Vreme je za zimnicu od višanja. One se mogu sačuvati zamrzavanjem, izradom kompota, džema, sok i sirupa. Evo recepata
Višnje su bogate antioksidansima poput antocijanina i kvercetina, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju upale u telu. Takođe, mogu smanjiti bolove, posebno kod osoba sa osteoartritisom ili gihtom jer deluju kao prirodni analgetik.
Takođe, antioksidansi i protivupalna svojstva višanja mogu poboljšati zdravlje srca, smanjiti rizik od srčanih bolesti i poboljšati krvni pritisak.
Bogate su vitaminom C i drugim hranljivim materijama koje jačaju imunitet.
Sadrže prirodni melatonin, hormon koji reguliše san. Konzumacija soka od višanja može poboljšati kvalitet sna i pomoći kod nesanice.
Višnje se najčešće konzervišu zamrzavanjem, izradom kompota, džema, soka ili sirupa.
Količina višanja za sok od šećera nije određena. Potrebno ih je temeljno oprati i ukloniti peteljke. Koštice ne morate da odstranjujete jer ćete ih kasnije procediti. Višnje stavite u lonac i dodajte vode toliko da ih prekrije. Zagrevajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuva, a zatim smanjite i kuvajte još 15-20 minuta. Povremeno promešajte i izgnječite ih kako bi što više ispustile sok.
Kada je skuvano, pustite da se prohladi toliko da ih možete ocediti kroz gušću cediljku ili gazu. Proceđeni sok vratite u lonac i zagrejte do vrenja. Ostavite da vri nekoliko minuta.
U međuvremenu, sterilišite flaše i poklopce u rerni na 100°C oko 15 minuta.
Dok sok još vri, sipajte ga u vrele flaše ostavljajući malo prostora na vrhu. Odmah ih zatvorite sterilisanim čepovima.
U veliki lonac stavite krpu i u njega poslažite flaše, da se ne dodiruju. Dodajte vode do 2/3 njihove visine i zagrevajte dok ne prokuva. Na vrlo laganoj vatri pustite da vri 10-15 minuta. Kada je gotovo, ostavite ih u vodi dok se sve ne ohladi. Ovo će pomoći da se sokdodatno steriliše produžiti njegov vek trajanja.
Pre skladištenja na hladnom i tamnom mestu proverite da li su čepovi čvrsto zatvoreni. Ovako pripremljen sok može trajati nekoliko meseci.
Kod izrade sirupa postupak je sličan, ali ipak postoji razmer voća, šećera i vode.
Za 1 kg višanja treba vam 1 l vode, 1 l šećera i sok jednog limuna, što će pomoći da se sirup duže očuva.
Postupak je potpuno isti do trenutka kada vraćate proceđeni sok u lonac. Tada mu dodajete i šećer. Zagrevajte ovu smesu mešajući, na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte sok od limuna, promešajte i nastavite da kuvate na laganoj vatri još 10-15 minuta, dok se malo ne zgusne. Nekoliko puta promešajte kako biste sprečili da se šećer uhvati za dno lonca.
U međuvremenu sterilišite flaše i čepove. Kada je sirup gotov, još vreo sipajte u vrele flaše i odmah začepite.
Gajbicu, korito ili sličnu posudu obložite ćebetom i u nju stavite vruće flaše. Prekrijte i ostavite da se polagano hlade. Kada se potpuno ohlade, čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.
Tagovi
Autorka