Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Džem od smokava
  • 23.08.2024. 07:30

Kako napraviti džem od smokava?

Smokve u svežem stanju su izuzetno zdrave, ali ako imate viška, od njih napravite džem po jednostavnoj recepturi

Foto: Shutterstock/OMfotovideocontent
  • 152
  • 46
  • 1

Smokve se sve više uzgajaju na kontinentu, a ove godine su, prema rečima hobista, dobro rodile. 

Zašto jesti sveže smokve? 

Sveže su izuzetno zdrave jer, prvenstveno, imaju visok sadržaj vlakana što pomaže u održavanju zdravog probavnog sistema.

Bogate su vitaminima i mineralima, najviše vitaminima A i K i kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i bakrom, koji održavaju zdravlje kostiju, srca i jačaju imunitet.

Sadrže polifenole i flavonoide, koji su snažni antioksidansi. Oni pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od hroničnih bolesti. U ovome prednjače one s tamnijom kožicom. 

Iako sadrže prirodne šećere, njihov glikemijski indeks je relativno nizak, što znači da ne uzrokuju nagle skokove šećera u krvi.

Neka istraživanja sugerišu da smokve imaju antimikrobna svojstva, što može pomoći u borbi protiv određenih infekcija.

Sve su ovo dobri razlozi da ih jedete u svežem stanju, ali, ako imate viška, napravite od njih džem koji će zimi odlično poslužiti za izradu kolača, kao punjenje za palačinke ili jednostavno - namazan na hleb. 

Recept za džem od smokava 

Za 1 kg smokava je potrebno oko 300 grama šećera. Ako su jako zrele, dovoljno je i 200 do 250 g. Dodajte i sok od jednog limuna, 1 vanilin šećer. Za posebnu aromu možete koristiti i 200 ml crnog vina u kojem ste prokuvali grančicu ruzmarina ili žalfije.

Smokve operite, uklonite peteljku i nasecite na četvrtine. 

U veliki lonac stavite sve sastojke i kuvajte na srednje jakoj vatri, povremeno mešajući, dok smokve ne omekšaju i počnu se raspadati, oko 30-40 minuta.

Da biste proverili gustinu, stavite malo smese na tanjirić koji ste prethodno ohladili u zamrzivaču. Ako se džem stisne i ne razliva, spreman je. Ako ne, kuvajte još nekoliko minuta i ponovno proverite.

Kad je gotov, izlijte ga u sterilisane tegle dok je još vruć. Zatvorite tegle i okrenite ih naopako kako bi se stvorio vakuum. Pustite da se potpuno ohladi.

Jeste li već pravili džem od smokava? Podelite sa nama recept u komentaru ispod teksta. 

Džem u manjim teglama može biti unikatan poklon za praznike.

Prijatno!


Tagovi

Smokve Džem od smokava Glikemijski indeks Vlakna A vitamin K vitamin Antimikrobna svojstva Sveže smokve


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.