Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organsko đubrivo
  • 02.05.2016. 08:00

Iskoristite ljuske od jaja u svojoj bašti

Ljuska od jajeta sadrži 90 odsto kalcijuma. Umesto da završe u smeću, iskoristite ih u bašti ili kao dodatak hrani za životinje.

Foto: ThamKC/bigstockphoto.com
  • 4.714
  • 281
  • 1

Bilo da su u kolačima, farbana za Uskrs ili poslužena uz šunku i mladi luk, jaja su nezaobilazni deo uskršnjih praznika. Prema nekim podacima, njihova tražnja veća je i do 40% od uobičajene nedeljne kvote. Međutim, postavlja se pitanje kuda sa ljuskama?

Ljuska od jajeta sadrži 90% kalcijuma i zbog toga je najbolji prirodni izvor tog minerala. Umesto da završe u smeću, iskoristite ih. Da bi bile spremne za korišćenje, ljuske je potrebno dobro oprati i osušiti - a zatim izmrviti u sitnije komadiće ili samleti, u zavisnosti od toga za šta ćete ih koristiti.

Dodajte ljuske u kompost

Dodajte izmrvljene ljuske u kompost za baštu. Ljuske jaja se brzo razgrađuju, a pošto su bogate kalcijumom i mineralima, pomoći će mikroorganizmima da kompost bolje prerade i obogate ga kalcijumom.

Jeste li znali da ljuske od jaja možete da iskoristite u svojoj bašti?

Za suzbijanje puževa

Izmrvljene ljuske posipajte oko biljaka u bašti da biste sprečili pristup malih štetočina poput puževa golaća i gusenica. Osim ljuski, kretanje im onemogućuje i pepeo.

Ljuske od jaja sa semenom

Prirodno đubrivo

Ljuske od jaja, u kombinaciji sa socom od kafe, idealno su prirodno đubrivo za vaše sobne biljke. Ljuske se potope u vodu i ostave preko noći. Ujutro se toj vodi doda soc od kafe u odnosu 1:4, pa se time zalivaju biljke. Preporučuje se izbegavanje ovog postupka zimi jer voda može da ima neprijatan miris.

Priprema biljke za sadnice

U polovinu ljuske stavite zemlju za sadnju i seme neke biljke (na primer cveće, paradajz). Stavite ih u kutiju, u blizini izvora svetlosti i toplote. Kada biljka nikne, sve zajedno presadite u baštu. Pošto će se ljuska polako razgrađivati, ona će tako biljci davati neophodne hranljive materije.

Ljuske od jaja

Dodatak hrani za kokoške

Usitnjene ljuske od jaja dodajte u hranu za kokoške. One će ih snabdevati kalcijumom budući da je on u prvom redu neophodan za formiranje kostiju i ljuske jajeta, ali ima i druge funkcije, od kojih su najvažnije: prenošenje masti preko krvotoka u žumance, zgrušavanje krvi i stezanje mišića.

Hrana za ptice

Ljuske od jaja mogu da posluže i kao hrana za ptice, posebno u zimskom periodu kada im je sužen izbor hrane. Ljuske prvo treba sterilisati (ispeći u rerni 20 minuta na 180 stepeni), a potom zdrobiti i staviti pticama u kućicu ili flašu.

Ukoliko vaš ljubimac, naročito pas, ima česte prolive, smrvite ljusku od jaja u prah, pa je dodajte u hranu. Možete usitniti i veće količine, držati ih u hladnjaku i po potrebi davati kućnim ljubimcima.

Foto: ThamKC/bigstockphoto.com


Tagovi

Ljuske od jaja Kompost Bašta Pepeo Suzbijanje dejstva puževa Prirodno đubrivo Soc od kafe Hranjive materije


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!