Kada je reč o hranljivosti, jedno prepeličje jaje ima "moć" da zameni pet kokošijih.
Svoju malu farmu japanskih prepelica, čiji je broj godinama rastao, Miloš Šijan iz Dervente u susednoj Bosni i Hercegovini, pokrenuo je pre šest godina. Jaja japanskih prepelica imaju fiziološki efekat na ljudski organizam, na krvni pritisak, na krv, srce, stomak i mozak.
Trenutno stanje na farmi je oko 200 jedinki, ali taj broj se menja, nije uvek toliko.
"Bude ih i znatno više, zavisi koji je vremenski period godine. Uprkos redovnom poslu, trudim se da uz pomoć porodice održavam i ovu malu farmu, koja je produkt zdravih jaja", ističe Šijan, danas zahvalan prijateljima, aktivnim sportisima, koji su ga "nagovorili" na pokretanje farme.
Jaja japanske prepelice razlikuju se od kokošijih po tome što su manja i na svojoj ljusci imaju pege i mrlje. Može se uočiti i da su ona međusobno veoma različita, kako po boji, tako i po količini pega koje imaju na sebi.
"Kada je reč o hranljivosti, jedno prepeličje jaje ima moć da zameni pet kokošijih. Jaja su zdrava jer se u hranu koju one konzumiraju ubacuje sojina sačma, suncokret, detelina lucerka i različite trave", navodi ovaj uzgajivač, te dodaje da tokom zime preplicama daje i kupus, pšenicu i šargarepu.
Rezultati su pokazali da su prepeličja jaja izvanredan prirodni medikament za lečenje brojnih oboljenja, govori ovaj proizvođač, dodajući da se preporučuju deci u razvoju, starijim osobama i sportistima. Bogata su vitaminima A, B, C, D i E, gvožđem, fosforom, cinkom i aminokiselinama.
"Blagotvorno deluju u lečenju visokog krvnog pritiska, čira, arterioskleroze, dijabetesa, bronhijalne astme, tuberkuloze, anemije, migrene, infarkta i kod psihičkih poremećaja. Takođe, jačaju imunitet, štite od visokog holesterola, regulišu varenje, poboljšavaju memoriju", nabraja Šijan.
Ono što je nekolicina naučnika utvrdila, jeste da su ova jaja zdrava zbog savršenog metabolizma kojim je priroda podarila japansku prepelicu, te da su ona visokoproteinskog sastojka.
Osobe koje nikada nisu koristile prepeličja jaja, prvog dana bi trebalo da uzimaju jedno jaje, drugi dan dva i sve tako do količine od pet komada.
"Posle tog, da tako kažemo uvodnog perioda, svaki dan odrasla osoba konzumira pet jaja. Deca do tri godine dva jajeta, od tri do pe godina tri jajeta, dok četiri mogu deca do 10 godina", kaže naš sagovornik i dodaje kako je preporuka da se uzimaju u sirovom stanju i to pola sata pre obroka. Mogu se uzimati umućena sa šećerom, medom, mlekom ili sokom, po želji.
"Deca mogu da jedu kuvana ili pečena prepeličja jaja ukoliko ne mogu da ih konzumiraju u sirovom stanju. Za one koji rade na povećanju snage i mišićne mase, koktel od jaja japanske prepelice predstavlj savršen izvor energije", priča nam ovaj uzgajivač.
Jaja od prepelice čuvaju se u zatvorenim kartonskim kutijama, u frižideru, na temperaturi od jedan do četiri stepena Celzijusa i imaju rok od 60 dana u sirovom stanju, dok kasnije mogu da se upotrebljavaju kao kuvana, pečena ili pržena.
Kutija od 30 komada jaja košta 15 KM (oko 7,5 evra), a mogu se poručiti na kontakt telefon 065/767-686.
Tagovi
Autor