Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Začinsko bilje
  • 03.11.2022. 07:30

Koje začinsko bilje uzgajati tokom zime?

Kako većina začinskog bilja gubi poseban ukus sušenjem, možemo ih uzgajati u posudama. Predlažemo šest vrsta.

Foto: Depositphoto/MKucova
  • 380
  • 22
  • 0

Zima ne znači da se moramo lišiti svežeg začinskog bilja. Tokom cele godine možemo ga uzgajati u svom domu. U zimskim uslovima će najbolje odgovarati južni položaji u stanu ili kući.

Kako većina njih gubi svoj poseban ukus kada se osuše, možemo ih uzgajati u posudama. Najbolji izbor će biti: luk vlašac, peršun, bosiljak, origano i ruzmarin. Osim što ćete uživati što ih svakodnevno možete koristiti za pripremu jela i napitaka, smanjujete finansijske izdatke za kupovinu. 

Potrebno je dovoljno svetlosti

Bosiljak ima antiseptička, antioksidativna, antivirusna i antibakterijska svojstva, poboljšava rad probavnog trakta, služi kao prirodni stimulans apetita i energije. Može da se koristi za pripremu pesta, u sosovima, supama, salatama, kao dodatak picama, varivima, za čaj, pripremu smutija i dekoraciju jela.

Potrebno mu je obezbediti položaj koji dobija najviše svetla, a u toku zime i dodatno osvetljenje. Minimalno zahteva oko šest sati svetlosti. Izbegavajte mesta na promaji i gde su biljke izložene kolebanju temperature. Ima veliki koren i biće potrebna posuda od najmanje dva litra zapremine. Posejano seme navlažite, a posudu prekrijte prozirnom folijom kako bi održali vlažnost. Veoma brzo niče, a tada uklonite foliju. Potrebno ga je prikratiti kako bi se razgranao i stvorio više vegetativne mase. Redovno ga zalivajte i prihranjujte.

Bosiljak treba prikraćivati (Foto: M.C.Celić)

Luk vlašac je najzahvalniji za uzgajanje, jer nije zahtevan i brzo se razvijaju novi listovi. Njega ne morate obnavljati svake godine, jer se radi o višegodišnjoj vrsti. Posuda treba da bude duboka najmanje 20 cm. Može da se reže dva do tri puta. Listovi sadrže mnogo vitamina C i zbog toga se često kombinuje sa sirom ili krompirom.

Ruzmarin se najčešće uzgaja i predstavlja pravo osveženje tokom tmurnih zimskih dana. Nemu pored toplote i svetlosti obezbedite umereno zalivanje, jer propada kada je supstrat prevlažan.

Francuski i peršun lišćar imaju plići koren u odnosu na korenaš i lako se uzgajaju u posudama. Tokom cele zime mogu nas snabdeti svežim listovima. Seme posejte direktno u supstrat. Potrebno mu je šest do osam sati dnevne svetlosti ili obezbedite dodatno osvetljenje. Rezidbom ćemo podstaknuti formiranje novih listova.

Antiseptička i antiimflamatorna svojstva ima i origano, koji pomaže kod prehlade, poremećaja digestivnog sistema i odličan je za kulinarsku upotrebu. Najlakše ćemo ga posaditi deljenjem rizoma, a može se posejati seme. Obratiti pažnju da na svakom delu ostanu tri do četiri dobro razvijena vegetativna pupoljka iz kojih će se razviti novi grm. Posude treba da imaju zapreminu tri litra. Zahteva da se redovno zaliva i osvetljeno mesto. Mesec dana posle nicanja možemo obaviti prvu berbu. Kako bi sprečili nastanak drvenastih, redovno uklanjajte cvetne grančice.

Redovito uklanjajte cvetne grančice (Foto: Depositphotos/andrejad)

Melisa odlično uspeva u posudama na prozorskoj dasci. Odlikuje se karakterističnim limunastim mirisom. Ima antiimflamatorna i antibakterijska svojstva. Koristi se za pripremu čaja, prirodne kozmetike i u gastronomiji.

Može se posejati ili se grm posadi u saksiju. Nije zahtevna, redovno se prihranjuje, a odlično raste u senci. Redovno je orezujte.


Povezana biljna vrsta

Bosiljak

Bosiljak

Engleski naziv: Basil | Latinski naziv: Ocimum basilicum L.

Bosiljak je biljka od davnina poznata kao začin. Smatra se da potiče iz Indije, a danas se najviše upotrebljava u Francuskoj i Italiji. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja... Više [+]

Origano

Origano

Engleski naziv: Oregano | Latinski naziv: Origanum vulgare

Origano je višegodišnja, zeljasta biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae /Labiaceae). Radi o kulturi toplog podneblja, pa je najzastupljenija u području Mediterana. Naročito je... Više [+]

Ruzmarin

Ruzmarin

Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis

Naziv ruzmarin potiče od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povetarac s mora, koji donosi vlagu. Ruzmarin... Više [+]

Luk vlasac

Luk vlasac

Engleski naziv: Chives | Latinski naziv: Allium schoenoprasum L.

Luk vlasac ima listove koji su cevasti, šuplji, dugi 20 - 25 cm koji formiraju više ili manje kompaktni busen na zajedničkom rizomu, koji može imati do 80 izdanaka. U prvoj godini... Više [+]

Tagovi

Začinsko bilje Bosiljak Origano Peršin Ruzmarin Luk vlašać


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.