Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Psi čuvari
  • 13.03.2017. 18:00

Komondor: beli čupavac nezgodnog karaktera

Ukoliko želite neobičnog, čupavog, lepog, a visokog i odvažnog psa, koji će čuvati vas i vaša stada, onda je komondor pas za vas. Bez obzira na to koliko je težak i masivam, vrlo je brz. Zahteva ranu socijalizaciju, ali i vlasnika koji će mu posvetiti dosta vremena.

Foto: lakusta / Photostroy
  • 5.628
  • 169
  • 0

Ukoliko želite neobičnog, čupavog, lepog, a visokog i odvažnog psa, koji će čuvati vas i vaša stada, onda je komondor pas za vas. To je mađarski pastirski pas, veoma snažne građe, sa kovrdžavom dlakom koja se vuče do poda. Pretpostavlja se da je stigao u Mađarsku, dok je pratio Hune, mada neki smatraju da je nastao čak od Sumeraca.

Odani čuvar

Od davnina se komondor koristio kao čuvar ovaca, ali i kao zaštita pastira od zveri, poput medveda i vukova, ali i od lopova koji su krali stada. Danas uglavnom čuvaju imanja, dok su manje zastupljeni kao čuvari stada. Ne izgledaju zastrašujuće, vrlo su lepi psi, pa ih mnogi drže isključivo kao kućne ljubimce. Ipak, u pojedinim selima u Evropi koristi se isključivo kao pas čuvar, koji je uvek spreman na akciju zbog svoje energičnosti.

Karakteristično je za njega da danju voli da spava, ali čim padne veče pretvara se u pravog čuvara. Veoma je odan, voli decu, a ako treba svog vlasnika brani po cenu života. Reč je o psu kojem je potrebna velika aktivnost. Nisu ljubitelji stanova, pa se ne preporučuje za život u gradu, zbog skučene površine.

Komondor bi trebalo da ima uravnotežen izbor goveđeg mesa, žitarica, kukuruza, ječma, svinjskog mesa i pšenice. Ne preporučuje se riba, pirinač i soja.

Karakteristike komondora

Komondor ima vrlo impresivan, pomalo neobičan izgled. Snažan je, pun mišića, a zbog svojih dredova izgleda vrlo simpatično. Njegova dlaka doseže dužinu 30 cm, ali tek od njegove druge godine života. Bele su boje i zahtevaju puno nege i češljanja. Podlaka im je takođe gusta, ali je tanka. Ukoliko se ne održavaju, odnosno ne četkaju, dolazi do zamršenja dlake, koju je veoma teško razmrsiti.

Mužjaci su visoki do 76 cm i teški oko 60 kila, a ženke su narastu do 70 cm. Žive od 10 do 13 godina. Lako se prilagođavaju kako na visoku, tako i na nisku temperaturu, mada više vole hladno vreme. Lavež im je poprilično dubok i glasan, što im svakako pomaže u teranju zveri.

Ako se dlaka zapusti, dolazi do raznih infekcija kože. Boluju i od displazije kukova, a imaju i problem sa varenjem.

Temperament komondora

Kao i druge rase pastirskih pasa, čuva svoju teritoriju, netolerantan je po tom pitanju i ne voli preterano strance. Bez obzira na to koliko je težak i masivam, vrlo je brz i na agresuju odgovara isključivo agresijom. Nije mu strano ni da se potuče sa vukom, ako to zatreba. Zahteva ranu socijalizaciju, ali i vlasnika koji će mu posvetiti dosta vremena. Ukolilo mu se dopusti da dominira, vrlo ga je teško posle vratiti na "pravi put".

Foto: lakusta / Photostroy


Tagovi

Komodor Pas Pastirski pas Mađarski pas Ovčar Čuvar Stado Ovce


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.