Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana pasa
  • 30.06.2019. 16:00

Kašičica - dve meda za pseće zdravlje

Na pitanje da li med sme da se daje i psima, pčelari odgovaraju - zašto da ne. Nema razloga da ono što pčele proizvode ne bude lekovito za pse, isto kao i za ljude. Spremite posebnu kašičicu za psa, jer pčelari pričaju kako med može da pomogne i ljubimcima.

Foto: Depositphotos/mari_art
  • 2.588
  • 166
  • 0

Svojstva meda u ishrani ljudi su odavno poznata. Skoro da nema kuće u kojoj na polici u kuhinji ne stoji tegla meda. Ali, retki su oni koji se sete da kašičicu - dve najpoznatijeg pčelinjeg proizvoda serviraju u činiju svojih pasa.

"Malo se zna o lekovitom dejstvu koje ova namirnica ima za pse. Baš kao i ljudi, psi mogu imati koristi od meda. Višestruko je koristan prvenstveno za njihov imunitet," kaže Vladimir Milić, pčelar iz Kraljeva.  

Med kod pasa poboljšava rad organa za varenje. Utiče na kvalitet i zdravlje kože i krzna. Povećava energetski nivo i daje snagu životinjama, a to je veoma važno kod starijih pasa.

Pomaže kod psećih alergija

Malo je poznato, ali mnogi psi muku muče sa alergijama. U proleće i leto, alergije mogu da budu uzrok mnogim neprijatnostima. To se prepoznaje po tome što pas liže šape, trlja njušku, češe se. To su samo neki od simptoma alergija.

"Med se koristi kao prirodni antialergen i može da da odlične rezultate. Pas sa medom unosi polen i tako izlaže telo većim količinama polena bez simptoma alergije. Kada počne sezona cvetanja pas će biti otporan na alergene. Treba obratiti pažnju da uzimate med od lokalnih pčelara, jer će njegov sastav biti od biljaka sa kojima se pas najčešće susreće," kaže pčelar Milomir Veljović iz gružanskog kraja.

Koliko meda sme da pojede pas?

Pčelari kažu da je doziranje meda kod pasa slična kao kod ljudi. Jedna supena kašika dva puta dnevno je dovoljno količina za veće pse kao što su na primer labradori ili zlatni retriveri. Manjim rasama dovoljna jedna kašika meda dnevno.

Klinička ispitivanja su pokazala da stavljanje meda na ranu psa uklanja infekciju, smanjuje upalu, otok ili bol, jer med ubrzava rast novih slojeva kože. Med svojim lekovitim svojstvima zatvara ranu, ali u isto vreme ostavlja dovoljno vazduha i prostora da se koža obnovi. Na rane treba stavljati med u tečnom stanju, a ukoliko se kristalizovao potrebno je prethodno staviti teglu sa medom u lonac sa toplom vodom. Med će se otopiti i postaće tečan. Preporuka je da se za rane ili opekotine kod pasa nikada ne koristi kristalizovan med, jer on može da iziritira ranu još više i pojača bol.

Kod pasa koji imaju rane treba prvo ukloniti dlake, isprati ranu sirćetom i nanositi gust sloj meda na 10 minuta, nekoliko puta, a zatim omotati zavojem. Kod manjih rana, med se može staviti i bez zavoja. Najvažnije je sprečiti psa da liže ranu najmanje dvadeset minuta, koliko je potrebno da se med apsorbuje u kožu. Ova procedura ponavlja se 3 do 4 puta dnevno dok se rezultati ne budu vidljivi.

Važna namirnica za starije pse

Med je dobar za organe za varenje. Sprečava razvoj nezdravih bakterija i uklanja toksine, pomaže pri varenju uz pomoć amilaze.

"Amilaza je enzim koji olakšava pravilno varenje ugljenih hidrata. Kao i za ljude možete za psa da pravite mešavinu polena, propolisa i mleča, koje su veoma zdrave za životinje i koje mogu pomoći kod raznih stanja i bolesti. Pa čak i kod sasvim zdravih pasa dobra je vrsta preventive. Važno je, naravno, kao i kod ljudi, ne preterivati i biti umeren," kaže Milić.

Poznato je da med ima visoku hranljivu vrednost, ali i energetsku. Kod starijih pasa koji polako počinju da gube snagu, može se sa medom podići energija, kako bi bio što živahniji. Važno je znati da med ne sme da se daje štencima i psima koji boluju od raka i dijabetesa.


Tagovi

Med Lekovita svojstva Polen Psi Zdravlje kućnih ljubimaca Energetska vrednsot Amilaza Pseće alergije Zarastanje rana


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!