Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pas čuvar
  • 06.02.2018. 18:15

Koje su najčešće reakcije na vakcinu kod psa?

Vakcinacijom pasa postajete odgovorni vlasnik, jer brinete, kako o zdravlju psa, tako i o vašem zdravstvenom stanju, jer neke zoonoze mogu da se prenesu sa životnje na ljude.

Foto: pinterest/ Top Dog Tips
  • 40.444
  • 317
  • 0

U Srbiji je vakcinacija pasa obavezna, a utvrđena je kalendarom predviđenim za to. Vakcinacijom pasa postajete odgovorni vlasnik, jer brinete kako o zdravlju psa, tako i o vašem zdravstvenom stanju, jer neke zoonoze mogu da se prenesu sa životnje na ljude.

Koje vakcine prima pas?

Prva vakcina koju pas može da primi je vakcina protiv mačije kuge i štenećaka, a nju štenci primaju već sa šest nedelja. Tako im se obezbeđuje kratkotrajni imunitet. Sledeća je petovalentna vakcina, koja se prima sa osam nedelja i koja štiti naše ljubimce od parvoviroze, štenećaka, zarazne žutice, leptosiroze i influence pasa. Naravno tu je i obavezna vakcina protiv besnila, koju pas može da primi već sa tri meseca.

Reakcije organizma na vakcinu

Ali, kao i kod ljudi, i kod pasa dolazi do određenih reakcija u organizmu. Naime, vakcinom se stimuliše imunološki sistem psa, pa sve to može da izazove i nuspojave odnosno kontraindikacije.

Sasvim je normalno da je pas, na dan kada je vakcinisan, nešto mirniji i loše volje.

Kod pojedinih pasa javlja se povišena temperatura, koja traje dan ili dva. Ponekad se javlja prolazno šantanje. Kod nekih pasa postoje i ozbiljnije alergijske reakcije. Najčešće se dešava da nakon vakcinisanja dolazi do oticanja njuške ili pojavljivanja čvoruga po celom telu.

Kod nekih pasa se pojavljuje i nagon za povraćanjem. Do povraćanja može doći odmah po primanju vakcine. Povraćanje se javlja već posle nekoliko sati, ali postoji i zakasnela reakcija, kada pas počinje da povraća u naredna dva dana. Ako pas povraća, obavezno se javite njegovom veterinaru, jer to može biti signal za pojačani oprez zbog dehidracije organizma.

Ukoliko je vaš pas bar jednom imao bilo kakvu sumnjivu reakciju nakon vakcinacije, nemojte ga nikad vakcinisati na terenu ili kod kuće, već ga vakcinišite isključivo u veterinarskoj ordinaciji, jer veterinari na terenu nemaju na raspolaganju svu opremu i lekove koji mogu biti neophodni kod ozbiljne alergijske reakcije! Obavestite veterinara o prethodnim reakcijama, pre nego što psu da vakcinu.

Kako da se ponašate prema psu?

Ono što je bitno jeste da su ekstremno retke alergijske reakcije zbog kojih dolazi do stanja šoka.

Neki psi ponekad reaguju na vakcinaciju vrlo burno. Može se dogoditi da jako cvile i nekoliko minuta nakon aplikacije vakcine, što svakako, jako uzmemiri svakog vlasnika, a posebno decu.

Ukoliko dođe do blažih otoka, preporučuje se stavljanje hladnih obloga na mesto aplikacije vakcine. Zbog ove blage reakcije, koja se javlja kod većine pasa, psi su ceo dan bezvoljni, leže, spavaju ili uzdišu. U ovim situacijama ne paničite, jer nije opasno.

Tako osetljivog psa ne treba ostavljati samog nakon vakcinacije. Treba ga držati u krilu i maziti. Za takve osetljive pse treba unapred isplanirati vakcinacija, kako biste mogli biti s njim biti ceo dan, kako ne bi bio bez nadzora.

Foto:  dolgachov / Bigstock


Tagovi

Vakcinacija Pas Vakcina Reakcija Nuspojave Kontraindikacije Povraćanje Drhtavica


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.