Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvekla u zimnici
  • 24.10.2022. 07:30

Kako se pravi i pasterizuje salata od cvekle?

Omiljena zimska salata se pravi na jednostavan način. Na šta paziti i kako je sačuvati za celu zimu?

Foto: Ranka Vojnović
  • 2.588
  • 63
  • 0

Salata od cvekle spada u omiljene zimske salate. Jednostavno se priprema, ali treba paziti zbog crvenog soka kojeg ovo povrće ispušta.

Biće vam neophodno:

  • 2,5 kg cvekle;
  • dve litre vode;
  • 0,4 do 0,5 litara devet-ostotnog alkoholnog sirćeta;
  • 1,5 kašika šećera;
  • dve ravne kašike soli.

Kuva se cela

Prvi korak je pranje. Ne gulimo je, već kuvamo celu.

Dakle, nakon što smo dobro oprali cveklu stavimo je u šerpu, prelijemo vodom da je prekrije i stavimo na šporet da se kuva. Skuvana je kada je možemo probosti viljuškom. Ocedite je i ostavite da se ohladi.

Skuvanu cveklu oljuštite

Posle toga je oljuštite i isecite na kolutiće. Ako je koren većih dimenzija, prepolovite ga. Preveliki kolutovi se ne slažu dobro u tegle. Ne treba da budu pretanki, ali ni predebeli.

Presolac za salatu

Preliva se presolcem koji se pravi tako da u šerpu ulijete dve litre vode, umešate sirće u zavisnosti kako volite da salata bude kisela, sol i šećer. Sve dobro izmešajte, prelijte preko kolutića i ostavite 24 časa da odstoji. Poklopite, ali povremeno promešajte.

Sledećeg dana probajte ukus presolca. Ako želite više sirćeta ili soli, dodajte i dobro promešajte. U slučaju da je prekiselo, dodajte još malo šećera da izbalansirate ukus. Posle toga cveklu i presolac sipajte u tegle. Dobro zatvorite metalnim poklopcem.

Ciklu prelijte presolcem i ostavite 24 h

Tegle stavite u hladnu rernu i podesite temperaturu na 90 stepeni, kako bi obavili pasterizaciju (delomična sterilizacija prehrambenih proizvoda zagrevanjem na temperaturu od 58 do 90 stepeni, op.a.). Posle 90 minuta ugasite i ne otvarajte dok se tegle ne ohlade. Najbolje ih je ostaviti do sledećeg dana u zatvorenoj peći.

A kako vi pravite ovu salatu? Imate li neki trik ili poseban recept? Opišite nam u komentaru ispod teksta. 


Povezana biljna vrsta

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, koren, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvetnu stabljiku, cvet, plod i seme.... Više [+]

Tagovi

Zimnica Recpet Cvekla Kisela cvekla Kuvana cvekla Salata od cvekle


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.