Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paradajza
  • 07.04.2020. 07:30

Kako uzgajati paradajz naopako?

Iako možda zvuči čudno, metodu naopakog uzgoja povrća, koriste povrtari širom sveta. Ukoliko imate ograničen prostor, ovo može biti dobra opcija.

Foto: Facebook/The Englis Garden Magazine
  • 8.547
  • 505
  • 2

Naopaki uzgoj povrća sigurno odstupa od konvencionalnog načina, a iako se možda čini čudim, povrtari širom sveta uzgajaju paradajz, ali i ostalo povrće pomoću ovog neobičnog principa.  

Metoda uzgoja "naopačke" posebno je prikladna za određene sorte paradajza poput čerija, koja je jedna od najboljih vrsta za ovakav uzgoj. Tako se mogu uzgajati i krastavci, paprika (posebno čili) i slično. Ukoliko imate ograničen prostor za povrtarstvo ili ga uopšte nemate, ovo može biti dobra opcija. Kante i slične posude uvek možete obesiti na trem, ogradu i druga mesta. 

Mini povrće sve popularnije zbog izgleda, ukusa i hranjivosti

Brojne prednosti

Kod konvencionalne proizvodnje paradajza osim potrebnog prostora, postoje i zahtevi koji podrazumevaju vezivanje za kolje, okopavanje, malčiranje i druge poslove. Međutim, prilikom naopakog uzgoja toga nema. Treba istaknuti i da se maksimalno smanjuje broj štetočina koji napadaju biljke kao i gljivične bolesti, piše ruralsprout.

Koncept je jednostavan, a briga oko biljaka zahteva manje vremena jer nije potrebno okopavanje. Jedino što ćete biljke, u odnosu na konvencionalni uzgoj, morati češće da zalivate. Nema korova, a bolje je i cirkulisanje vazduha što ima vitalan značaj za biljku. Instalaciju možete da premeštate po želji, a preko noći čak odneti u zatvoreni prostor ukoliko se predviđaju niske temperature.

Biljke zaštititi od vetra

Ipak, ova metoda zahteva i neke obaveze. Saksije u koje ste ih posadili, morate pravilno i sigurno pričvrstiti. Biljkama osigurati dovoljno svetla i zaštitu od vetra kako ne bi došlo do lomljenja iste. Kao što je ranije spomenuto, potrebno je češće zalivanje.

Pica i sladoled bašta u saksijama - kombinujte bilje za omiljena jela

Postoji više načina za ovakav uzgoj uz pomoć metalne korpe s kokosovim vlaknom, gotove viseće vreće, plastične saksije, kante itd.

Uzgoj u metalnoj korpi s kokosovim vlaknom

Metalnu viseću korpicu s oblogom od kokosa okrenite naopako i napravite dovoljno veliku rupu za koren biljke iz rasada. Njega lagano očistite od zemlje te umetnete kroz rupu. Nakon što se postavili biljku iz rasada, supstrat u korpi rasporedite oko korena da bude što čvršći, te nakon toga nadopunite korpu do 3/4 ostatkom pripremljene zemlje i sve obilno zalijte.

Kokosova vlakna štite koren od visoke temperature i zadržavaju vlagu (Foto: Facebook/Home Grown Gardener)

Kokosova vlakna će sačuvati vlagu, ali i koren zaštititi od direktnog uticaja sunčevih zraka i previsoke temperature. 

Uzgoj u plastičnoj kanti 

Koristite kantu zapremine oko pet litara. Pažljivo isecite otvor na dnu kante pomoću oštrog noža ili još bolje, skalpela. Rupa treba da bude prečnika oko sedam centimetara. Za bolje cirkulisanje vazduha i drenažu, na dnu kante se može izbušiti oko šest malih rupa.

Izrežite komadić mreže koja se koristi na prozorima kao zaštita od insekatata, preklopite je i zasecite u obliku slova V. U ovu svrhu možete koristiti i filter za kafu. Mrežu zalepite na dno kante pomoću izolir trake. Kroz rupu i mrežicu pažljivo umetnite biljku iz rasada pazeći da ne oštetite korenje. Kao i u prethodnom opisu, dodajte deo supstrata, malo ga sabijte oko biljke te stavite ostatak. Obesite na mesto s puno sunca na kojem možete lako doći do biljke. 

Gore, na vrh posude možete dodatno posejati začinsko bilje koje se inače slaže s paradajzom kao što je bosiljak, origano ili dragoljub. Zemlju će štititi od isušivanja, ujedno biti dekorativno i korisno. 

Za bolje prinose možete koristiti prihranu i đubrivu, a čim plodovi sazru, uberite ih kako bi podstakli rast i sazrevanje novih.

Kako od kante napraviti mesto za uzgoj naopačke pogledajte u videu:


Tagovi

Uzgoj paradajza Uzgoj naopako Uzgoj u kanti Povrće naopačke Neobičan uzgoj


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić