Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje čvaraka
  • 21.01.2023. 18:00

Kako napraviti čvarke u masti, paštetu i prženicu?

Donosimo tri recepta koji osim što omogućavaju čuvanje čvaraka, danas su i posebno cenjena tradicionalna jela.

Foto: Depositphotos/9VIPDesignUSA
  • 122
  • 37
  • 0

Ljubitelji čvaraka nastoje da produže sezonu njihovog konzumiranja i čuvanja. Iz tog razloga nastali su brojni recepti, a mnogi su tradicionalni i prenose se iz generacije u generaciju.

Čvarci u masti

Najjednostavnije konzervisanje je zalivanje rastopljenom mašću. Orijentaciono će vam za dva do tri dela čvaraka biti potreban jedan deo masti. Na dno posude ulijemo sloj rastopljene masti, a zatim dodamo čvarke i dobro ih pritisnemo rukom da što više stane. Zalijemo rastopljenom mašću da prodre u sve prazne prostore, da bude i na vrhu.

Komadi čvaraka ne smeju da vire i budu u kontaktu s vazduhom. Čuva se na hladnom, tamnom i suvom mestu.

Pašteta od čvaraka

Još jedna zimska poslastica koju možemo napraviti je pašteta. Recepata je mnogo, a osnovu čine čvarci koji se sitno samelju s ostalim sastojcima. Ako koristite ručnu mašinu za mlevenje mesa dobro je dva puta da ih sameljete kako bi se pašteta bolje mazala.

U zavisnosti od vašeg ukusa dodaju se crveni i beli luk, skuvano jaje ili samo žumance, kiseli krastavčići, majoneza, so, biber, mlevena začinska paprika i drugi začini. Crveni luk može da se dodaje sirov ili da ga prodinstamo, a što zavisi od ukusa i koliko dugo ćemo čuvati paštetu. Kada se koristi dinstani, duže traje. 

Uzmite manju glavicu crvenog luka, oko 80 grama, usitnite i prodinstajte. Kada se ohladi, dodajte 200 grama čvaraka, jedan do dva čena belog luka, dva kuvana jajeta.

Sve se dobro samelje i doda jednu kašiku majoneze, so i biber. Na kraju se sve dobro izmeša i čuva u frižideru.

Čvarci se mogu iskoristiti na puno načina (Foto: M.Pavlović)

Prženica ili sprža

Ovo jelo se pravilo u zimskom periodu i pripremalo od čvaraka i junetine, ali i svinjetine. Sveže meso treba biti bez masnoće.

Potrebno je 300 grama junetine, 200 grama čvaraka, malo vode i začini.

U šerpu uspemo čvarke i prelijemo ih vodom. Ostavimo da nabubre i tek tada uključimo šporet na nižu temperaturu. Kada proključa, doda se meso isečeno na veće kocke, poklopi i ostavi da kuva naredna dva do tri sata. Komadi mesa treba da se doslovno raspadaju, a tečnost da ispari. Poslednjih pet minuta mešamo kašikom da se sve ujednači i da ne zagori. Dodamo so, biber, samlevenu suvu papriku, a po originalnom receptu dodaje se i ljuta tucana paprika.

Kada je gotovo, prebaci se u pliću posudu i razvuče u sloj debljine oko tri centimetra. Zbog masnoće iz čvaraka, kada se ohladi, prženica će biti stvrdnuta. Čuva se u frižideru. Može da se koristi sama ili se uprži sa jajima, naseče za sendviče ili kao popularni "finger food".


Tagovi

Čvarci Čvarci u masti Pašteta od čvaraka Prženica Sprža Tradicionalni recept Finger Food


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako nam se polako bliži proleće i porast temperature, uskoro možemo očekivati plodonosna tela različitih vrsta gljiva. Iako su neke vezane za određeno doba godine, druge se mogu naći čim padne prva kiša. Da li ste znali da se neke vrste gl... Više [+]