• Nadzemni trap
  • 03.02.2020. 19:00
  • Vukovarsko-srijemska, Vinkovci

Izgradili trap za voće i povrće, ali i atrakciju - Hobitova kućica usred ravnice

Po uzoru na popularnu kućicu Hobita, Monika i Željko Mijaković izgradili su neobičan i originalan trap za čuvanje namirnica. Osim što privlači pažnju prolaznika i raduje mališane, nadzemni trap je u potpunosti opravdao i svoju funkciju i pokazao se kao idealno skladište za plodove iz vrta i voćnjaka.

Foto: arhiva obitelji Mijaković
  • 995
  • 148
  • 0

U slikovitom vikend naselju Zalužje, samo pet kilometara udaljenom od Vinkovaca, u susednoj Hrvatskoj supružnici Monika i Željko Mijaković, po uzoru na popularnu kućicu Hobita (Hobbita), izgradili su neobičan trap za čuvanje namirnica. Osim što privlači pažnju prolaznika i raduje mališane, nadzemni trap je u potpunosti opravdao i svoju funkciju i pokazao se kao idealno skladište za plodove iz vrta i voćnjaka.

"Iako živimo u gradu oduvek smo imali vrt i to prilično veliki za gradske prilike, a uz njega i voćnjak. Naša je ljubav prema vrtlarenju iz godine u godinu bila nagrađena sa sve više zdravih, domaćih plodova te se neminovno nametnulo pitanje kako, tokom zime, čuvati sve to što proizvedemo. Podrum ispod kuće nije bio dobro rešenje, jer su uslovi u njemu bili daleko od idealnih - temperatura je bila uvek iznad 10 stepeni, što je previše toplo, vlažnost je bila nepovoljna i nije bilo provetravanja, odnosno strujanja vazduha, zbog čega bi plodovi, uskladišteni u podrumu, izdržali jedva mesec do dva. Krompir je klijao i smežurao se, isto tako i jabuke, a pretoplo je bilo i za korenasto povrće“, pojašnjavaju nam supružnici Monika i Željko Mijaković, kojima je, pri izradi neobičnog trapa, stručnim savetima uveliko pomogao njihov sin Josip, diplomirani inženjer agronomije.

Tajne izgradnje Hobitovog trapa

Kako je nastao ovaj neobičan trap za čuvanje voća i povrća, od kojeg je materijala izgrađen, koje su mu dimenzije i o čemu se sve, pri gradnji, vodilo računa, otkrio nam je agronom, Vinkovčanin Josip Mijaković.

Temperatura u trapu ne prelazi +8 stepeni i nikada ne pada ispod 4 stepena Celzijusa

"Moji su roditelji, po struci geodeti, još mnogo pre odlaska u penziju odlučili su da kupe imanje izvan grada, s namerom da se bave hobi vrtlarstvom te u miru provode penzionerske dane. Kako im je želja bila, tokom zime, sačuvati plodove koje uzgoje, došli su na ideju da sazidaju nadzemni trap i zatrpaju ga zemljom. Takav je način izgradnje bio i jedino moguće rešenje, budući da u tom delu Slavonije ima vrlo malo brežuljkastih krajeva, a podzemni trap je bio nemoguća misija zbog visokih podzemnih voda", pojašnjava mladi agronom.

Zidari su, kako ističe, kod izgradnje imali samo jedan uslov, a to je da ne upotrebljavaju beton, nego da čitav trap sazidaju od sitne cigle.

"Naravno, temelj je morao biti betoniran, a sve ostalo je izgrađeno od cigle, kojom je popločan i pod u trapu. Upravo to je omogućilo da prostor, dimenzija 2 x 4 metra, čija je maksimalna visina dva metra, konstantno ima dovoljno vlage. Kada je Hobitova kućica sazidana, na nju je nasipano 50 do 70 cm zemlje koja služi kao izolator te osigurava ravnomernu temperaturu u trapu, a to je vrlo važno, posebno zimi. Na prednjoj i zadnjoj strani nalaze se navoji te lagano strujanje zraka u trapu omogućava plodovima da dišu“, kaže Josip Mijaković. 

Napominje kako je vrlo važno bilo i odrediti pravu poziciju trapa u odnosu na strane sveta, kućica je pozicionirana u smeru sever - jug, tako da vrata budu na južnoj strani, kako bi se izbeglo da ih zatrpa sneg.

Rezultati su sjajni!

Pomno planiranje svakog detalja se isplatilo - Hobitova kućica, u ulozi trapa, je, kažu Mijakovići, izvanredna. Tokom zime, temperatura u trapu ne prelazi +8 stepeni i nikada ne pada ispod 4 stepena Celzijusa, a to je, kažu Mijakovići, idealno za čuvanje korenastog povrća, a posebno krompira koji bi im, u podrumu ispod kuće, već nakon mesec do dva, isklijao i smežurao se. Jabuke u njihovom trapu ostaju sveže sve do februara, a upotrebljive čak i do aprila.

Hobitova kućica je i atrakcija 

"Hobitova kućica često nam posluži i kao hladnjak, jer je temperatura od +4 do +8, bez obzira koliko je napolju hladno ili toplo. U trapu se čuva i spremljena zimnica, domaća rakija i sl.“, kažu Mijakovići.

Uz to što je itekako korisna za čuvanje proizvoda iz vrta i voćnjaka, multifunkcionalna Hobitova kućica usred Slavonije, posebna je atrakcija njihovim unucima i ostaloj deci, naročito zimi kada padne sneg pa trap posluži kao brežuljak za sankanje.


Tagovi

Monika i Željko Mijaković Josip Mijaković Hobitova kućica Nadzemni trap Čuvanje voća i povrća Skladištenje Slavonija


Autorka

Sanja Rapaić

Iza Sanje je gotovo 15 godina rada u raznim medijskim kućama i bogato novinarstvo iskustvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

korisnik
pre 3 nedelje

#mojepovrće #mojabašta #naprirodannačin Plastenik koji imamo je napravio naš deda Slavko, od onoga š... Pročitaj celu belešku »