Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kulinarstvo
  • 28.12.2023. 09:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Janova Ribođorđeva šnicla - pravi kulinarski hit

Vreme je velikog posta pa mnogi u ishrani koriste ribu. Velika potražnja bila je pred Svetog Nikolu, ali se riba i dalje dosta traži. Ribarnice su dobro snabdevene, a u poslednje vreme pravi hit je postala Ribođorđeva šnicla, pandan našoj poznatoj Karađorđevoj.

Foto: Facebook/Ribarnica.com
  • 757
  • 26
  • 0

U periodu Božićnog posta velika je potražnja za ribom. Cene ribe nisu doživele drastične promene ni početkom posta, ali ni uoči Svetog Nikole. Šaran, najtraženija vrsta ribe, zabeležio je blagi pad cene sa 790 na 750 dinara po kilogramu. Što se tiče ostalih cena, kilogram pastrmke iznosio je 750 dinara, soma 950 dinara, dok se uslužno pečenje po kilogramu naplaćivalo 230 dinara. Najvišu cenu ima dimljeni šaran koji se prodaje po 2.400 dinara za kilogram, što je skoro duplo više od kilograma jagnjetine.

Šaran je i dalje najtraženija riba u regionu Srema, a odmah iza njega je pastrmka. Ribarnice su i dalje veoma dobro snabdevene jer se očekuje da potražnja za posebno svežom ribom i dalje bude velika. Prodavci u ribarnicama kažu da do kraja posta ne bi trebalo da dođe do poskupljenja ribe, ali ako do toga ipak i dođe, biće to minimalna korekcija. Na trpezama mnogih domaćina riba je i ovih dana neizostavna, a ono što je na samom početku posta postalo pravi hit je Ribođorđeva šnicla spravljena upravo od ribe.

Posni specijalitet

Izum mladog kuvara Jana Siča, glavna je kuliniraska tema o kojoj poslednjih dana priča cela Srbija, naročito od kako je počeo period Velikog posta. O čemu se zapravo radi, otkriva Jano.

"Bilo mi je potrebno jelo pred početak posta da odgovara jelevniku, a da bude poznato po svom nazivu", kaže Jano Sič kuvar i strukovni menadžer gastronomije, koji se ovim zanimanjem bavi 18 godina.

Riba glavna namirnica za vreme posta (foto: Zlatko Markovinović)

Po svemu sudeći, situacija se razvila tako da Ribođorđeva odgovara ne samo jelovniku, već i ukusu mnogih, a preti da bude glavno jelo na trpezi na predstojećim slavama. O ovom jelu se toliko priča, te se Ribođorđeva nalazi na "pričama" i objavama društvenih mreža pa polako postaje viralna.

"Jelo je za kratko vreme privuklo mnogo pažnje, meso ribe je bogato vodom pa se očekuje da nije tako čvrsto, ali u ovom slučaju sam uspeo da postignem taj efekat", objašnjava naš sagovornik.

U čemu je tajna?

Mnogi kulinarski majstori ne otkrivaju tajne svojih recepata do kraja ali Jano ipak detaljno samo za naš portal ekskluzivno objašnjava kako je uspeo da napravi ovo sada već traženo jelo.

"Koristim file ribe najčešće je to som ili oslić, biljni sir dodajem po ukusu, u nadev stavljam još žitarice, obrađeno povrće, kus kus ili kinou. Umesto jaja koristim mleveni lan natopljen u vodi i tako dobijam vezivnu masu", otkriva Jano.

Posno i ukusno

Ribođorđeva se naravno oblikuje u rolu da podseća na Karađorđevu šniclu, po čemu je i dobila naziv.


Tagovi

Ribođorđeva šnicla Jano Sič Recept Kako se pravi Posno jelo Post Ishrana


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Europskom poljoprivredom dominiraju stariji poljoprivrednici - udio žena među mlađim nositeljima gospodarstava tek 32 posto

Europska poljoprivreda suočava se s problemom starenja. Samo 6 % poljoprivrednika u EU-u mlađe je od 35 godina, dok je više od polovice starije od 55 godina. Otprilike tr...

Više [+]