Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turšija
  • 07.10.2023. 07:30

Kako izgleda tradicionalni recept za turšiju?

Ona će da nam obezbedi hrskavo, ukiseljeno povrće tokom zime i da bude izvor vrednih hranljivih sastojaka. Prednost joj je što se lako priprema i dugo traje.

Foto: Depositphotos/edi01.mail.bg
  • 14.902
  • 824
  • 0

Brojni su recepti za pripremu turšije od povrća, mnogima omiljene zimnice. Prednost je što njen sastav možemo da prilagođavamo svom ukusu i za njenu pripremu koristimo različite vrste povrća i začina. 

Lako se priprema i dugo traje

Izbor je na vama pa tako možete da koristite papriku, karfiol, šargarepu, krastavce, crveni luk, beli luk, zeleni paradajz, kupus. 

Ona će da nam obezbedi hrskavo, ukiseljeno povrće tokom zime i da bude izvor vrednih hranljivih sastojaka. Prednost joj je što se lako priprema i dugo traje, a možemo da punimo tegle i buriće.

Tradicionalan recept za turšiju

Osnovni recept odnosi se na pet kilograma povrća po želji, a vi ga prilagodite kako vam paše.

Svo povrće se dobro očisti, opere i ostavi da se prosuši od suvišne vode. Pazite na papriku, postoji mogućnost da je oštećena iznutra pa je dobro pregledajte. 

Velike komade šargarepe, glavice luka, karfiola ili kupusa isečemo na komade. Tegle ili burence treba da su oprani i sterilisani, u zavisnosti od kakvog su materijala. U njih stavimo povrće.

Preliv se priprema od pet litara vode u koju dodajemo jednu litru devetodstotnog sirćeta, 13 kašika šećera i pet kašika soli. Po sopstvenom izboru dodaju se začini: biber, slačica, ljuta paprika, lovorovi listovi. Sve se dobro promeša i time se prelije povrće koje pritisnemo plastičnim pritiskivačem da ostane potopljeno u tečnosti.

U slučaju da turšiju pravimo u teglama, posle zatvaranja je možemo pasterizovati u rerni.

Pre zatvaranja burenceta dodajemo 10 grama vinobrana kako bi sprečili kvarenje.


Tagovi

Zimnica Turšija Turšija od povrća Recept za turšiju Ukiseljeno povrće Turšija u teglama


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovom spektru nema banane kakvu sam danas ponijela za doručak ;)
Koji broj biraš?