Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica od boranije
  • 15.08.2023. 07:30

Kako da konzerviramo boraniju za zimu? Evo tri načina

Boranija je na vrhuncu, a biće je i još. Za zimu možemo da je sačuvamo zamrzavanjem, kišeljenjem ili čak konzervisanjem u ulju.

Foto: Depositphotos/kasparart
  • 11.846
  • 599
  • 0

Ako ste te sreće da imate viška boranije, možete da je sačuvate na više načina i tako u njima uživate i zimi. 

Važno je da je mlada, zdrava i sveža. Sva oštećenja isecite. 

1. Zamrzavanje 

Klasičan način je zamrzavanje sveže. Očistite krajeve, operite i osušite u krpi. Nasecite je na željenu dužinu, spremite u vrećice i dobro je zatvorite kako ne bi pustila miris u zamrzivaču. 

Pre zamrzavanja je možete blanširati, odnosno potopiti u ključalu vodu na dva do tri minuta. Posle toga je izvadite i odmah prebacite u hladnu vodu u koju čak možete da ubacite kockice leda da se što pre ohladi. Osušite je na krpi i spremite u vrećicu na isti način kao i svežu. 

2. Kisela boranija 

Boraniju možete da ukiselite isto kao krastavce, tikvice ili bilo koje drugo povrće. Osnovni recept je: 

1 kg mahuna
1 l vode
1,5 dcl sirćeta (alkoholnog ili jabukovog)
75 g šećera 
2,5 kašičice soli
začini po želji (luk, lovor, čubar, biber). 

Mahunama odsecite samo krajeve pa ih poslažite u čiste i sterilizovane teglice. Možete da ih zalijete vrelom tečnošču (tada mahune stavljate u vrele teglice kako ne bi pukle prilikom ulivanja vruće tečnosti) i odmah poklopite takođe sterilizovanim poklopcima.

Možete preliti i hladnom mešavinom vode, sirćeta, šećera i soli (dobro promešajte ove sastojke da se rastope i ujednače). Tada ih prvo posložite u teglice, dodajte začine i ulijte tečnost. Dobro zatvorite poklopcem i pasterizujte u posudi. U veliku, dublju posudu ili lonac stavite kuhinjsku krpu na dno, na nju poslažite tegle tako da se ne dodiruju. Ulijte vode toliko da je 2/3 tegle u vodi. Zagrejete sve do ključanja i kuvajte još 10 minuta. Ostavite da se sve ohladi u loncu. 

3. Konzervirane u ulju

Svima nam je poznata salata od boranije i luka. Za nju možete da koristite one iz zamrzivača, ali je i konzervisati u ulju. 

Za kilogram mahuna vam je potrebno dve glavice crvenog luka, dva čena belog luka (ili više ako tako volite), biber u zrnu, maslinovo ulje, sol. 

Boraniju prvo skuvajte na pari i prosušite. Na tiganju, bez ulja lagano popržite luk, tek toliko da malo zarumeni. U tegle rasporedite boraniju, a posle toga luk i biber. Na kraju sve prelijte maslinovim ili suncokretovim hladno ceđenim uljem. Pre konzumacije ostavite da odstoji tri nedelje. 

Kako ih vi spremate? Da li imate nekakav recept ili trik? Podelite ih s nama u komentaru ispod teksta


Tagovi

Zimnica od boranije Zamrzavanje boranije Kišeljenje boranije Blanširanje boranije Boranija u ulju Kisela boranija Boranija recept


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.