Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uskršnja jaja
  • 26.04.2019. 10:00
  • Šumadijski okrug, Topola

Izduvana jaja oslikana tradicionalnim motivima prava etno umetnost

Dok je zabavljala decu učeći ih srpskim običajima Danijela Pavlović iz Blaznave kod Topole, počela je sa oslikavanjem jaja, tikvi, starinskih predmeta od sita, pegli do testija. Iako nije školovan umetnik, što izazova veliko čuđenje kod mnogih slikara s obzirom na kvalitet njenih radova, oslikavanju jaja prilazi vrlo profesionalno.

Foto: Julijana El Omari
  • 592
  • 151
  • 0

Nekako iz čiste dosade, dok je zabavljala decu učeći ih srpskim običajima Danijela Pavlović iz Blaznave kod Topole, počela je sa oslikavanjem jaja, tikvi, starinskih predmeta od sita, pegli do testija. Danas ima registrovanu radionicu Etno art, majstorsko pismo i sertifikat za izradu suvenira.

"U stvari, prvo sam počela sa tikvama, jer to me nekako inspirisalo. Pošto sam se udala iz grada na selo, nisam imala prilike da vidim tikvu da visi u zgradi, nisam ni znala da se to uzgaja, suši. Onda je jedan komšija doneo tri okrugle tikve, od kojih je jedna imala rupu na sredini. Htela sam da je oslikam, ali mi ta rupa kvari sve i onda sam došla na ideju da stavim izduvano jaje, koje mi je baš taj isti komšija doneo. Ja sam sa tim jajima eksperimentisala; premazivala ih, lepila kanape u startu, semenke od raznih plodova, listiće suve“, kaže Danijela.

Posebnost svoje umetnosti nalazi u uskršnjim jajima

Danijelini radovi su brzo postali primećeni i traženi, a najviše od strane turističkih organizacija. Iako oslikava i izloge, nameštaj i predmete po želji mušterije, posebnost svoje umetnosti ipak nalazi u uskršnjim jajima. Koristi samo akrilne boje, a kičicom povlači samo cvetne detalje poput onih sa starinskih miljea i narodnih nošnji.

"Ja volim taj kolorit - to su životne boje koje mene čine raspoloženom. Oduvek sam volela tufnice, karirano, cvetiće, a istovremeno pravim šare sa ženskih nošnji, sa košulja, sa jeleka i kecelje su mi jako zanimljive. To je nešto što me je oduvek privlačilo“.

Iako nije školovan umetnik, što izazova veliko čuđenje kod mnogih slikara s obzirom na kvalitet njenih radova, oslikavanju jaja prilazi vrlo profesionalno.

Danijela za oslikavanje koristi samo akrilne boje

Brižljivo izvučeni oblici prikazuju značaj uskršnjih praznika

Ne štedi na materijalu, bojama i četkicama, i često kaže da bi radije kupila dobru četkicu nego komad nakita."Skica na jajetu olovkom običnom postoji, ako su dve strane na jajetu jednolične, onda pravim skicu sa pek papirom, da bi mi donekle bile identične obe strane. Ako nisu iste strane, onda samo naslikam grančice, kružiće gde će biti cvetići, čisto orijentaciono, kako bi šta stajalo“, kaže Danijela.

Tradicionalni motivi, cvetni kolorit i brižljivo izvučeni oblici na poseban način prikazuju značaj uskršnjih praznika i kao takvi, privlačni su velikom broju kupaca. Međutim, po rečima umetnice iz Blaznave, za prava izduvana (prazna) oslikana jaja interesuju se posebno oni koji dobro znaju njihovu vrednost.

"Ta jaja nisu jeftina, to su izduvana kokošija i guščija jaja koja su na postoljima i nisu toliko tražena, ali oni koji znaju šta je to i ne pitaju ni koliko koštaju. Slikam i na drvenim jajima, za izložbe zbog transporta, ali meni nisu zanimljiva, jer veću vrednost ima jaje koje je prirodno izduvano".

Ne štedi na materijalu, bojama i četkicama 

Slika na keramičkim i nojevim jajima

Slika i na keramičkim jajima, ali ističe da su vrlo nezgodna za rukovanje i da jedan pogrešan potez može da navede da sve završi u komadima. Međutim, osim izduvanih kokošijih, guščijih, drvenih i keramičkih, slikala je i na nojevom.

"Stric moga muža doneo mi je dva nojeva jaja iz Kejptauna, ja sam jedno naslikala i poklonila, a drugo nisam - eno ga stoji. Ono može da stoji i pet godina dok meni ne sine ideja šta ću da naslikam“, samouverena je Danijela.

Ova umetnice Etno arta iz sela kod Topole, naglašava da iako su njena umetnička dela namenjena za prodaju i usmerena na komercijalnu proizvodnju, ne može da ih oslikava bez inspiracije i da prvo radi za svoju dušu, pa tek onda za raf.


Foto prilog


Tagovi

Oslikavanje jaja Oslikavanje tikvi Tradicionalni motivi Uskrs Kokošija jaja Guščija jaja Danijela Pavlović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Refleksije 🤩

Zobnatičko jezero i Begečka jama.

#Vojvodina