Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konzervisanje višnje
  • 08.06.2024. 07:30

Kako napraviti sirup, a kako sok bez šećera od višnje?

Vreme je za zimnicu od višanja. One se mogu sačuvati zamrzavanjem, izradom kompota, džema, sok i sirupa. Evo recepata

Foto: Shutterstock/Edita Paulauskiene
  • 393
  • 42
  • 1

Višnje su bogate antioksidansima poput antocijanina i kvercetina, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju upale u telu. Takođe, mogu smanjiti bolove, posebno kod osoba sa osteoartritisom ili gihtom jer deluju kao prirodni analgetik. 

Takođe, antioksidansi i protivupalna svojstva višanja mogu poboljšati zdravlje srca, smanjiti rizik od srčanih bolesti i poboljšati krvni pritisak.

Bogate su vitaminom C i drugim hranljivim materijama koje jačaju imunitet.

Sadrže prirodni melatonin, hormon koji reguliše san. Konzumacija soka od višanja može poboljšati kvalitet sna i pomoći kod nesanice.

Višnje se najčešće konzervišu zamrzavanjem, izradom kompota, džema, soka ili sirupa. 

Sok bez šećera 

Količina višanja za sok od šećera nije određena. Potrebno ih je temeljno oprati i ukloniti peteljke. Koštice ne morate da odstranjujete jer ćete ih kasnije procediti. Višnje stavite u lonac i dodajte vode toliko da ih prekrije. Zagrevajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuva, a zatim smanjite i kuvajte još 15-20 minuta. Povremeno promešajte i izgnječite ih kako bi što više ispustile sok.  

Kada je skuvano, pustite da se prohladi toliko da ih možete ocediti kroz gušću cediljku ili gazu. Proceđeni sok vratite u lonac i zagrejte do vrenja. Ostavite da vri nekoliko minuta. 

U međuvremenu, sterilišite flaše i poklopce u rerni na 100°C oko 15 minuta. 

Dok sok još vri, sipajte ga u vrele flaše ostavljajući malo prostora na vrhu. Odmah ih zatvorite sterilisanim čepovima. 

U veliki lonac stavite krpu i u njega poslažite flaše, da se ne dodiruju. Dodajte vode do 2/3 njihove visine i zagrevajte dok ne prokuva. Na vrlo laganoj vatri pustite da vri 10-15 minuta. Kada je gotovo, ostavite ih u vodi dok se sve ne ohladi. Ovo će pomoći da se sokdodatno steriliše produžiti njegov vek trajanja. 

Pre skladištenja na hladnom i tamnom mestu proverite da li su čepovi čvrsto zatvoreni. Ovako pripremljen sok može trajati nekoliko meseci. 

Sirup od višnje 

Kod izrade sirupa postupak je sličan, ali ipak postoji razmer voća, šećera i vode. 

Za 1 kg višanja treba vam 1 l vode, 1 l šećera i sok jednog limuna, što će pomoći da se sirup duže očuva. 

Postupak je potpuno isti do trenutka kada vraćate proceđeni sok u lonac. Tada mu dodajete i šećer. Zagrevajte ovu smesu mešajući, na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte sok od limuna, promešajte i nastavite da kuvate na laganoj vatri još 10-15 minuta, dok se malo ne zgusne. Nekoliko puta promešajte kako biste sprečili da se šećer uhvati za dno lonca. 

U međuvremenu sterilišite flaše i čepove. Kada je sirup gotov, još vreo sipajte u vrele flaše i odmah začepite. 

Kako napraviti sirup od maline? Evo recepta

Gajbicu, korito ili sličnu posudu obložite ćebetom i u nju stavite vruće flaše. Prekrijte i ostavite da se polagano hlade. Kada se potpuno ohlade, čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.


Tagovi

Dobrobit višanja Prirodni analgetik Vitamini u višnjama Giht Sok od višnje Sirup od višnje Recept


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612