koji se bave poljoprivredom. Moj unuk se pretežno bavi uzgojem duvana, a vidim i mnogi u selu to rade. Duvan je isplativiji od nekih drugih kultura, samo puno se radi. Nekada mi dođe i žao tih mladih ljudi koji se muče, ali ni meni nije bilo lako, a evo doživeo sam duboku starost", priča Stevan.

Još uvek se ne boji posla

Stevan Paripović, devedesetdvogodišnji Jarkovčanin je voleo ono što je radio. Radio je najbolje što je mogao i bio umeren u svemu. Kaže, to je i recept za dugovečnost. "Jesam umoran od teškog rada, ali kada bih morao, ponovo bih na njivu. Ne bi mi bilo teško da pomognem ovim mladima, za koje priznajem, bolje se razumeju u posao. Proizvode, trguju, snalažljivi su. Verovatno sam i ja bio takav, ali godine su stigle", kaže deda Steva.

Godine jesu stigle. Bile su ispunjene radom, mukom i željom za boljim životom. Deda Steva je to sve preživeo i sada uživa gledajući svoje naslednike, koji mukom stečeno gazdinstvo održavaju na najbolji način.


Povezana biljna vrsta

Duvan

Duvan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duvan se dobro prilagođava klimi i zemljištu, ali se prema uslovima gajenja menjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duvan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Tagovi

Najstariji poljoprivrednik Jarkovci Težak posao Konji Plug Traktori Tradicija Duvan Zemljoradnička zadruga


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.