Donosimo vam tri jednostavna recepta za izuzetno cenjene i zdrave likere.
Voće možemo konzervisati i pripremiti za zimu na razne načine, a priprema likera je sve popularnija. Uz šećer i alkohol dobijamo pića koja se odlikuju jedinstvenim ukusom i aromom te imaju do 20 odsto alkohola. Za pripremu se koriste aromatična pića: rum, konjak, rakija, viski i druge vrste. Uloga šećera je da uspostavi ravnotežu i spreči pojavu fermentacije voća.
Mogu da se pripremaju tokom celog vegetacijskog perioda od jedne vrste voća ili od raznih kombinacija. Najčešće se koriste višnja, malina, kupina, breskva, kajsija, šljiva, grožđe, drenjina, kruške, jagode, smokve, šipak. Izbor je na vama, pripremate od voća koje imate.
Vreme je kada sazreva šipak, plod divlje ruže. Za ovaj liker će nam biti potrebno:
Prvo očistite i operite plodove šipka, a zatim isecite na manje komadiće. Latice treba da budu čiste i oprane. Upotrebite staklenu teglu zapremine 2 l i u nju dodajte sve namirnice. Dobro je zatvorite, sadržaj protresite kako bi se što više rastvorio šećer i sve izmešalo.
Ostavite na sunčanom mestu sledeće četiri sedmice. Nakon toga sadržaj procedite, najbolje kroz namenske filtere ili gustu čistu krpu zbog dlačica iz ploda šipka. Gotov liker prespite u boce i dobro zatvorite. Čuvajte na prohladnom mestu.
Postoji mnogo recepata za ovaj liker, a možemo ih podeliti u dve grupe: bez i sa kuvanjem.
Najjednostavniji recept je da sa oko 300 g zrelih plodova napunimo 1/3 staklene boce te dodamo 150 gr šećera. Na to dosipamo alkohol - rum, lozu ili šljivovicu. Nakon toga boca se dobro zatvori, a sadržaj mućka, preokreće boca, kako bi se rastvorio šećer. Ostavi se na sunčanom mestu do četiri sedmice.
Ako ćemo kuvati, tada treba pripremiti 1 kg drenjina, 1 l vode, 0,5 l rakije ili ruma i 0,8 kg šećera. U slučaju da ne volite slatke likere količina šećera se može smanjiti na 0,5 kg.
Oprane plodove drena izmešajte sa vodom i šećerom i ostavite sledeća 24 h, a zatim prokuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi i procedite kroz krpu ili gazu. U dobijenu tečnost dodati rakiju ili rum, promešate i prespite u staklene boce koje zatvorite i čuvate na tamnom mestu.
Od mase koja vam ostane od ceđenja prokuvanog drena, možete napraviti marmeladu.
Tagovi
Autorka