Omiljena zimska salata se pravi na jednostavan način. Na šta paziti i kako je sačuvati za celu zimu?
Salata od cvekle spada u omiljene zimske salate. Jednostavno se priprema, ali treba paziti zbog crvenog soka kojeg ovo povrće ispušta.
Biće vam neophodno:
Prvi korak je pranje. Ne gulimo je, već kuvamo celu.
Dakle, nakon što smo dobro oprali cveklu stavimo je u šerpu, prelijemo vodom da je prekrije i stavimo na šporet da se kuva. Skuvana je kada je možemo probosti viljuškom. Ocedite je i ostavite da se ohladi.
Posle toga je oljuštite i isecite na kolutiće. Ako je koren većih dimenzija, prepolovite ga. Preveliki kolutovi se ne slažu dobro u tegle. Ne treba da budu pretanki, ali ni predebeli.
Preliva se presolcem koji se pravi tako da u šerpu ulijete dve litre vode, umešate sirće u zavisnosti kako volite da salata bude kisela, sol i šećer. Sve dobro izmešajte, prelijte preko kolutića i ostavite 24 časa da odstoji. Poklopite, ali povremeno promešajte.
Sledećeg dana probajte ukus presolca. Ako želite više sirćeta ili soli, dodajte i dobro promešajte. U slučaju da je prekiselo, dodajte još malo šećera da izbalansirate ukus. Posle toga cveklu i presolac sipajte u tegle. Dobro zatvorite metalnim poklopcem.
Tegle stavite u hladnu rernu i podesite temperaturu na 90 stepeni, kako bi obavili pasterizaciju (delomična sterilizacija prehrambenih proizvoda zagrevanjem na temperaturu od 58 do 90 stepeni, op.a.). Posle 90 minuta ugasite i ne otvarajte dok se tegle ne ohlade. Najbolje ih je ostaviti do sledećeg dana u zatvorenoj peći.
A kako vi pravite ovu salatu? Imate li neki trik ili poseban recept? Opišite nam u komentaru ispod teksta.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka