Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konjarstvo
  • 24.09.2018. 16:00

Konj kao ljubimac - skupa hrana za dušu

Konja je moguće kupiti u ergelema, ali i preko oglasa. Veliki je raspon cena, a troškovi su veliki i za održavanje.

Foto: Pixabay / langll
  • 1.425
  • 52
  • 0

Konji su do nedavno najčešće korišćeni za rad i sportska takmičenja, ali je sve više prisutan trend da ova životinja postaje - kućni ljubimac. To za Blic potvrđuje i potkivač konja Josip Gabrić iz Gornjeg Tavankuta:

"Drže jednog ili dva konja samo za sebe, a ne za profit. Malo ih jašu, gledaju, održavaju i uživaju u toj prelepoj životinji. Kada kupe konja za ljubimca, nije retkost da se s vremenom opredele i za takmičenja, ali uglavnom ih kupuju oni koji žele da cela porodica uživa uz konja".

Kupovina konja u ergelama i preko oglasa

Ukoliko i vi razmišljate o ovome, važno je da znate cene - od 500 do 3.000 evra. Održavanje je nešto jeftinije, jer konj nije zahtevna životinja. Mesečno je potrebno izdvojiti od 100 do 150 evra. Naravno, troškovi za sportskog konja su čak tri puta veći. Konja je moguće kupiti u ergelema, ali i preko oglasa.

Pastuvi će od sledeće godine morati da imaju licencu

Teško se odvojiti od konja

Petar Kuntić preselio se iz Subotice na salaš u selo Bikovo. Tada je kupio žensko ždrebe, koje je poraslo i već je tri godine sa ovom porodicom. "Ono je naš pravi kućni ljubimac. Uglavnom služi za rekreaciju i obavljanje sitnih poslova oko prevoza na salašu, ali su troškovi njegovog održavanja daleko veći nego berićet - uz timaritelja mesečno treba platiti još oko 100 evra za zob, kukuruz i lucerku", kaže Kuntić.

Dodaje da kada njegova kobila bude imala ždrebe, neće ga prodavati, jer kada jednom konj uđe pod kožu, teško se odvojiti od njega. Sa ovim se slaže i Joka Vojnić Tunić, poljoprivrednik iz Vojvodine. On objašnjava da je konj životinja za dušu, na radost, i da salaš ne može bez ove životinje.


Izvori

Blic


Tagovi

Konj Kućni ljubimac Petar Kuntić  Joka Vojnić Tunić Josip Gabrić Cena konja Cena održavanja


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P