Svežeg, svinjskog sala ima u izobilju, a omiljeni kolač u mnogim domaćinstvima i ove su zime - salčići.
Najbolje je vreme u godini za mirisne, lisnate, kao duša meke - salčići. Jer, vreme je svinjokolja kada je svežeg sala u izobilju. Naravno, ono se kroz godinu čuva u zamrzivaču, ali ova je tradicionalna poslastica najukusnija kada je pripremljena od svežeg.
Moja je svekrva upravo ovih dana otvorila sezonu salčića, omiljenih među članovima naše porodice.
Prvo što je potrebno je salo očistiti od žilica, opni, komadića mesa i slično.
Nakon toga ga usitnite, odnosno sameljite. To ćete najbolje obaviti ako ga pre toga zamrznete. Tako čvrsto, stegnuto ga sameljite u mašini za meso, i to na manje rupice. Možete ga i narendati na rende ili čak usitniti u blenderu. Ostavite ga na sobnoj temperaturi.
Potrebno vam je:
200-300 gr sala
1 kg brašna (ili, kako bi moja svekrva rekla, "koliko primi")
malo soli
3 žumanca
3 kašike ulja
1 sveži kvasac
1/2 litre mleka
3 kašike šećera
1 dcl mineralne vode
tvrđi pekmez po želji
šećer u prahu
Prvo je potrebno dignuti kvasac u toplom mleku sa šećerom. Brašno pomešajte sa soli i u njega umešajte dignuti kvasac, žumance, ulje i mineralnu vodu.
Ostavite na toplom da se diže pola sata.
Nakon toga razvaljajte testo u četvrtasti oblik i po celoj površini rasporedite polovinu sala. Preklopite jednom prema sredini, pa još jednom, te još na pola. Ostavite na toplom da narasta oko 20-ak minuta.
Nakon toga valjkom, lagano stisnite da izađe vazduh i da se salo što bolje priepi za testo. Ponovo sve razvaljajte, premažite drugom polovinom sala i ponovite postupak. Neka miruje još 20 minuta. Nakon toga opet pritisnite valjkom i razvaljate na debljinu oko pet centimetra.
Izrežite ga na kvadratne oblike, stavite u sredinu kašičicu pekmeza, zarolajte i krajeve utisnite prema unutra.
Na pleh stavite papir za pečenje i poređajte salčiće te ostavite još 20 minuta da se dižu, pokriveni krpom.
U međuvremenu zagrejte rernu na 200°C te kada se ugrejala, pecite ih oko 20-ak minuta. Gotovi su kada dobiju zlatno smeđu boju.
Još vruće ih pospite šećerom.
Ako se kojim slučajem dogodilo da se salčići nisu pojeli taj dan, idući ih ugrejte u rerni ili mikrotalasnoj. Biće kao sveže pečeni.
A kako ih vi pravite? Opišite nam u komentaru ispod teksta!
Foto prilog
Tagovi
Autorka