Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema likera
  • 13.09.2023. 07:30

Kako napraviti likere od šipka i drena?

Donosimo vam tri jednostavna recepta za izuzetno cenjene i zdrave likere.

Foto: Ranka Vojnović
  • 5.589
  • 319
  • 0

Voće možemo konzervisati i pripremiti za zimu na razne načine, a priprema likera je sve popularnija. Uz šećer i alkohol dobijamo pića koja se odlikuju jedinstvenim ukusom i aromom te imaju do 20 odsto alkohola. Za pripremu se koriste aromatična pića: rum, konjak, rakija, viski i druge vrste. Uloga šećera je da uspostavi ravnotežu i spreči pojavu fermentacije voća.

Mogu da se pripremaju tokom celog vegetacijskog perioda od jedne vrste voća ili od raznih kombinacija. Najčešće se koriste višnja, malina, kupina, breskva, kajsija, šljiva, grožđe, drenjina, kruške, jagode, smokve, šipak. Izbor je na vama, pripremate od voća koje imate.

Liker od šipka

Vreme je kada sazreva šipak, plod divlje ruže. Za ovaj liker će nam biti potrebno:

  • 0,5 kg šipka,
  • 0,2 kg šećera,
  • ¼ l latica mirisnih ruža
  • 1 l 38% voćne rakije što blažeg ukusa i mirisa.
Pred nama je sezona zrenja šipka

Prvo očistite i operite plodove šipka, a zatim isecite na manje komadiće. Latice treba da budu čiste i oprane. Upotrebite staklenu teglu zapremine 2 l i u nju dodajte sve namirnice. Dobro je zatvorite, sadržaj protresite kako bi se što više rastvorio šećer i sve izmešalo.

Kako napraviti pekmez od šipka? 

Ostavite na sunčanom mestu sledeće četiri sedmice. Nakon toga sadržaj procedite, najbolje kroz namenske filtere ili gustu čistu krpu zbog dlačica iz ploda šipka. Gotov liker prespite u boce i dobro zatvorite. Čuvajte na prohladnom mestu.

Liker od drena

Postoji mnogo recepata za ovaj liker, a možemo ih podeliti u dve grupe: bez i sa kuvanjem.

Najjednostavniji recept je da sa oko 300 g zrelih plodova napunimo 1/3 staklene boce te dodamo 150 gr šećera. Na to dosipamo alkohol - rum, lozu ili šljivovicu. Nakon toga boca se dobro zatvori, a sadržaj mućka, preokreće boca, kako bi se rastvorio šećer. Ostavi se na sunčanom mestu do četiri sedmice.

Plod drenjka je vrlo zdrav (Foto: Depositphotos/Vikiarty)

Ako ćemo kuvati, tada treba pripremiti 1 kg drenjina, 1 l vode, 0,5 l rakije ili ruma i 0,8 kg šećera. U slučaju da ne volite slatke likere količina šećera se može smanjiti na 0,5 kg.

Dren - sok ili džem, šta god izaberete, nećete pogrešiti

Oprane plodove drena izmešajte sa vodom i šećerom i ostavite sledeća 24 h, a zatim prokuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi i procedite kroz krpu ili gazu. U dobijenu tečnost dodati rakiju ili rum, promešate i prespite u staklene boce koje zatvorite i čuvate na tamnom mestu.

Od mase koja vam ostane od ceđenja prokuvanog drena, možete napraviti marmeladu.


Tagovi

Liker Recept za liker Liker od drenjka Liker od drenjine Liker od šipka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.