Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čistoća u poljoprivredi
  • 08.07.2023. 18:00

Kako oprati prljavštinu i smrad s ruku?

Kada radimo poljoprivredi ruke su najčešći alat koji koristimo. Potrebno ih je zaštititi, redovno prati i negovati.

Foto: Depositphoto/Miljan
  • 723
  • 50
  • 0

Rad u bašti, voćnjaku, plasteniku, u polju, štali ili uopšte rad s biljkama i životinjama znači da ćete imati prljave ruke. Koliko god da pazite zemlja se uvlači u kožu, okolo i ispod noktiju. Ako koristite organska đubriva, posebno peletiran stajnjak, znate kako može biti neugodan miris koji se uvuče u kožu.

Telo i stopala možemo da zaštitimo odelom i cipelama koje su namenjeni za rad, ali će naše ruke biti u direktnom kontaktu sa biljkama, zemljom, životinjama, đubrivima i alatima, ali i sa stočnom hranom, koncentratima, sredstvima za zaštitu bilja. Sve to ostavlja trag.

Potrebna je zaštita

Kupite nekoliko pari rukavica. Na tržištu se mogu pronaći modeli različite namene koji pružaju zaštitu u većem ili manjem obimu, od običnih vrtnih do gumenih ili kožnih. Kod rada sa životinjama ili organskim đubrivima dobro je ispod nositi jednokratne koje će zaštiti kožu od neprijatnog mirisa. Osim što štite od prljavštine i mirisa, daju zaštitu od povreda. Redovno ih perite, jer samo čiste mogu da čuvaju ruke. Obično čupanje nešto starije trave može izazvati posekotine na prstima koje teško zarastaju, jer se često formiraju na pregibima.

Mirisi se uvlače u kožu Foto: Depositphoto/aigarsr

Skratite nokte, jer što su duži veća je mogućnost da se povredite i da se ispod nataloži zemlja i druge materije. Kako bi sprečili gomilanje zemlje ispod noktiju zagrebite po sapunu da ispuni prostor između njih i kože. Za sprečavanje prljanja zanoktica koristite kreme na bazi vazelina ili vazelin.

Redovno ruke mažite kremama i losionima. Suva i ispucala koža je pravi magnet da u svaku poru uđe prljavština. Posle mazanja sačekajte da koža upije kremu, jer će masna i vlažna zadržavati više i teže će biti da je operete.

Strpljivo perite

Postoje mnoge paste za pranje koje možete kupiti u prodavnicama, ali je čitav niz sredstva iz domaćinstva koja su se pokazala efikasna. Za manju zaprljanost će vam biti dovoljni sapun i voda. Za čišćenje noktiju koristite mekane četkice. Pasta za zube je dobra za nešto tvrdokorniju zaprljanost. Miris odlično uklanjaju soda bikarbona, sok od paradajza, sok od limuna i talog od kafe.

U slučaju da na koži ostanu mrlje od trave, rđe i teško ih je oprati navlažite ruke i uzmite sodu bikarbonu. Protrljajte i dodajte sok od limuna i opet protrljajte. Dobro isperite. Ovo je agresivna metoda za kožu i ne koristite je često ili ako imate rane i oštećenja. Posle ovakvog pranja dobro obrišite i namažite kremom.

Rad bez rukavica je stres za ruke i posle treba temeljno da ih opreremo i negujemo kako bi se oporavila koža.


Tagovi

Prljave ruke Pranje ruku Rukavice Paste za pranje ruku


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.