Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan posle
  • 01.01.2023. 07:30

Kako se rešiti mamurluka - šta pomaže osim rasola?

Da li ste preterali sa pićem? Kako bi olakšali simptome možemo iskoristiti narodna sredstva.

Foto: Depositphotos/Depositphotos/cherriesjd
  • 492
  • 48
  • 0

Posle novogodišnje noći mnogi imaju problem s mamurlukom. Potrebno je oko 10 sati da organizam obradi alkohol. U zavisnosti od vrste i količine alkohola i reakcije organizma simptomi mogu biti različiti. Slabost, vrtoglavica, mučnina, dehidratacija, bolovi u glavi i stomaku, povraćanje, promene u raspoloženju su samo neke pojave koje vas mogu mučiti, ako ste popili "čašicu više".

Organizam gubi vitamine, minerale, a smanjuje se nivo glukoze. Istovremeno se javlja ubrzan puls, tahikardija i znojenje. Izmenjene su funkcije nervnog sistema, a osoba se oseća iscrpljeno. Mamurluk može da traje i do 72 sata posle konzumiranja alkohol, a to zavisi od mnogo faktora: količine pića, načina života, zdravstvenog stanja, zdravlja želuca, pola, težine, ishrane, redovne lekarske terapije.

Šta nam može pomoći?

Kako bi se rešili mamurluka i neutralisali intoksikaciju i dehidraciju potrebno je uspostaviti nivo šećera i oksigena u krvi i ravnotežu vode i eleketrolita, soli. Blage oblike možemo sami lečiti pomoću narodnih sredstava, ali za jake intoksikacije neophodna je pomoć lekara.

1. Odvojite vreme za odmor posle pića. Konzumacija alkohola dovodi do lošeg kvaliteta sna, ali je organizmu potrebno vreme da se odmori i povrati snagu.

2. Žestoka pića imaju diuretski efekat, a dok pijete zaboravite na vodu. Zato je neophodno da pijete čistu vodu kako bi nadoknadili tečnost za normalno funkcionisanje procesa u telu. Dehidracija dovodi do vrtoglavice, glavobolje i suvih usta, a voda će vas brzo vratiti u normalnost. Može vam pomoći i dodavanje meda ili šećera u vodu. Još bolje je ako koristite vodu od kokosa. To će vam pomoći da obnovite nivo elektrolita i umanjite simptome.

3. Prirodan sok od jabuke je sredstvo koje većina hvali. Osvežava i nadoknađuje šećere, vitamine i minerale.

4. Rasol i sok od kupusa su od davnina cenjena sredstva za oporavak. Rasol treba piti dan posle zabave. Pije se po dva dl ujutro i popodne. Za pripremu soka od kupusa biće vam potrebno 0,5 kg svežeg kupusa, limunov sok i malo soli. Sitno nasečen kupus se malo posoli i ostavi da pusti sok. Procedimo kroz pamučnu gazu i dodamo sok od limuna.

5. Đumbir je još jedna biljka koja će nam pomoći, posebno kad je u kombinaciji sa šećerom i ekstraktom mandarine.

6. Kada se suočavamo sa mučninom i nedostatkom snage biće nam potreban zdrav doručak koji snižava nivo kiseline u organizmu i okrepljuje. Uzmite lagan obrok, najbolje će odgovarati riba i piletina na pari, žitarice, pečeno povrće.

7. Konzumirajte voće i povrće bogato antioksidantima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Najviše će pomoći bobičasto voće, šargarepa, orašasti plodovi i semenke.

8. Čaj od mente, crni i zeleni čaj mogu pomoći u olakšavanju simptoma.

9. Hrana ili suplementi bogati vitaminima B kompleksa i cinkom delovaće relaksirajuće i sprečiti probleme.

10. Svež vazduh će pomoći u brzom uklanjanju produkata raspadanja iz krvi kroz disanje, a stanje se postupno vraća u normalu. Otvorite prozore i dobro prozračite prostoriju.


Tagovi

Alkohol Mamurluk Dan posle slavlja Glavobolja od pića Lek za mamurluk


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.