Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjokolj
  • 16.12.2022. 18:00

Kako kuvati iznutrice i napraviti krvavicu - korisni saveti i trikovi

Odnos mesa glave i iznutrica treba da je 50:50. Možemo ih zamrznuti ili kratkotrajno prosušiti na dimu.

Foto: Martina Popić
  • 347
  • 36
  • 0

Svinjokolj je nezamisliv bez tradicionalnih krvavica (divenica, duvenica, crnih divenica, ćurki). Recepata za njihovu primenu ima koliko ima i domaćinstava koja ih pripremaju. Osnova su džigerica, uši, jezik, glava, kožurice, a glavni sastojak je krv zaklane životinje. U pripremi fila mogu se koristiti kaše žitarica, luk, a obavezni su začini. Smesa se probavala pre nadevanje u creva, a mogu se jesti posle barenja ili ih stavimo na kratkotrajno sušenje.

Obično se peku ili pripremaju uz kiseli kupus ili restovani krompir.

Šta se i kako kuva?

Za pripremu se uzimaju bela džigerica (pluća) i delovi svinje poput glave, ušiju, jezika, kožurice. U nekim krajevima koriste i crnu džigericu (jetru), dok se u drugim pravi isključivo s belom. Dodaje se i leđna slanina u količini do jedne trećine. Odnos mesa glave i iznutrica treba da je ujednačen.

Svi komadi se očiste i stave kuvati. Veoma je važno da se svi sastojci pravilno pripreme. Meso je gotovo kada je mekano, a kožurice kada ih pritiskom između prstiju možemo probušiti. Ako koristimo jezik, treba znati da na njemu postoji opna koja se posle kuvanja skida. Potrebno je proveravati namirnice i vaditi iz posude što je gotovo. Nikako nemojte prekuvati, jer će to loše uticati na kvalitet samih krvavica.

Glava se vadi kada se delovi počnu odvajati od kostiju. Obratite pažnju na pluća. Potrebno je da uzmete dovoljno veliku posudu, jer će se ona tokom kuvanja naduvati i zauzeti prostor. Gotove namirnice se izvade, puste da se ocede i prohlade. Sve to možete odraditi i dan ranije. Zatim se seku na komade i melju u mašini za mlevenje mesa na krupnu šajbu.

Ako će se odmah peći, mogu se puniti i tanka creva 

Recept za krvavice

Za osnovni recept biće nam potrebne skuvane iznutrice, bela džigerica, glava, kožurice, so, biber, luk i crvena mlevena paprika. Crveni luk se iseče na listiće, izdinsta i samelje zajedno sa ostalim sastojcima. U nekim krajevima se dodaje svež, usitnjen beli luk. Ako se dodaje kaša od žitarica, to uradite u ovom trenutku i ona mora biti dobro oceđena. Smesa se dobro izmeša. Probajte da li je začinjeno i na kraju dodajte krv. Fil ne sme biti gust. U tom slučaju dolijte sasvim malo vode u kojoj ste kuvali sastojke.

Debela creva su naduvana, a kada su puna, podvežu se na željenu dužinu. Posle toga se krvavice izbockaju iglom kako ne bi popucale. Kratko se obare da puste višak masnoće i kako bi se termički obradila krv i creva. Za to će nam biti potrebna voda koju posolimo da ima slanost do dva odsto. Obična voda bi izvukla so iz krvavica i one bi bile neslane.

Obarene se izvade i prebacimo ih u hladnu vodu. Kada se ocede, mogu se kratkotrajno čuvati u frižideru. Zaleđene se čuvaj do pola godine. Ako želite, mogu se prosušiti na dva dima u sušari. Tada će im ukus biti još bolji.


Tagovi

Svinjokolj Krvavice Divenice Duvenice Priprema krvavica Crne krvavice Recept za krvavice Kako kuvati Iznutrice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.