Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klice
  • 01.01.2020. 12:00

Klice - sveža hrana u zimskim mesecima

Klice mogu da budu osnov hrane uzgojene na lokalnom nivou. Sadrže vrlo malo kalorija, jačaju imunitet, čiste organizam od štetnih supstanci i podstiču proces obnavljanja ćelija.

Foto: pixabay/anan2523
  • 406
  • 51
  • 0

Klice ili tek iznikle semenke bogate su vitaminima, mineralima, aminokiselinama i proteinima, a sadrže vrlo malo kalorija. Jačaju imunitet, čiste organizam od štetnih supstanci i podstiču proces obnavljanja ćelija. Predstavljaju svežu i lako dostupnu hranu u zimskim mesecima.

Možemo ih uzgojiti od semenki kao što su luk, brokuli, cvekla, kupus, pasulj, grašak, sočivo, suncokret, ali i žitarica kao što je ječam, lan, pšenica i druge. 

Klice brokulija prave su mineralno - vitaminske bombe. Sprečavaju nastanak nekolikih vrsta karcinoma. Klice graška pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi dok klice sočiva jačaju srce i imunološki sistem. Klice pšenice podstiču rad metabolizma i uklanjaju stres.

Priprema klica za konzumiranje

S obzirom  da  klice konzumiramo preko čitave godine, vrlo je važno odabrati sertifikovano organsko seme koje je i ispitano kao hrana (urađena ispitivanja na toksine i bakterije).

Uzgoj je vrlo jednostavan. Semenke se pročiste i dobro operu. Nakon toga, potope se u vodu i ostave nekoliko sati u tamnom i toplom prostoru. Klice treba držati na sobnoj temperaturi jer je optimalna temperatura za brzo klijanje i rast između 19 i 21°C. Ako je ona manja, usporen je i rast klica i zato je najbolje da se ostave preko noći da odstoje.

Ujutro se voda procedi, a semenke stave u teglu koja se zatvori odozgo sa gazom. Tegla se zatim okrene sa otvorom prema dole, ali ukoso, tako da sva suvišna voda može da izađe. Vrlo je važno da semenke imaju dovoljno vlage, ali da nisu u mokrom jer bi mogla da se razvije plesan na njima.

Takođe, važno je da se semenke ispiru svaki dan, u zavisnosti od vrste, dva do tri puta. To se radi kako bi se isprali potencijalni štetni mikroorganizmi. Ispiru se tako da se dva do tri puta ulije voda u posudu (teglu) i pažljivo procedi kroz gazu.

Gazu nakon toga treba dobro isprati i vratititi na teglu, koja se ponovo postavi ukoso. Teglu sa klicama treba držati u što mračnijoj prostoriji jer im je i prirodno stanište takvo, ispod zemlje.

Poslednji dan klice mogu da se stave na sunčanije mesto da im se razviju listići.

Potrebno je otprilike četiri dana da se semenke razviju u klicu za konzumiranje.

Upotreba klica u ishrani

Najbolje je da se klice pojedu odmah nakon pripreme. Tada su najukusnije i najhranljivije. U hermetički zatvorenim kutijama u frižideru mogu da se čuvaju i do nedelju dana. Klice mogu da se jedu sirove, ali mogu i da se blanširaju.


Tagovi

Klice Seme Hrana Sopstveni uzgoj Zdravo Priprema


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta