Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uređenje parcele
  • 17.02.2022. 15:00

Kako sprečiti eroziju zemljišta na padinama?

Pre nego bilo šta uradimo, moramo da znamo o kakvom nagibu je reč. Ako se radi onome do osam odsto, on se može ojačati biljem i prirodnim materijalima.

Foto: Depositphotos/dreamer4787
  • 1.512
  • 74
  • 0

Pojedina poljoprivredna imanja smeštena su na padinama koja mogu da budu izložena eroziji, osipanju zemlje. Takve je delove potrebno ojačati da bi izbegli probleme koji se mogu javiti nakon padavina, jačih kiša, grada, topljenja snega i sličnih pojava.

Pre nego bilo šta uradimo, moramo da znamo o kakvom nagibu je reč. Ako se radi onome do osam odsto, može se ojačati prirodnim materijalima. Kod jačeg nagiba terena potrebno je upotrebiti veštačke materijale. Obratite pažnju na podzemne vode i njihovo prisustvo, bujične slivove posle obilnih padavina i topljenja snega te druge karakteristike područja.

Različiti načini ojačavanja padina

Kako bi sprečili probleme, možemo primeniti tri osnovna načina za njihovo ojačavanje u skladu sa situacijom na terenu.

Prvi je sadnja biljaka, trava, grmlja i/ili drveća koji svojim korenjem sprečavaju osipanje zemlje. One svojim korenjem preko površine formiraju zaštitni "tepih". Drugi način je upotreba geotekstilnog platna, prostirke ili rešetki. Ovakve barijere su odlične čak i za peskovito zemljište. Treći je način postavljanje trajnih, čvrstih barijera.

Često se prave kombinacije u cilju smanjenja negativnih posledica koje se javljaju na padinama.

Biljke koje štite zemljište

Kako smo rekli, u kontroli erozije mogu nam pomoći biljke. One smanjuju oticanje vode i drže zemlju mrežom korenovog sistema. Osim toga, daju zelenu površinu i mogu biti korisne za upotrebu. Za setvu na blagim terenima je najbolje odabrati vrste niskog rasta koje neće zaklanjati vidik i lako će se širiti. Kod izbora treba pronaći balans između zahteva biljne vrste i estetske uloge. Potrebno je uzeti u obzir kvalitet zemljišta, njegovu pH reakciju, vodno-vazdušne karakteristike. Ukoliko je lokacija u senci, treba izabrati biljke koje mogu podneti manjak svetlosti. Vrste koje se lako šire i imaju intenzivan porast treba uzgajati obazrivo, jer će vam trebati više vremena za njihovo održavanje.

Kiseli ruj je i dekorativan i koristan (Foto: Bigstockphoto/ArgenLant)

Patuljasti ruj, puzava vinka, svib, leska, liriopa, kraljevski pujanik, stolisnik, žalfija, zova, puzava kleka, obična dojcija, forsitija, japanska pahisandra, hrast su samo od nekih vrsta koje su se pokazale kao odličan pokrivač za ovakve terene. Ako želite padinu sa cvetajućim biljkama, onda je odličan izbor puzavi plamenac koji cveta od proleća do ranog leta, a pojavljuju se u raznim bojama. Zatim se može iskoristiti i protivak koji ne traže mnogo brige.

Za veće nagibe možemo koristiti veće grmolike biljke ili drveće. Važno je da te vrste razvijaju jako korenje koje formira mrežu. Možemo uzgajati različite vrste, jer će se one međusobno nadopunjavati i zajedničkim delovanjem bolje osigurati zaštitu.

Upotreba geotekstilnog platna, prostirke ili rešetki

Stabilizacija padina može se obaviti raznim vrstama pokrivača koji dolaze u mnogobrojnim formama. Platna i prostirke različitih dimenzija mogu imati veću ili manju drenažnu propustljivost za vodu i vazduh. Polažu se preko površine.

Rešetke su najčešće plastične, u formi saća. Njihova visina kao i veličina pregrada mora biti u skladu s nagibom padine i zemljištem. U nekim slučajevima ispod rešetki se postavljaju platna kako bi se dodatno učvrstila padina.

Postavljanje čvrstih barijera

Kao masivno ojačanje padina koriste se betonske i drvene konstrukcije i gabioni. Izgled i tehnička rešenja za betonske i drvene konstrukcije mogu biti različiti. Najjednostavnija su ojačanja od drveta, a zatim od betonskih ploča ili kutija koje se učvršćuju metalnim sidrima ili iglama. To im daje stabilnost.

Gabioni su žičane kutije koje se ispunjavaju kamenom, drobljenim kamenom ili šljunkom. Posebna konstrukcija su mini gabion kutije čija debljina ne prelazi 10 cm. One su metalnim sidrima pričvršćene u zemlju.


Tagovi

Padina Erozija Stabilizacija padine Sprečavanje erozije Odron Nagib Gabion


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P