Pretraživanje tekstova
Deo tikve možemo zameniti jabukom ili kruškom, a limun sa narandžom. Da li volite rum, čokoladu ili vanilu? Evo saveta i trikova za marmeladu od tikve.
Jednostavnost pripreme marmelade od hokaido ili baternat tikve, mogućnost mešanja sa drugim namirnicama i stvaranje neverovatnih ukusa doprinela je sve većoj zastupljenosti ove slatke zimnice.
Ako želite nešto kremastiji i jači ukus pravi izbor je hokaido, dok će baternat dati nešto lakši ukus. Za obe tikve je važno da odaberemo zdrave plodove. U postupku pripreme najteža stavka je njihovo čišćenje i kuvanje. Marmelade mogu da se pripreme samo od skuvane tikve, ali joj se mogu dodati druge vrste voća, začini i pića. Tikve se odlično slažu sa jabukama, kruškama, narandžom, vanilom, cimetom, rumom ili čokoladom.
Na količinu od jednog kilograma tikve biće vam potrebna dva limuna, korica i sok, i između 350 i 750 gr šećera. U ovom slučaju šećer je konzervans i veće količine znače dugotrajnost marmelade. Ako se odlučite za manje šećera, marmelada u frižideru može da se čuva do mesec dana, dok maksimalna količina obezbeđuje trajnost u ostavi i preko godinu dana.
Ako volite da eksperimentišete, koricu i sok od limuna zamenite sa narandžom, a deo tikve možete da zamenite jabukom ili kruškom.
Prvi korak pripreme je se plodovi operu, ogule i iseče meso na komade. Zatim se stavi u lonac ili šerpu, nalije vodom da ogrezne i kuva dok ne postanu mekani. Drugi način je da ih kuvamo na pari.
Skuvanu tikvu ocedimo od vode i pasiramo. Ako volite da ostanu komadići, dovoljno će biti da koristite gnječilicu za krompir kada su u pitanju manje količine.
Koristite šerpu ili posudu koja ne zagoreva, a pasiranu masu sve vreme lagano mešajte. Dodajte i narendanu koricu limuna pa kuvajte sledećih pet minuta. Nakon toga ulijte sok od limuna i šećer pa nastavite da mešate. Sadržaj u šerpi će postati tečniji i potrebno ga je ukuvati.
Nije potrebno dugotrajno kuvanje kao što je to slučaj sa pekmezom od šljiva ili da na dnu posude ostane trag kada povučemo kašikom. Marmelada je gotova kada postane gušća i dobije nešto tamniju boju, ne bude svetla kao pre dodavanja šećera. Ona će se sama od sebe zgusnuti kada se ohladi.
Na kraju u gotovu marmeladu dodajte rum ili cimet, vanilu ili čak čokoladu. Dok je još vrelo, sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite poklopcem i okrenite naopačke. Prekrijte dekicom i ostavite do sledećeg dana se ohladi. Tek tada teglice spremite u ostavu.
Tagovi
Slatka zimnica Hokaido tikva Marmelada Marmelada od tikve Dužina kuvanja
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Patke čekaju doručak.
Gordana Nastić
pre 2 dana
Postupak za divljenje. Živa i zdrava mi bila. Postupak za divljenje. Živa i zdrava mi bila.
Rada Milišić
pre 2 dana
Ja sam imala jednu patku, kad je mama umrla sa ostalom živinom donela sam je kod mene u dvorište. Baš je bila stara, letos nije mogla da hoda, ja sam Više [+] je nekoliko puta dnevno prenosila do mesta gde je hrana i voda. Kako sam bila tužna kad sam videla da je uginula.